Ахтем Сеітаблаєв у Театрі на Липках розповість кримськотатарські казки, Театр на Подолі покаже «Приворотне зілля» за братами Капрановими, Національна оперета виконає «Амадеуса» про ворожнечу Сальєрі та Моцарта від режисера Максима Голенка, Влад Троїцький і театр «Дах» представлять моновиставу за Чеховим про абсурдність людського світосприйняття, а англомовний ProEnglish Theatre збере на сцені разом персонажів Рея Бредбері. Ось головні премʼєри київських театрів, які можна подивитися в січні 2022 року.

«Стриптиз у літній день»


Парадоксальна комедія в театрі «Колесо»

Театр «Колесо» поставив пʼєсу «Літній день» польського драматурга Славомира Мрожека (у версії театру до назви додалося слово «стриптиз»). Драматургічний твір розповідає про двох чоловіків-протилежностей – непримітного невдаху й удачливого красеня. Вони випадково зустрічаються в парку, куди прийшли, щоб звести рахунки з життям. Пʼєсу, як і загалом творчість Мрожека, відносять до театру абсурду.

Коли: 8 і 9 січня

Де: Київський академічний театр «Колесо», Андріївський узвіз, 8, метро «Контрактова площа»

«Приворотне зілля»


Українське фентезі за братами Капрановими

Театр на Подолі покаже містично-комедійний трилер за однойменним романом братів Капранових, письменників та авторів YouTube-каналу про історію. За сюжетом, двох працівників спецслужб відправляють в українське село: вони мають завдання поставити магічні сили на службу державі. Виставу зробили в межах проєкту #ФантастикаНаСцені.

Коли: 8, 9, 13 та 15 січня

Де: Театр на Подолі, Андріївський узвіз, 20-А, метро «Контрактова площа»

«Нові мелодії Різдвяної ночі»


Українські колядки в сучасному аранжуванні

На честь Різдва в Київській опері організовують святковий концерт, на якому українські колядки прозвучать в сучасному аранжуванні. У концерті візьмуть участь понад 140 музикантів – оркестрантів, хористів та оперних солістів, серед яких Ніна Матвієнко. Відвідувачів закликають дотримуватися дрескоду black tie (вечірні сукні для жінок і піджаки з чорною краваткою для чоловіків).

Коли: 8 і 9 січня

Де: Київський муніципальний академічний театр опери і балету для дітей та юнацтва, вулиця Межигірська, 2, станція метро «Контрактова площа»

«Безталанна»


Українська класика в Театрі Франка

Театр Франка поставив «Безталанну» Івана Карпенко-Карого – класику про кохання з трагічним фіналом. У центрі сюжету цієї психологічної драми любовний трикутник – запальний Гнат, його тиха дружина Софія та весела Варка, його перше кохання.

Коли: 8 і 26 січня

Де: Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка, площа Івана Франка, 3, метро «Хрещатик»

«Казки Гофмана»


Опера Жака Оффенбаха

Національна опера покаже «Казки Гофмана» французького композитора Жака Оффенбаха, засновані на оповіданнях німецького письменника. Головний герой вистави – поет Гофман, який шукає свій ідеал кохання. На своєму шляху він зустрічає та закохується у трьох різних жінок: обдаровану співачку Антонію, властолюбну куртизанку Джульєтту та механічну ляльку Олімпію. Оперу виконують у концертному варіанті, але згодом збираються зробити постановку з костюмами та декораціями. Це друга постановка «Казок Гофмана» на сцені Національної опери. Уперше її виконували понад століття тому – у 1908–1909 роках.

Коли: 13 січня

Де: Національна опера України, вулиця Володимирська, 50, метро «Золоті ворота» або «Театральна»

Сповідь, або «Крові прагну»


Моновистава від режисера Влада Троїцького

Влад Троїцький і театр «Дах» готують премʼєру моновистави за творами Антона Чехова. У ній досліджуватимуть абсурдність людського світосприйняття – те, як дріб’язкова проблема переростає в трагедію всього життя, а несуттєві події призводять до маніакальних переживань. У головній (і єдиній) ролі – Володимир Лютіков. Вистава йтиме мовою оригіналу. Після неї планують влаштувати обговорення з митцями.

Коли: 13 і 14 січня

Де: ЦСМ «Дах», вулиця Велика Васильківська, 136, метро «Либідська»

«Крюня»


Казка про відьму від театру «Сузірʼя»

Театр «Сузірʼя» до новорічних свят поставив казку про маленьку відьму Крюню, яка захоплюється мистецтвом і понад усе мріє бути актрисою. «На шляху до своєї мети вона пройде іспити, де цінуються людяність, відкритість і щирість», – кажуть у театрі. Жанр визначають як казку для всієї родини. У виставі грають юні актори.

