У Києві 22 березня відбулась церемонія нагородження переможців арт-премії Future Generation Art Prize від PinchukArtCentre.

У конкурсі змагались митці до 35 років. Перемогу здобула художниця із Литви Емілія Шкарнуліте за роботу «t1⁄2».

«Це — візуальні роздуми про сучасну науку з перспективи майбутнього археолога. Твір демонструється як масштабна відеоінсталяція, де глядач перетинає епічний географічний ландшафт, сконструйований за допомогою 3D-сканерів дистанційного зондування і дзеркальної стелі», – йдеться у описі роботи.

Спеціальні нагороди від конкурсу також отримав дует Cooking Sections (Велика Британія) за роботу «CLIMAVORE: За право ґрунту не бути виснаженим».

«Художники проблематизують зажерливу експлуатацію українських чорноземів, привертають увагу глядачів до хиб державного управління природними ресурсами і захищають родючі ґрунти від споживацьких стратегій приватного капіталу», – описують інсталяцію у PinchukArtCentre.

Спеціальний приз від жюрі також отримала художниця Габріель Голаят (ПАР) з інсталляцією «Ця пісня для...».

«Габріель Голаят звертається до соціополітичного виміру проблеми травми та насильства, передусім у контексті жіночого досвіду. У «Ця пісня — для…» вона обігрує популярну традицію пісень-присвят і пропонує низці жіночих музичних ансамблів заново виконати кілька пісень. Пісні-присвяти обрали жертви зґвалтувань», – йдеться у описі. 

Виставку номінантів премії Future Generation Art Prize 2019 триватиме до 7 квітня. Цього року у конкурсі взяли участь взяли 21 учасник із 17 країн світу, що працюють у сфері сучасного мистецтва. 

Премія Future Generation Art Prize –  міжнародна премія для молодих художників до 35 років, яку в 2009 році заснував Фонд Віктора Пінчука.


 Найкращі молоді художники України: переможці премії PinchukArtCentre 2018

Обкладинка: Сергій Іллін, Олександр Пілюгин/PinchukArtCentre