Brave! Factory на території заводу, що працює, «Спалах», чаювання та медитація на дошці з цвяхами, концерти на «Олімпійському», документалки в Протасовому Яру, «Ковчег» на Михайлівській, а також екскурсії Верховною Радою, сольник Dakh Daughters, мантра-рейв і забіг у вишиванках – 30 подій на довгі вихідні 20–24 серпня в столиці.

«Спроба контакту» в Мистецькому Арсеналі

КОЛИ: 19 серпня – 16 вересня, 12:00–20:00

ДЕ: Мала галерея Мистецького Арсеналу, вулиця Лаврська, 10

Вхід вільний

ПОДІЯ

Виставка «Спроба контакту» відбудеться в межах проєкту «Чутливість. Сучасна українська фотографія» й охопить фотороботи українських митців різних поколінь. Серед них – знімки Віктора Кальмуса, Яни Кононової, Зої Шу й інших.

Артфестиваль у Collider

КОЛИ: п’ятниця, 20 серпня, 20:00

ДЕ: Collider, вулиця Кирилівська, 60

СКІЛЬКИ: 100 гривень

ПОДІЯ

У п’ятницю в клубі Collider свій експериментальний техно-джем зіграє електронний музикант Hidden JamZ. Також у малій залі будівлі з суботи до понеділка триватиме безкоштовна художня виставка Станіслава Толкачова «НИЧТО», а у великій – безперервні сеанси фільму «70 вулиць», зрежисованого Максимом Лижовим.

Kalabrese у «Куренях»

КОЛИ: п’ятниця, 20 серпня, 18:00

ДЕ: «Курені», Паркова дорога, 4

СКІЛЬКИ: 400 гривень

КВИТКИ

Швейцарський електромузикант і людина-оркестр Kalabrese зіграє в «Куренях» суміш джазу, гітарних рифів і танцювальної музики. А з Парижа на поміч приїде українка Kate Zubok і зіграє свій техно-сет.

Dakh Daughters на даху

КОЛИ: п’ятниця, 20 серпня, 19:00

ДЕ: D12, вулиця Десятинна, 12

СКІЛЬКИ: 600–1250 гривень

КВИТКИ

У п’ятницю український етногурт Dakh Daughters виступатиме на даху тераси D12, а отже, будуть музичні композиції впереміш із театральними постановками, художні перформанси і справжнє фрік-кабаре.

HVOB на ЮБК

КОЛИ: п’ятниця, 20 серпня, 19:00

ДЕ: ЮБК, Труханів острів

СКІЛЬКИ: 890–1590 гривень

КВИТКИ

Австрійський техно-дует HVOB – це мішанина техно-мотивів, вокальних партій солістки Анни Мюллер і помпезних кіношних аранжувань. Спеціальні гості події – Koloah і Monoconda.

Диско в «Арсенал XXII»

КОЛИ: субота, 20 серпня, 22:00

ДЕ: «Арсенал XXII», «Вогник», вулиця Московська, 8

СКІЛЬКИ: 400 гривень

ПОДІЯ

Київський бар «Вогник» на одну ніч переїжджає до клубу «Арсенал XXII». На вечірці будуть хаус-музика, дискоболи, стрази та кольоровий дрескод. Музичний вайб 80-х організують Bessarion, StasTwee, Miura й інші. Вхід через бар «Вогник».

Три дні документалок на галявині

КОЛИ: п’ятниця-неділя, 20–22 серпня, 21:30–23:00

ДЕ: галявина біля Протасового Яру

Вхід вільний

ПОДІЯ

На галявині в Протасовому Яру влаштують фестиваль українського документального кіно, приурочений до 30-ї річниці незалежності України. У п’ятницю крутитимуть «Чуєш гуркіт касок? Шахтарські протести» та «Горів не блок. Екопротести після Чорнобиля», у суботу – «Я не зламалась» і «Все дозволено», а в неділю покажуть «Самоповернення в Крим». Серед тем, які піднімаються в кінокартинах, – життя жінок у 90-ті, депортація й повернення на півострів кримських татар, а також витоки екоруху в Україні.

Дні відкритих дверей у Верховній Раді

КОЛИ: п’ятниця-вівторок, 20–24 серпня

ДЕ: Верховна Рада України,

Вхід вільний, потрібна реєстрація

ПОДІЯ

Верховна Рада відкриє свої двері для відвідувачів, які зможуть побувати в освітньому центрі парламенту, кулуарах і гостьових ложах пленарних засідань. Також учасники події матимуть змогу побачити церемонію несення Прапора Незалежності – головного українського стяга, який уперше внесли в Раду 24 серпня 1991 року.

