Дебютний фільм Антоніо Лукіча «Мої думки тихі» на церемонії нагородження «Золота дзиґа» назвали водночас найкращим українським фільмом року й відкриттям року. В українському прокаті фільм зібрав більше 10 мільйонів гривень, загалом його переглянули близько 100 тисяч людей, а восени авторська робота повинна з’явитися в стримінговому сервісі HBO Europe.

Улітку Лукіч зняв серіал «Секс, інста, ЗНО» для онлайн-платформи 1+1 Video, а 25 вересня презентує другий фільм на пітчингу Держкіно. The Village Україна першими показують перший тизер нової роботи Лукіча й розповідають деталі проєкту «Люксембург, Люксембург».

Тизер фільму «Люксембург, Люксембург»

Яким буде другий фільм Антоніо Лукіча

Другий фільм Антоніо Лукіча має назву «Люксембург, Люксембург». Уперше публічно про нього продюсер Володимир Яценко розповів в інтерв’ю The Village Україна. У травні співзасновник продакшн-компанії ForeFilms ще не міг анонсувати назву стрічки, але на прохання уточнити її жанр відповів: «Це буде фільм Антоніо Лукіча».

Як і «Мої думки тихі» та короткометражні роботи Лукіча, «Люксембург, Люксембург» також непросто загнати в жанрові межі. «Я знімав «Мої думки тихі» як певну візитівку – свідомо неідеальний фільм, який дасть мені можливість показатися й у майбутньому претендувати на дещо більше. «Люксембург, Люксембург» за всього мого страху перед завищеними очікуваннями – це «дещо більше». Це дещо, що я хочу зняти як важливий маніфест, як висловлювання. Знову ж таки у своєму стилі», – розповідає Лукіч. У заявці «Люксембург, Люксембург» на пітчинг Держкіно бюджет фільму визначають у приблизно 42 мільйони гривень, державну підтримку очікують у 29 мільйонів гривень. Таким способом другий фільм буде вчетверо дорожчим за «Мої думки тихі», бюджет дебюту склав майже 9 мільйонів гривень.

Трейлер фільму «Мої думки тихі»

У цій же заявці «Люксембург, Люксембург» короткий зміст сюжету описують так: «Протилежні за характером близнюки дізнаються, що батько, який покинув їх у дитинстві, помирає в далекому від них Люксембурзі. Один з братів, Коля, вирішує поїхати до нього, водночас Василь робить усе, щоб перешкодити брату виїхати з країни». «Близнюки за життєвим збігом обставин змушені їхати в Люксембург на пошуки батька. Один із них вважає, що батько герой, а інший називає його мерзотником», – перефразовує Лукіч.

Визнає, що протягом тривалого часу хотів зняти фільм на цю тему. Після того ж, як торік побував у Люксембурзі, знайшов для неї концептуальне рішення. Лукіч називає поїздку в Люксембург «незабутнім екзистенційним досвідом». Каже, що це одне з найбільш комфортних міст, «там найменша у світі вірогідність, що з тобою трапиться якась неприємність»; а ще в Люксембурзі він побачив стограмову банку коли. «Там усе дуже маленьке. Це місто деталей, де відображається твоє внутрішнє відчуття, коли туди приїздиш. І мені хотілося відправити своїх героїв саме туди», – пригадує Лукіч. Головний лейтмотив визначає так: «Маленькі люди їдуть у маленьку країну». За планом, частину зйомок фільму проведуть у Люксембурзі, розраховують на чотири знімальні дні в місті-країні.

Концептуальним рішенням Люксембург стане через подвійний сенс, закладений у фільм. Він буде відображатися й у локаціях, і в головних героях-близнюках, і в низці інших ідей, каже Лукіч. «Це фільм про близнюків: вони ніби однакові, але за зовнішньою схожістю приховано те, що в них зовсім по-різному влаштований внутрішній світ. Тому вони по-різному ставляться до батька. Хотілося підкреслити цей сумнів, який надав форму візуальному складнику», – додає автор «Люксембург, Люксембург».