Коли: 16 січня

Де: театр «Сузір’я», вулиця Ярославів Вал, 14Б, метро «Золоті ворота»

«Легенди Бахчисарая»


Кримськотатарські казки від Ахтема Сеітаблаєва

Режисер Ахтем Сеітаблаєв поставив у театрі на Липках кримськотатарські казки для дітей і дорослих. Вистава складається з чотирьох народних оповідань «Подорожні», «Ложка солі», «Місто сімдесяти ремесел» та «Заповіт гончара», обʼєднаних тематично. Вони присвячені любові, зраді, стосункам батьків і дітей, друзів і ворогів. У виставі можна буде побачити кримськотатарські танці (балетмейстером також виступив Сеітаблаєв) та почути музику від кримськотатарського джазового музиканта Усеїна Бекірова. Це перша постановка ТЮГу під керівництвом нового очільника Слави Жили.

Коли: 20 і 30 січня

Де: Київський академічний театр для юного глядача на Липках, вулиця Липська, 15/17, метро «Хрещатик»

«Гедда Ґаблер»


Ібсен англійською мовою

Англомовний київський театр ProEnglish Theatre покаже «Гедду Ґаблер» норвезького драматурга Генріка Ібсена. Головна героїня, дочка генерала, повертається з чоловіком із медового місяця. У неї новий будинок і сімейне життя попереду, от тільки такого майбутнього вона не жадає. Своєрідним епіграфом вистави обрали фразу: «Якщо ти стрибаєш, завжди буде хтось, хто дивитиметься на твої ноги».

Коли: 22 січня

Де: Національний центр театрального мистецтва імені Леся Курбаса, вулиця Володимирська, 23-В, метро «Золоті ворота»

«Мать Горького»


Драма про наше радянське минуле та пострадянське теперішнє

У театрі «Золоті ворота» готують премʼєру вистави «Мать Горького» за пʼєсою української драматургині Лєни Лягушонкової (її роботи ставили в «Дикому театрі», Молодому театрі та Театрі на лівому березі). Драма розповідає про маленьке містечко на Сході України від 1960-х до сьогодні. У ній авторка рефлексує про наше радянське минуле та намагається осмислити, чому ми такі, які є, зараз. У виставі грають студенти акторських курсів.

Коли: 27 січня

Де: Київський академічний театр «Золоті ворота», вулиця Шовковична, 7-А, метро «Хрещатик»

Квитки зʼявляться на сайті

«Мина Мазайло»


Соціальна комедія

Театру «Особистості» представить оновлену версію вистави «Мина Мазайло» Миколи Куліша з новим акторським складом і постановниками. На думку постановників, історія про харківського службовця, який мріє русифікувати своє прізвище, мову та родину, зараз особливо актуальна.

Коли: 29 січня

Де: Театр «Особистості», вулиця Маршала Конєва, 7-Б, метро «Іподром»

«Амадеус»


Драматична вистава з елементами опери про ворожнечу Сальєрі та Моцарта

На сцені Національної оперети покажуть виставу «Амадеус» від режисера Максима Голенка, відомого постановками для «Дикого театру». Це драматична вистава з елементами опери за п’єсою британського драматурга Пітера Шеффера і на музику Моцарта. Головний герой вистави – Сальєрі, успішний композитор, чиє життя змінюється, коли до Відня приїжджає молодий хуліган Вольфганг Амадей Моцарт.

Коли: 29 та 30 січня

Де: Національна оперета України, вулиця Велика Васильківська, 53/3, метро «Олімпійська»

The City Was There («Та й зʼявилося місто»)


Історія про дива за творами Рея Бредбері

На сцені ТЮГу на Липках відбудеться прем’єра вистави The City Was There («Та й зʼявилося місто») за мотивами творів Рея Бредбері «Дивне диво», «Вино з кульбабок» і «451° за Фаренгейтом». У виставі мають зустрітися персонажі з різних оповідань письменника-фантаста – комівояжери-невдахи Боб і Вілл, полковник Фрійлі, який подорожує часом, місис Бентлі й інші. Це ще одна вистава від ProEnglish Theatre, тому вона йтиме англійською мовою. Творці кажуть, що це історія для сімейного перегляду.

Коли: 29 та 30 січня

Де: Київський академічний театр для юного глядача на Липках, вулиця Липська, 15/17, метро «Хрещатик»


У січні Театр на Подолі починає спецпокази вистав режисера Віталія Малахова, який очолював колектив понад 30 років. Так театр хоче віддати шану своєму засновнику, який пішов із життя в листопаді 2021-го. Протягом січня-лютого можна буде побачити «Сто тисяч», «Щоденник молодого лікаря», «Минулого літа в Чулимську», «Вічно живі», «На дні», «Хіба ревуть воли, як ясла повні?» й інші постановки режисера. Усі вони йтимуть на Новій сцені, тобто в новій будівлі театру на Андріївському узвозі.