Українська кіноакадемія вперше вручить премію в номінації «Найкращий оригінальний серіал». Переможця оголосять під час V кінопремії «Золота дзиґа» у 2021 році.

«Останнім часом ми побачили, наскільки виросла не лише кількість, а й якість українських серіалів. Українські глядачі побачили драматичні підліткові переживання в «Перших ластівках», засновану на повісті Івана Нечуя-Левицького комедію «Спіймати Кайдаша», драмеді про дорослішання «Секс, Інста і ЗНО» й інші», – каже виконавча директорка кіноакадемії Анна Мачух.

Претендувати на отримання нагороди можуть оригінальні ігрові українські серіали, що вийшли на загальнонаціональному телеканалі або онлайн-платформі з 1 січня 2020 року до 28 лютого 2021 року. 

Кінематографісти, які працювали лише над серіалами, відтепер можуть ставати членами Української кіноакадемії (раніше до об’єднання входили лише представники галузі, що працювали над повним і коротким метром).


Українську кіноакадемію створили у 2016 році. До неї входять режисери, продюсери, актори, сценаристи, художники-постановники, оператори, дистриб’ютори, кінокритики, керівники міжнародних кінофестивалів, меценати, спонсори.

З 2017 року кіноакадемія присуджує кінопремію, яка називається «Золота дзиґа». Раніше її вручали тільки за повнометражні та короткометражні ігрові й документальні фільми.

Обкладинка: кадр із серіалу «Секс, Інста і ЗНО»