YouTube з 28 січня може назавжди заблокувати канал Geek Journal, на якому українець під псевдонімом Тайлер Андерсон оглядає фільми та серіали, через скарги телеканалу «1+1».  Деякі відео, зокрема, про «1+1» уже видалили.

Що сталося

20 січня на Geek Journal вийшов ролик, присвячений каналу «1+1». У ньому Тайлер Андерсон розповів історію телеканалу та критикує його сучасну політику, зокрема, за російський контент. Відео вже видалили з каналу, але його зберегли в мережі.

Ведучий розповів, що «1+1» на нього поскаржився (усього на канал є три скарги) і з 28 січня YouTube заблокує Geek Journal у всіх мережах компанії.

Приводом для оформлення скарг стало використання Тайлером Андерсоном у своєму огляді коротких епізодів із програм «1+1». Телеканал повідомив YouTube про порушення їхніх авторських прав.

За словами власника Geek Journal, він використовував частини відео з «1+1» у межах політики YouTube. Ідеться про принцип fair use – маленькі хронометражі, які пропускає алгоритм відеохостингу. Для того, щоб їх використовувати, не потрібно попереднього отримувати дозволу у власника авторських прав. Це свідчить про те, що порушення виявили вручну, додає він.

Також Тайлер Андерсон каже, що всі епізоди, на використання яких поскаржилися «1+1», присутні у відео багаторічної давності й раніше канал не мав претензій щодо цього. 

«Я вбачаю буквально в цьому наступ на свободу слова, тому що не було жодних проблем у наявності їхнього контенту у відосах дворічної давності. Але, коли ти починаєш говорити їм в очі правду, не виходить у них це терпіти, їм це не подобається», – сказав хлопець у відео, яке опублікував на новому каналі.

Позиція «1+1»

У коментарі Ain.ua телеканал «1+1» повідомив, що принцип fair use, на який посилається власник Geek Journal, «не можна застосувати до каналів із монетизацією та, зокрема, до заблокованих відео, оскільки вони містять рекламну інтеграцію». 

Також у медіагрупі кажуть, що використовують власну розробку – технологічний сервіс захисту авторських прав Sudum. За допомогою нього виявляють і блокують піратський контент в інтернеті, зокрема, на відеохостингу YouTube.

«Використання контенту 1+1 media, як й інших медіагруп, оглядачами чи блогерами в інтернеті дозволено лише за попередніх домовленостей із правовласниками. Будь-яке копіювання, трансляція чи поширення контенту без такого дозволу є незаконне та розцінюється як піратство. У випадку з Geek Journal компанія не отримувала жодних повідомлень чи запитів щодо використання власного контенту. Зокрема, після першої скарги, яка була надіслана восени минулого року», – кажуть у медіагрупі.

В 1+1 media додали, що мають «позитивний досвід співпраці» з блогерами й авторами YouTube-каналів. Там кажуть, що домовлялися з ними про використання відеоконтенту компанії без подальшого узгодження матеріалів. 

«Група 1+1 media відкрита до діалогу з авторами каналу Geek Journal і запрошує команду на зустріч з метою ознайомлення з правилами щодо використання авторського контенту на YouTube та обговорення ситуації, що склалася», – резюмували в медіагрупі.

флешмоб на підтримку

Тим часом користувачі в соцмережах запустили флешмоб на підтримку Geek Journal під хештегом #savegeekjournal. У Twitter з таким тегом станом на 15:20 22 січня вже зробили майже 8000 твітів. Хештег поширюють й у Facebook.

У каналу GeekJournal на YouTube понад 103 000 підписників. На новий телеканал Тайлера Андерсона підписалися вже понад 21 тисячі людей (станом на 15:30 22 січня).

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка й фото: Geek Journal