Запитуємо, чим на рівні формату й вайбу «Люксембург, Люксембург» буде відрізнятися від першого фільму. «Я глибоко проаналізував те, що вдалося й не вдалося на «Думках», – відповідає Лукіч. – Речі, які, як мені здалося, вдалися, постарався розвинути. Не в ширину, а в глибину. «Люксембург, Люксембург», певно, буде більш етюдним, а не розмовним кіно, хоча розмов там теж багато».

Новим досвідом для Лукіча став і процес підготовки фільму: дебют він знімав із компанією Toy Production, а Валерія Кальченко допомагала як співсценаристка. «Люксембург, Люксембург», зі свого боку, продюсує компанія ForeFilms («Атлантида», «Додому», «Дике поле»), а сценарій Лукіч розробляв разом із Яценком та Анною Соболевською. Для його допрацювання попросив про допомогу Володимира Громова – фахівця з драматургії та колишнього викладача. «Ми разом доминали сценарій до певного вигляду, щоб він був цілісним», – пояснює Лукіч.

Хто виконає головні ролі

Антоніо Лукіч уже визначив, кого хотів би бачити в головних ролях: близнюками він бачить учасників музичного гурту «Курган і Agregat» Раміла й Аміла Насірових. «Для мене головне, що вони мають органічний вигляд у кадрі. Вони просто неймовірні. Вони смішні. Ти можеш дивитися кадри з ними навіть без звуку, і буде зрозуміло, що відбувається», – пояснює автор своє рішення.

Пародійне інтерв’ю «Курган и Агрегат»

Лукіч каже, що побачив Аміла та Раміла в цих ролях після відео з пародіями на формат інтерв’ю, які учасники гурту запустили під час карантину. «Я б не чіплявся за їхній образ, – розповідає режисер. – У цих відео побачив двох прекрасних акторів, які круто звучать, грають і тримають паузи. Погляд одного з них так засів у мене в голові, що я зрозумів: це герой, якого хочу в себе в кіно».

«Люксембург, Люксембург» нині готується до пітчингу, тому акторський склад ще затверджуватиметься. «Дуже хочеться, щоб усе вийшло з ними. Для мене головне, що вони зацікавлені в зйомках, зацікавлені працювати й не бути експлуататорами свого публічного образу. Адже він у них досить закритий: багато кому цікаво, що це за хлопці, чому вони з села Близнюки. Напевно, вони про це самі розкажуть», – розповідає Лукіч.

Курган feat. Agregat і Даша Астаф’єва – Габелі

У головній ролі в «Люксембург, Люксембург» з’явиться й третій співзасновник «Курган і Agregat» Євгеній Володченко, каже Лукіч. Додає, що пообіцяв екранний час й актору Андрію Лідаговському, який виконав головну роль у «Моїх думках тихих». Запитуємо, чи можна Лідаговського назвати «талісманом» Лукіча. Відповідає: «У мене насправді багато талісманів у кіно: моя дружина – талісман, Лідаговський – талісман, Сергій Вовк зараз також став талісманом, він буде відповідати за музику й у новому фільмі».

Коли вийде серіал Лукіча

Після прем’єри й промо-кампанії «Моїх думок тихих» Антоніо Лукіч почав роботу над ідеєю другого фільму. Продюсер Володимир Яценко розповідає, що Лукіч пропонував ForeFilms кілька варіантів другого фільму: «Антоніо прийшов до нас з ідеєю, вона нам сподобалася, він почав писати сценарій. Тоді прийшов з іншою історією, вона нам теж сподобалася, тому що це Лукіч». Очікувалося, що режисер одразу почне працювати над другою стрічкою, але через коронавірус у нього з’явився час, щоб взяти й інший проєкт. Улітку Лукіч протягом місяця знімав новий серіал онлайн-платформи 1+1 Video під назвою «Секс, інста і ЗНО».

