В Українському домі в Києві 25 лютого стартує культурний проєкт «Леся Українка: 150 імен» до дня народження поетеси, повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України.

У межах проєкту проведуть виставку портретів і скульптур Лесі Українки, запустять «Радіо Леся», покажуть оперу й улаштують дискусії про життя поетеси.

Дискусії Косач Talks

Програма Косач Talks включає 10 дискусій тривалістю до двох годин кожна. Вони будуть проходити в різних форматах: широка дискусія, інтерв’ю, поетичні читання тощо.

Куратор програми – літературний критик і літературознавець Євгеній Стасіневич.

Серед запрошених гостей – письменниця Оксана Забужко, історик Сергій Єкельчик, літературознавець, професор Гарвардського університету Григорій Грабович, перекладач і дослідник Максим Стріха, літературознавиця та критикиня Віра Агеєва, письменник Мирослав Лаюк, письменник і перекладач Ростислав Семків та інші.

Вхід на дискусії 25 лютого лише за запрошенням, а 26–28 лютого – вільний із дотриманням карантинних обмежень. Деякі події транслюватимуть онлайн.

Розклад дискусій і повний перелік гостей можна подивитися на сайті.

Презентація повного зібрання творів

25 лютого о 15:00 в Українському домі відбудеться презентація першого повного зібрання творів Лесі Українки без цензури в 14 томах. Над його створенням працювали десять місяців, до цього декілька років збирали матеріали, досліджували рукописи, аудіозаписи та листування.

Повне видання складається з чотирьох томів драматургії, поезії, прози, публіцистики, перекладів, записів народної творчості й чотирьох томів листувань. Усі тексти подано зі збереженням авторського правопису.

Попереднє «повне» видання було цензурованим і мало 12 томів.

Опера «LE»

25 лютого в Українському домі відбудеться прем’єра опери «LE». Це історія про життя Лесі Українки. Над оперою працювали, зокрема, режисер Влад Троїцький і формація Nova Opera.

Вистава відбудеться зі світловим шоу та відеопроєкцією, що розгортатиметься на 360 градусів на всіх рівнях атріуму.

У виставі звучатиме українська, англійська та німецька мови.

Вхід на офлайн-подію 25 лютого – лише за запрошеннями. Онлайн-трансляцію можна подивитися на UA: Культура та Facebook

«Радіо Леся»

З 25 лютого по 8 березня запускають проєкт «Радіо Леся» – це низка спецпроєктів на радіо, присвячених Лесі Українці.

Найперший з них пройде 25 лютого – це прем’єра 30-серійного радіосеріалу «Леся Українка. 30 радіоісторій». Сценарій створив письменник Мирослав Лаюк.

За розкладом програм на радіо можна буде слідкувати на сайті.

Ювілейна айдентика

Агенція Postmen розробила візуальну айдентику до 150-річчя від дня народження письменниці.

Мета нового віжуалу – показати Лесю Українку живою людиною, близькою до сучасності. Postmen дослідили запити молоді та створили динамічний логотип проєкту, який змінюється. Існує 150 його варіантів.

Так бачить Лесю Українку чутлива аудиторія (дослідники та літератори) – вишукані орнаменти, приглушені кольори та каліграфія.
Так бачить Ларису Петрівну молодь. Вона не боїться візуальних експериментів та яскравих кольорів.

За основу шрифтів взяли авторське написання Лесею деяких літер і базовий шрифт Open Sans.

Матеріали знаходяться у вільному доступі. Завантажити брендбук і графічні матеріали для використання можна тут.

Вхід на заходи проєкту «Леся Українка: 150 імен» в Українському домі вільний із 26 лютого по 8 березня. У день відкриття 25 лютого – лише за запрошенням. Деякі заходи відбудуться онлайн.


Леся Українка – письменниця, перекладачка та культурна діячка. 25 лютого виповнюється 150 років з її дня народження.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: 150imenlesi.org