Бібліотека Конгресу США оголосила щорічний список із 25 кінокартин, які включили до Національного реєстру фільмів, що мають культурне, історичне або естетичне значення, пише Variety.

До списку потрапили «Шрек», «Темний лицар» Крістофера Нолана, «Механічний апельсин», «Володар бурі» про роботу американських саперів в Іраку.

«Це не тільки велика честь для всіх нас, хто працював над «Темним лицарем», це також шана всім чудовим художникам і письменникам, які десятиліттями працювали над великою міфологією Бетмена», – сказав Нолан.

До переліку додали німі фільми «Саспенс» 1994 року та «Дитячі автоперегони у Венеції», у якому Чарлі Чаплін вперше зʼявився в образі волоцюги. Також у списку є екранізації бродвейських мюзиклів «Кабіна в небі» у 1943 році, «Жир» у 1978 році, «Брати Блюз» 1980 року та документальний фільм німецького режисера Віма Вендерса «Соціальний клуб Буена Віста» про музику Куби.


Реєстр заснували в 1989 році для збереження кінематографічної спадщини. Щоб фільм потрапив у реєстр, з моменту його виходу має пройти щонайменше 10 років. Нині в реєстрі є 800 фільмів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі