У Національному художньому музеї України автопортрет Тараса Шевченка 1860 року закрили металевим поручнем для людей з інвалідністю. Конструкція закриває очі зображеного на картині художника.

Це частина інсталяції Данила Галкіна «Поручні», що має на меті привернути увагу до необхідності пристосувати міський простір для людей з особливими потребами.

Фото: Данило Галкін

«Встановивши цей поручень так, аби закрити очі Тарасу Григоровичу, я звертаюсь до кожного українського громадянина, що зміг сьогодні сам потрапити до музею, але закриває очі на те, що сотні його співгромадян, маючи ті самі права, не мають елементарної можливості цього зробити», – йдеться у поясненні до роботи.

Фото: Dasha Iakymova / Facebook

«Люди на візках не мають змоги самостійно виходити з дому, пересуватися містом, потрапляти до публічних просторів та брати повноцінну участь у суспільному житті», – каже художник.

Загалом у всьому музеї розмістили 11 елементів інсталяції, Київ, 28 вересня 2017 / Андрій Баштовий для The Village Україна

Арт-проект створено в рамках Фестивалю молодих українських художників у Мистецькому Арсеналі, який почався 28 вересня та триватиме до 29 жовтня.

 Данило Галкін народився 1985 року у Дніпропетровську. Він працює у складі експериментально-мистецької групи 2222. Галкін виборов Гран-прі конкурсу МУХІ-2011, номінувався на PinchukArtCentre Prize (2011) і Премію Курьохіна (2012).