Фільм «Атлантида» висунули на «Оскар» від України в категорії «Міжнародний повнометражний фільм», повідомив Український Оскарівський комітет.

Події фільму розгортаються у 2025 році, після перемоги України у війні з Росією. Окупований Донбас повернули до складу країни, але він більше не придатний для життя. Водночас на тлі спустошення народжується нове кохання.

Усі ролі у фільмі зіграли непрофесійні актори, серед них – колишній розвідник, волонтер благодійного фонду «Повернись живим» Андрій Римарук, парамедик Людмила Білека й доброволець Василь Антоняк.

Зйомки фільму проходили в Маріуполі та Києві.

Режисер і продюсер фільму – Валентин Васянович. Також продюсерами виступили Ія Мислицька («Плем’я», «Присмерк») і Володимир Яценко («Додому», «Дике поле»). Міжнародною промоцією займається бельгійська компанія Best Friend Forever.

Світова прем’єра стрічки відбулася на Венеційському кінофестивалі в секції «Горизонти»: «Атлантида» стала першим українським фільмом, який здобув там перемогу.

Окрім того, стрічку показали ще на понад 50 фестивалях, де вона здобула чотири Гран-прі й увійшла в лонг-лист Премії Європейської кіноакадемії. Картину придбав HBO Eastern Europe і дистриб’ютори трьох європейських країн.

Київська прем’єра «Атлантиди» відбудеться на «Київському тижні критики» (22–28 жовтня). У широкому українському прокаті стрічка з’явиться 5 листопада.


 93-тя церемонія вручення премії «Оскар» відбудеться 25 квітня 2021 року в Лос-Анджелесі. За право представляти Україну, окрім «Атлантиди», змагалися документальний фільм «Земля блакитна, ніби апельсин» Ірини Цілик і комедія «Мої думки тихі» Антоніо Лукіча.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі