Щодня книги читають лише 8% українців. Таку статистику оприлюднила директорка Українського інституту книги Олександра Коваль, передає «Укрінформ».

«Можна побачити, як разюче відрізняється ситуація з читанням в Україні і в кількох європейських країнах. Скільки людей читає регулярно, тобто більше ніж раз на тиждень чи мінімум щотижня. І якщо в Італії цей показник – 56%, у сусідній Польщі – 36%, то в Україні таких читачів, які читають книжку більш ніж раз на тиждень, лише 27%», – сказала Коваль.

Не допоміг і карантин: за 2020 рік продажі паперових книжок в Україні не зросли.

«Трохи зросли продажі електронних книжок чи через інтернет-книгарні, а не через стаціонарні книгарні. Але це лише трошечки, і зовсім не відповідає тим трендам і тенденціям, які ми можемо спостерігати в інших країнах світу, де справді є реальне зростання на 7–9% продажів за результатами року. В Україні ми, навпаки, маємо падіння на 50%. І це дуже сумно, бо означає, що книжка явно не належить до пріоритетних покупок і до пріоритетів проведення вільного часу», – каже Коваль.


Літературний критик Євгеній Стасіневич обрав для The Village Україна найбільш знакові, як на нього, художні книжки 2020 року. А тут читайте про те, які книжки вийдуть в Україні у 2021 році.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі