Відкриття «Музею сучасного мистецтва України» в Києві виявилось акцією художників для привернення уваги до проблеми відсутності справжнього музею сучасного мистецтва. Організатори події створили петицію з вимогою його створити й улаштували виставку.

Виставка називалася «Музей сучасного мистецтва України. (Омаж)», її влаштували 29 жовтня в будівлі Київського інституту автоматики (вулиця Нагірна, 22).

Представлені картини – це роботи, натхненні картинами відомих українських художників, зокрема Олегом Голосієм, Олегом Тістолом, Арсеном Савадовим і Ройтбурдом.


Максим Мазур

художник, співорганізатор проєкту

Ми відібрали 14 художників з історії українського мистецтва періоду незалежності. Тобто кожен художник вибрав одного чи двох художників із сотні та створив на його картини омажі. Омаж – це присвята художнику, поклін йому. У жодному разі не стьоб над його творчістю.

Таким способом ми подаємо версію музею сучасного мистецтва, якого немає. Для України, якщо вона хоче бути культурною країною, такий музей просто необхідний. І це підтверджується тим, що зараз відбувається, скільки людей прийшло. Ми не давали ні одного запрошення.


Еліс (alis la luna)

художниця, співорганізаторка проєкту

Ми тут постійно робимо виставки, але такого масштабу й у такому вигляді – уперше. Почалося все з цікавості створити омажі на художників сучасного мистецтва, а потім це все розрослось у щось більше, на що ніхто не наважувався. Насправді цього музею сучасного мистецтва не вистачає. Усі медіа швидко підхопили й розповсюдили інформацію, і це розрослось у щось нове та потрібне на державному рівні.

Ми зробили петицію про створення реального музею та подали її. Поклали початок, заявили проблему й тепер далі сподіваємося на співпрацю. Людям це потрібно, дуже великий фідбек зараз іде.


Серед художників проєкту – Максим Мазур, Люся Іванова, Світлана Аграновська, Андрій Підлісний, Еліс (alis la luna), Сергій Кондратюк, Заремба Ольга, Юрій Пікуль, Molly Rout, Штепура Олена, Нікіта Власов, Лідія Мороз, Поліна Щербина, Олександр Богомаз. Переглянути експозицію можна до 7 листопада включно, з 12:00 до 20:00.


Про плани створити Музей сучасного мистецтва Міністерство культури повідомляло в січні, втілити проєкт планують за 4–5 років.

Фото: Тетяна Середюк для The Village Україна