Лукіч розповідає, що регулярно проглядає пілоти серіалів, які йому надсилають: «Не можу собі дозволити не читати. У мене не те становище, щоб я займався снобством». Звернути увагу на пропозицію з «Секс, інста і ЗНО» вирішив завдяки сценарію Павла Острікова та Жені Бабенко: «Коли прочитав його, побачив хороший потенціал для історії». Уточнює, що, на його думку, сценарій потребував більш тривалого допрацювання. «Ми зібралися в червні й зняли. Вважаю, що режисер повинен бути людиною вольовою, яка може махнути на все й почати щось робити. Я називаю це «творчим перфекцихуїзмом». Це основне для режисера: задумувати ідеально, робити, як вийде», – сміється Лукіч.

Як можна зрозуміти з назви, «Секс, інста і ЗНО» є історією про старшокласників. Автори серіалу розповідають, що хотіли показати сучасних школярів такими, якими вони є. Жанр визначають як тін-драмеді – популярний американський формат про підлітків. «Це молодіжний серіал із зухвалою драматургією», – формулює Лукіч.

«Коли працюєш із підлітками, ти й сам омолоджуєшся. Відчуваєш багато сил, енергії, починаєш модніше вдягатися, говорити на слензі й кататися на роликах, – розповідає Лукіч про роботу з акторами. – Коли ж режисер працює з дорослими, то природним способом віддає енергію, від тебе підзаряджаються. І це набридає, починається мігрень та інші симптоми старості». Каже, що задоволений кастингом усіх акторів і бачить у всіх можливість проявити себе в професії: «Від них складно відірвати погляд, вони цікаві, вони вирішили для нас 70% проблем зі сценарієм, локацією й режисером». Додає: «Часто 9-річні актори можуть награти такого, що не снилося акторам театру Франка. Можуть таке видати, що думаєш: «Дітки, де ви цього набралися?»

Новим для себе на знімальному майданчику серіалу Лукіч називає загальний настрій творчої групи. «Принципово новим для мене стало те, що, виявляється, знімати можна весело й у кайф собі. Раніше я цього не робив. До цього страждав під час зйомок. Завжди казав, що всі шедеври кіно знімали в муках. Що більше страждаєш на майданчику, то легше виглядає фільм. І навпаки». Каже, що під час зйомок «Секс, інста і ЗНО» він отримував задоволення на відміну від попередніх досвідів у кіно. «Звичайно, у мене була через це тривога: може, ми щось не те знімаємо? Але зараз я подивився варіанти монтажу й побачив, що ми зняли щось хороше», – каже Лукіч. Наразі триває монтаж «Секс, інста і ЗНО», прем’єра серіалу в мережі повинна відбутися до кінця осені.

Що далі

Презентація фільму «Люксембург, Люксембург» на 14-му конкурсному відборі Держкіно відбудеться 25 вересня. «Після пітчингу починається складний момент очікування [рішення Ради з державної підтримки кінематографії], коли ти не знаєш, профінансують фільм чи ні, але водночас треба серйозно займатися опрацюванням сценарію. Сподіваюся, це пройде нормально і безболісно», – розповідає Антоніо Лукіч.

Запитуємо, який вайб Лукіч закладав у тизер фільму й що з нього повинні зрозуміти глядачі. Відповідає, що це насправді два різні запитання. «Тизер повинен прибрати більшість запитань про те, якими будуть кіно, інтонація, монтаж, музика, актори», – каже автор «Люксембург, Люксембург». Водночас додає, що люди, які не читали сценарій, навряд чи зрозуміють, що відбувається в тизері. Просимо уточнити, яким цей фільм повинні побачити. «У певному сенсі це дуже піонерський фільм, бо зі злобного мерзотника я врешті роблю хорошу людину. Мені здається, такого кіно зараз не вистачає», – каже Лукіч.