Оксфордський словник не зміг назвати єдине слово, яке б найсильніше характеризувало 2020 рік, оскільки таких слів виявилося «безпрецедентно багато». Натомість лінгвісти зробили «календар слів», розташувавши найважливіші та найпопулярніші поняття 2020 року в хронологічному порядку.

«Англійська мова, як і всі ми, змушена швидко адаптуватися в цьому році. Враховуючи феноменальний масштаб змін і розвиток мови протягом 2020 року, в Oxford Languages дійшли висновку, що його не можна чітко описати одним словом», – ідеться у звіті лінгвістів.

Наприклад, у січні найпопулярнішими словами були «лісова пожежа» (відбувалися в Австралії) й «імпічмент» (через справу проти президента США Дональда Трампа).

У березні та квітні найуживанішими словами у світі стали «COVID-19», «коронавірус», «соціальна дистанція» та «локдаун».

Фразою червня стала «Black Lives Matter» на тлі масових протестів проти расизму в США.

У серпні найпопулярнішим словом стало «Belarusian» (білоруський / громадянин Білорусі) з огляду на протести в Білорусі через результати президентських виборів.

У жовтні однією із найпопулярніших фраз стала «Net Zero», яка стосується зменшення штучних викидів CO2 до нуля.


 У 2017 році словом року за версією Оксфордського словника стало youthquake (соціальні, культурні та політичні зміни, які були викликані діями чи впливом молоді), у 2018 – toxic (токсичний, отруйний), у 2019 – climate emergency (надзвичайна кліматична ситуація).

 За версією словника Collins, у 2020 році головним словом став «локдаун».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: The Oxford English Dictionary