Гурт «Курган & Agregat» випустив другий повноформатний альбом. Він має назву «Зембонджу»: за словами Раміла й Аміла Насірових і Євгена Володченка, це присвята вигаданому афроамериканському джазмену. Серед нового матеріалу – перша спільна робота з гуртом Latexfauna, а також трек із посиланням на відеогру Serious Sam.

Редакція The Village Україна запропонувала «Курган & Agregat» поспілкуватися про новий альбом і підхід до творчості у форматі інтерв’ю. Хлопці вирішили відповісти на наші запитання цитатами з нового альбому. Дивіться, що з цього вийшло.

1

Давно мріяв почати інтерв’ю з цього запитання: що вас надихає?

Гармонія мелодії і смислового текста

Мурашки визивали в мене з самого детства

2

Як можна описати враження, коли ти знімаєш із друзями відео на телефон, і воно раптово стає вірусним та набирає мільйони переглядів?

Дєвки плачуть мене хочуть

Но не знають, шо в мене в голові

Там комплекси із детства

3

Профільне онлайн-видання «Слух» свого часу назвало вас «найщирішими реперами країни». Як ви сприйняли це?

Ти включаєш реп новой ери

І романтіческа просіла атмосфера

4

Чи ображаєтеся ви, коли вашу творчість називають «комедійною»? Чи вважаєте ви себе частиною умовного нового гумору в Україні, який частково провляється в кіно («Мої думки тихі», «Королі репу»), вірусній музиці з YouTube («Валентин Стрыкало», Міша Кацурін) і стендапі, на противагу телевізійному гумору з «Кварталом» і Dizel Show та кіногумору «Скаженого весілля»?

Провести время словить ха-ха

Прийшов на тусу до нікчем

Заліз на стол

Хто?

Серйозний Сем

5

Чи не найбільш ефективно використовує меми на свою користь канадський хіп-хоп виконавець Drake. Іноді навіть здається, що він свідомо закладає меметичний потенціал у рядки чи кліпи, щоб зробити їх віральними, як із Hotline Bling чи Girls Want Girls з останньої платівки Certified Lover Boy. Чи можна сказати, що ви також свідомо використовуєте особливості віральності в українському інтернеті?

Валька, а дай ще сігаретку

А дай ще зажигалку бо ні гамна ні ложки

6

Україну можна назвати однією з найбільш контрастних країн світу за соціальною нерівністю. Як ця прірва між бідними й багатими впливає на вашу творчість як музикантів, один із головних хітів яких буквально протиставляє мажиків і силянів (і які продовжують жити в Харківській області, виїжджаючи на концерти й корпоративи до Києва)?

Чорних добавив красок в цю серу повість

То єсть заложив в ломбард свою мерзку совість

7

Я знаю, що ви дуже любите відповідати на запитання про суржик. Як ви вважаєте, чи засмічує суржик сучасну українську мову? Чи, можливо, він є універсальним та автентичним способом вираження думок ваших ліричних героїв?

І кофетін по струнам души

Так заіграв постой не спіши

Знаю шо вредно з плеча не рубай

Мій персональний ліповий рай

8

Невід’ємною частиною сучасної хіп-хоп культури є використання семплів. Від DJ Premier до Каньє Веста, від Dr. Dre до Тревіса Скотта – семпли залишаються основним будівельним матеріалом майстрів цього жанру. Зокрема, нещодавно цей феномен розібрав на деталі суперпродюсер Марк Ронсон у документальному серіалі «Дивися звук» на Apple TV+. А чим для вас є використання бітів? Можливістю висловити пошану класиці? Чи потребою підкреслити метамодерністичність сучасного мистецтва?

Для мене музика – це трошки більше чем канали

і я її уви не так як ти запоминаю

не те шо на застольї чи по теліку іграло

для мене важна лічность яка це написала

9

Ви назвали новий альбом «Зембонджу» на честь легендарного афроамериканського джазмена, якого нібито вбили одразу після того, як він записав останню пісню свого останнього альбому. З огляду на нещодавнє публічне обговорення теми культурної апропріації, чи вважаєте ви доцільною таку присвяту? Де, на ваш погляд, пролягає межа між тріб’ютом та апропріацією?

Вечер був уже потєрян

Задзвонив вдруг таксофон

В серці пожар не знаю де я

Комок в горлі точка ком

10

Перший сингл з альбому має назву «Параноя». Він присвячений незручним моментам на зразок того, коли ми виходимо з дому й не можемо згадати, чи вимкнули праску. Коли я слухав його, то згадав насамперед про те, як Лу Рід після Transformer, Berlin і Sally Can't Dance зробив Metal Machine Music. Він відмовився від усього, що в нього працювало раніше, і створив щось нове. Чи закладали ви такий намір принаймні на рівні зміни звучання? Як цьому посприяло залучення продюсера Сергія «Сира» Сороки?

Повисивсь градус «Звонітє Солу»

Грустять три тєла по протоколу

З ним філософію січем, він смех убив… Хто?

Сєрйозний Сем

11

Чи правда, що на спільний із Latexfauna трек «Ретузікі» вас надихнув жарт Харлі Квінн із художнього фільму «Загін самогубців», коли вона однією з причини убивства називала те, що чоловік серйозно не сприймав її музичні захоплення? «Те, що ти слухаєш, навіть не можна назвати музикою», – здається, дослівно там було так.

Красівий, но тупий

Стісняюсь підійти

Не знаю шо сказать коли один на один

12

Пісня «Sam» ще раз довела мені, що ніхто в сучасному українському мистецтві не працює з маркерами попкультури 2000-х так, як ви. Коли ви згадуєте про відеоігри, серіали чи футбол цих часів, стає зрозуміло, що це не спроба спекуляції на впізнаваних символах, а те, що ви пережили це все самі, разом зі своїм поколінням. «Льогкий запах недавнього прошлого ласкає мої ноздрі, словно трава покошена», – зачитував Женя у пісні «Футбол 2000». Запитання таке: чи бачите ви вже подібні маркери, якими запам’ятаються 2010-ті й початок 2020-х?

Чо не ділюсь ні з ким собой

Просто це предначертано судьбой

Обкладинка та фото: Артем Пронов