Стали відомі переможці Національної премії України імені Тараса Шевченка у 2021 році.

Переможців визначили в шести номінаціях:

«Література»: Оксана Луцишина, письменниця, роман «Іван і Феба».

«Публіцистика, журналістика»: Станіслав Асєєв, журналіст, книга есе «В ізоляції».

«Музичне мистецтво»: Олександра Андрусик (директор), Євген Шимальський (співзасновник), Катерина Сула (виконавча продюсерка) «Агенції «УХО», серія концертів вокальної музики «Архітектура голосу».

«Театральне мистецтво»: Сергій Маслобойщиков (режисер-постановник, художник-сценограф), Наталія Рудюк (художниця з костюмів), Олександр Бегма (композитор), вистава Verba за мотивами драми-феєрії «Лісова пісня» Лесі Українки Національного академічного драматичного театру ім. І. Франка.

«Кіномистецтво»: Валентин Васянович (режисер), Владлен Одуденко (художник-постановник), ігровий фільм «Атлантида».

«Візуальні мистецтва»: Борис Михайлов, художник, мистецький проєкт «Випробування смертю».


Шевченківська премія – найвища державна нагорода в Україні за внесок у розвиток культури та мистецтва, заснована 1961 року.

У 2020 році Шевченківську премію отримали Маріанна Кіяновська за книгу поезій «Бабин Яр. Голосами», Тарас Прохасько за збірку есеїв «Так, але...», Євгенія Подобна за книгу «Дівчата зрізають коси», гурт «ДахаБраха» за альбом «Шлях», Олександр Глядєлов за візуальний проєкт «Карусель», Влад Троїцький, Роман Григорів та Ілля Разумейко за оперу-реквієм «Йов». У номінації «Кіномистецтво» премію не вручали.

Раніше ми писали про те, хто ввійшов до лонгліста та шортліста цьогорічної Шевченківської премії.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі