Театр «Дах» оновив виставу «Про що казав Заратустра» за пʼєсою КЛІМа, Тамара Трунова поставила для «Золотих воріт» сімейний горор «Тест», Малий театр підготував драму про 90-ті, «Зальот», актори Національної оперети під керівництвом італійського режисера Маттео Спʼяцци зімпровізували «Бал». Зібрали 13 театральних подій лютого в Києві.

«Зашнурована пара»


Театр абсурду в Молодому

На мікросцені Молодого театру покажуть виставу про подружні баталії «Зашнурована пара» режисерки-дебютантки Анни Пироженко. Літературна основа вистави – п’єса американського драматурга, представника «театру абсурду» Едварда Олбі «Шлюбна гра». Вона починається з того, що Джек повідомляє своїй дружині, Джилліан, що після 30 років шлюбу збирається піти від неї. Дружина реагує не так, як він очікував.

Коли: 30 січня, 12 лютого

Де: Молодий театр, вулиця Прорізна, 17, метро «Золоті ворота»

«Називай мене Пітер»


Іронічна комедія про підлітків у Театрі на Липках

У ТЮГу на Липках оновили постановку іронічної комедії «Називай мене Пітер» німецького драматурга Яна Фрідріха. Тео скоро виповниться одинадцять, і значить, його мрія бути викраденим Пітером Пеном може не здійснитися. Тому хлопець тікає з дому, викрадає маленьку дівчинку й оселяється разом із нею на занедбаному дитячому майданчику. У театрі кажуть, що це історія про підлітків, самотність і пошуки свого місця в реальному світі. У постановці порушують такі теми, як кіднепінг, булінг і смерть.

Коли: 3, 12, 13 і 23 лютого

Де: Київський академічний театр для юного глядача на Липках, вулиця Липська, 15/17, метро «Хрещатик»

«Про що казав Заратустра» [Театральний урок]


Оновлена вистава «Даху» за пʼєсою КЛІМа

Театр «Дах» теж звернувся до матеріалу, з яким уже працював. Влад Троїцький оновив виставу «Про що казав Заратустра» українського драматурга КЛІМа. У ній режисер пробує перекласти процес пізнання на мову театру. У першому акті глядач спостерігатиме за філософською дискусією учнів Заратустри й по черзі прийматиме правду кожного з них, у другому акті глядачу дадуть шанс самому долучитися до дискусії.

Коли: 5 та 6 лютого

Де: ЦСМ «Дах», вулиця Велика Васильківська, 136, метро «Либідська»

«Фрі»


Психологічний трилер від театру «Актор»

Театр «Актор» продовжить премʼєрні покази трилеру з елементами фарсу «Фрі». Це вистава за мотивами роману Амелі Нотомб «Косметика ворога». За сюжетом Жером Ангюст, чекаючи на відкладений рейс, зустрічає в терміналі аеропорту іншого пасажира з дивним ім’ям – Текстор Тексель. Надокучливий співбесідник без упину розповідає історії. Змусити його замовкнути можна лише одним шляхом – почати говорити самому.

Коли: 9 лютого

Де: театр «Актор», вулиця Велика Житомирська, 40 (найближча станція метро – «Золоті ворота»)

«Декоратор»


Комедія про адюльтер в Театрі на Подолі

Театр на Подолі готує премʼєру вистави «Декоратор» за однойменною пʼєсою британського драматурга Дональда Черчілля. У центрі сюжету дві жінки – обдурена дружина Джейн і коханка її чоловіка Марша. Останній доведеться вдатися до афери, щоб приховати факт адюльтеру від власного чоловіка, який от-от має повернутися з відрядження.

Коли: 11 і 12 лютого

Де: Театр на Подолі, Андріївський узвіз, 20-А, метро «Контрактова площа»

«Одержима»


Опера за поемою Лесі Українки

На сцені Національної музичної академії імені Чайковського покажуть оперу «Одержима» за поемою Лесі Українки. Музику для опери написав сучасний український композитор Мирослав Волинський. Головна героїня поеми – «одержима духом» жінка Міріам (її прототип – Марія Магдалена), закохана в Месію (Христа). Постановники опери кажуть, що намагалися відійти від релігійного трактування персонажів, натомість прагнули зрозуміти їх як живих людей.

Коли: 12 лютого

Де: Національна музична академія України імені Чайковського, вулиця Архітектора Городецького, 1-3/11, метро «Майдан Незалежності» і «Хрещатик»

«Твій хтось»


Байопік про Лесю Українку в Театрі на Печерську

Театр на Печерську пропонує порозмірковувати, якою була Леся Українка поза хрестоматійним сприйняттям її як генія української літератури. У виставі «Твій хтось», заснованій на листах, щоденниках і творах письменниці, її показують ексцентричною, сильною, вольовою та щасливою в багатьох речах жінкою, яка кохала та була коханою.

