В Україні пройде HeForShe Arts Week 2021 – мистецький марафон, у межах якого відбудуться виставки, лекції, кінопокази, артінсталяції на тему гендерної рівності.

Тема Міжнародного жіночого дня 2021 – жіноче лідерство, тому HeForShe Arts Week 2021 присвячений видатним українським мисткиням.

Офіційне відкриття артмарафону – 8 березня. Проте деякі події пройдуть раніше.

Зображення: HeForShe

 5 березня о 16:00 – допрем’єрний показ художньої виставки «Наука – це вона» у конференц-залі UNIT.Verse, на якій можна більше дізнатися про 12 сучасних українських жінок-учених і поспілкуватися з деякими з них особисто.

 8 березня о 18:00 – відкриття проєкту, одночасне підсвічування відомих будівель та архітектурних об’єктів червоно-пурпуровим відтінком, який є офіційним кольором HeForShe. Планують підсвітити Національну оперу України (Київ), Львівський національний академічний театр опери та балету та Дніпровський національний історичний музей імені Дмитра Яворницького.

 8 березня о 18:00 – 3D-інсталяція на пам’ятнику княгині Ольги на Михайлівській площі в Києві. Ця інсталяція передає гасло артмарафону «Палай-надихай».

 10 березня о 19:00 – онлайн-вебінар української режисерки Юлії Гонтарук «Документалістика про війну. Досвід жінки-режисера».

 12 березня – закрита церемонія нагородження премії Women in Arts Award 2021 у семи номінаціях: візуальне мистецтво, музика, театр, кіно, література, культурний менеджмент, культурна журналістика, критика й дослідження. Премію заснували у 2019 році, вона призначається жінкам за актуальні досягнення в українському мистецтві.

 13 березня о 18:00 – відеоперформанс в онлайн-форматі «Знаки літер», на якому київські поетеси зачитають вірші сучасних австрійських мисткинь українською та російською мовами з німецькими субтитрами.

 14 березня о 19:00 – у The Naked Room стартує серія неформальних розмов із художниками та художницями за кавою або вином. Перша розмова – з Олесею Трофименко, авторкою виставки «Приховане».

Окрім Києва, події відбудуться в Дніпрі, Львові, Чернівцях, Житомирі, Сєвєродонецьку, Одесі та Соледарі, а також в онлайн-форматі.

Ознайомитися з повною програмою артмарафону можна тут.


Рух HeForShe, започаткований ООН Жінки, – це глобальний рух солідарності на підтримку гендерної рівності, у якому чоловіки та хлопчики стають головними агентами змін. В Україні рух HeForShe стартував у березні 2018 року, серед його цілей – змінити традиційні уявлення про розподіл ролей між чоловіками та жінками, сприяти розвінчанню гендерних стереотипів і залучити чоловіків та хлопчиків до боротьби з нерівністю стосовно жінок і дівчат.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Анна Бобирєва для The Village Україна