Археологічні знахідки на Поштовій площі не унікальні, а стандартні для київського Подолу, заявили в Інституті археології Національної академії наук України.

Виявлені розкопками на Поштовій площі об’єкти і артефакти є інформативними, проте не унікальними, а радше, стандартними для центральної частини київського Подолу. Середньовічні культурні шари, відкриті на інших ділянках цього району в попередні роки досліджень (Межигірська, 3/7, Набережно-Хрещатицька, 1-А, Спаська, 35, Юрківська, 3 та інші), нічим не поступаються за історичною цінністю і подекуди мають вищий рівень експозиційності.

Інститут археології Національної академії наук України

Також заяви про те, що на цій ділянці Подолу відбувалося хрещення Русі, в інституті називають «дилетантськими», оскільки вони не підтверджуються ані тогочасними джерелами, ані археологічними свідченнями.

Щодо створення музею на Поштовій площі, науковці зазначають, що зараз відсутні пропозиції стосовно площі експозиції, не розроблена концепція та програма діяльності музею.

У НАН пояснюють, що питання створення музею пов’язане з вирішенням проблеми консервації археологічних знахідок, передусім деревини. Але, згідно з повідомленням, в Україні відсутні методики, фахівці та реставраційні організації, які можуть виконати ці роботи.


Узимку 2018-го міська адміністрація заявляла про намір провести міжнародну конференцію щодо консервації знайдених артефактів та створення музею на Поштовій площі.

Створення музею підтримала Верховна Рада.

обкладинка: Анна Шакун для The Village Україна