Письменниця з Гваделупи (департамент Франції) Маріз Конде стала лауреаткою альтернативної Нобелівської премії з літератури, пише New York Times.

Конде є авторкою історичної новели «Я, Тітуба: салемська відьма». У ній оповідається історія темношкірої жінки, засудженої під час судового процесу, відомого як полювання на салемських відьом. Тітуба була однією з трьох перших жінок, затриманих у цій справі.

Журі відзначило письменницю за опис у книгах усіх «жахів колоніалізму та хаосу постколоніалізму». Конде як переможниця отримає 112 тисяч доларів.

Альтернативну Нобелівську премію заснувала група зі 100 шведських діячів культури на знак протесту проти того, що у 2018 році оригінального Нобеля з літератури перенесли на наступний рік.

Одним з претендетів на альтернативну Нобелівську премію був японський письменник Харукі Муракамі, проте він відмовився від номінації.

У травні 2018 року Нобелівська академія заявила, що цього року премію з літератури не вручатимуть.

Таке рішення ухвалили через «втрату довіри громадськості» після того, як чоловіка однієї із членкинь Нобелівського комітету звинуватили в сексуальних домаганнях.


 Нобелівську премію миру присудили за зусилля, спрямовані на припинення використання сексуального насильства як зброї на війні.

 Нобелівську премію з медицини присудили за дослідження у галузі імунотерапії раку.

 Нобелівську премію з фізики присудили за розробку оптичного пінцета. Він дає змогу досліджувати клітини, не пошкоджуючи їх.

 Нобелівську премію з хімії присудили за дослідження ферментів, пептидів та антитіл. Ферменти використовують для виробництва біопалива та фармацевтичних препаратів.

 Нобелівську премію з економіки присудили за дослідження технологічних інновацій і змін клімату.