Коли: 13 і 27 лютого

Де: Київський театр на Печерську, вулиця Немировича-Данченка, 5, метро «Печерська»

«Тест»


Сімейний горор у театрі «Золоті ворота»

Режисерка Тамара Трунова поставила в театрі «Золоті ворота» пʼєсу «Тест» сучасного швейцарського драматурга Лукаса Берфуса. Це історія сімʼї, чиї страшні таємниці раптом відкриваються. «Кожному учаснику цього дійства доведеться пройти багатоповерхівку сенсів, почуттів, дій і протидій, і ми разом із героями п’єси підіймаємося на дах життя і зустрічаємося там із самими собою», – розповідають у театрі. На виставу пускатимуть глядачів від 16 років.'я

Коли: 18 лютого 2022

Де: Київський академічний театр «Золоті ворота», вулиця Шовковична, 7-А, метро «Хрещатик»

Квитки зʼявляться на сайті

Missing


Про батьків і дітей англійською мовою

Англомовний ProEnglish Theatre готує постановку Missing за пʼєсою польської драматургині Кристини Холонєвської та особистими історіями акторок. Вистава досліджує стосунки батьків і дітей-підлітків, конфлікт поколінь, проблему виховання, прийняття та прощення. За сюжетом, одного разу батьки помічають, що їхній син-підліток зник, – і всю виставу вони намагаються знайти його.

Коли: 24 лютого

Де: Національний центр театрального мистецтва імені Леся Курбаса, вулиця Володимирська, 23-В, метро «Золоті ворота»

«Куди я з вами не піду»


Лірична комедія від театру «Сузірʼя»

На сцені «Сузірʼя» покажуть виставу за пʼєсою ізраїльського драматурга Михайла Хейфеця «Надвечірʼя з рок-н-роллом» про пізнє кохання. У виставі лише двоє персонажів – уже не молоді чоловік і жінка, які знайомляться в танцювальній школі. У ролях Анатолій Ященко й Ірина Мельник.

Коли: 24 і 25 лютого

Де: театр «Сузір’я», вулиця Ярославів Вал, 14Б, метро «Золоті ворота»

«Зальот»


Драма про 90-ті від Малого театру

Малий театр готує премʼєру «авіадрами» за пʼєсою сучасної української драматургині Людмили Тимошенко «Дядя Міша проходить мимо». Драма розповідає про старшокласницю Ліду, яка живе в провінційному місті та мріє стати стюардесою. От тільки її дядя-пілот, який мав допомогти мрії здійснитися, несподівано гине. Події вистави розгортаються в 90-х роках, коли разом із головною героїнею «під музику з «касєтніка» дорослішає вся країна», пояснюють у театрі.

Коли: 25 і 26 лютого

Де: Малий театр, вулиця Олеся Гончара, 33, метро «Золоті ворота»

«Бал»


Музично-танцювальна вистава від італійського режисера

Італієць Маттео Спʼяцци у виставі «Бал» для Національної оперети через танцювальне шоу розповідає історію ХХ століття з його драматичними потрясіннями. Режисер спеціалізується на сучасній Commedia dell’Arte – це різновид італійського народного театру, вистави якого створюють методом імпровізації.

Таким способом він поставив і «Бал». Це вже не перша постановка режисера для київських театрів, дві його вистави йдуть у Театрі на лівому березі.

Коли: 25 і 26 лютого

Де: Національна оперета України, вулиця Велика Васильківська, 53/3, метро «Олімпійська»

Триденний фестиваль драматургії

У лютому в Києві пройде четвертий фестиваль драматургії Любові та Бобра «Бобр: життя – не мед». Його прийме новостворений Театр драматургів і Театр на лівому березі. Вхід на події вільний, але з попередньою реєстрацією.

Розклад фестивалю


5 лютого

Театр драматургів, вулиця Сагайдачного, 25Г, метро «Поштова площа»

18:00 «П'ять пісень Полісся», Людмила Тимошенко, режисер Володимир Сурай

19:30 COPS-vs-SNAILS, Ніна Захоженко, режисерка Єлизавета Мамон

Реєстрація

6 лютого

Театр драматургів, вулиця Сагайдачного, 25Г, метро «Поштова площа»

18:00 «Тунелекопальна машина», Ірина Гарець, режисерка Антоніна Романова

19:30 «Дім з привидами», Андрій Бондаренко, режисерка Алекс Басовська

Реєстрація

7 лютого

Театр на лівому березі Дніпра, Броварський проспект, 25, метро «Лівобережна»

18.00 «Готель Великобританія», Катерина Пенькова, реж. Павло Ар'є

19.30 «Віднесені вітром», Людмила Тимошенко, реж. Ігор Матієв.

Реєстрація

Обкладинка: ТЮГ