Фестиваль народного ремесла «Етніка»

КОЛИ: субота, 21 серпня, 10:00

ДЕ: Національний музей історії України, вулиця Володимирська, 2

Вхід вільний

ПОДІЯ

Фестиваль «Етніка» збере 47 майстрів народних художніх промислів зі всієї України – від різьбярства до гутництва. Амбасадорами для 12 з представлених видів ремесла стали Go_A й Alina Pash. Місія проєкту – розкрити потенціал й актуальність народного ремесла. Спікери розкажуть, як інтегрувати традиційні ремесла в роботу графічних дизайнерів і локальних крафтових виробництв.

Пікнік на Арт-заводі Платформа

КОЛИ: субота, 21 серпня, 12:00

ДЕ: Арт-завод Платформа, вулиця Біломорська, 1

СКІЛЬКИ: 150 гривень

КВИТКИ

Окрім звичного пікніку з пледом і бутербродами, на події будуть воркшопи й майстер-класи, кінотеатр просто неба, барахолка, йога, танці, а також гамаки для перепочинку. Інді-лайнап події – The Unsleeping, Our Atlantic, BahRoma й інші. Дітям до 12 років вхід вільний.

Класика укрліту під гітару

КОЛИ: субота, 21 серпня, 18:00

ДЕ: музей-квартира Павла Тичини, вулиця Терещенківська, 5, кв. 1

СКІЛЬКИ: 50 гривень, екскурсія – 20 гривень

ПОДІЯ

У музеї-квартирі Павла Тичини український гурт Man from Light зіграє «Сонячні кларнети» Тичини, а також твори Шевченка та Стуса під акомпанемент електрогітари.

Рейв + йога

КОЛИ: субота, 21 серпня, 20:00

ДЕ: SkvoSpace, Гідропарк

СКІЛЬКИ: 300–400 гривень

ПОДІЯ

У міському екопросторі SkvoSpace поєднали непоєднуване – рейв із йогою. На мантра-рейві буде музичний транс та ембієнт від Shylodelic Project, заняття з ковриком, а також їжа й напої.

Radioday на Контрактовій

КОЛИ: субота, 21 серпня, 14:00–23:00, 23:00–06:00

ДЕ: Контрактова площа, «АртПричал»

Вхід вільний, афтепаті – 200–300 гривень

ПОДІЯ

На Контрактовій площі відбудеться фестиваль електронної музики Radioday, де зіграють свої сети Pegboard Nerds, Tapolsky й Armo. Опісля на «АртПричалі» відбудеться афтепаті. Лайнап: Kemper, Bludov і Kionix.

Brave! Factory 2021

КОЛИ: субота-понеділок, 21–23 серпня, 20:00

ДЕ: «Київметробуд», вулиця Світлогорська, 2/25

СКІЛЬКИ: 1350–1950 гривень

КВИТКИ

Цьогорічний фестиваль Brave! Factory вміщує шість сцен: у котельні, ангарах, саду та на локації, стилізованій під депо. На них гратимуть 808 state, Sunchase, Acid Arab і багато-багато інших техно-музикантів. На території заводу встановлять 11 артінсталяцій, одна з них – батут. Як стверджують творці, стрибки на ньому символізують травмувальний досвід взаємодії з механізмами влади. Також організатори обладнали «нички» для відпочинку в тиші, бар, ванни з глітером, тату-салон і «зону дощу».

Київський Kazka Family Fest

КОЛИ: субота, 21 серпня, 18:00

ДЕ: Otel', вулиця Нижньоюрківська, 31

СКІЛЬКИ: 150–250 гривень

КВИТКИ

На Нижньоюрківській відбудеться pre-party харківського фестивалю Kazka Family Fest, де гратимуть гітарно орієнтовану музику: від металу до інді-поп. Різножанровий лайнап на подію складається з гуртів Kasu Weri, Vovk, KAT і Milktuth.

Стендап Слави Комісаренка

КОЛИ: неділя, 22 серпня, 19:00

ДЕ: JARD, 19-й павільйон ВДНГ, проспект Академіка Глушкова, 1

СКІЛЬКИ: 650–1550 гривень

КВИТКИ

Білоруський стендапер Слава Комісаренко виступить на сцені майданчика JARD із півторагодинною програмою. На розігріві – мінський комік Андрій Колмачевський. Обережно: жарти 18+.

Виставка плакатів на Пейзажці

КОЛИ: неділя, 22 серпня

ДЕ: Пейзажна алея

Вхід вільний

ПОДІЯ

На Пейзажній алеї виставлять серію робіт плакатиста Нікіти Тітова під назвою «Колискова». Раніше його графічний твір «Передова» став ескізом для марки, присвяченої українським медикам і військовим. Її випустили у 2020 році.

«Поетична м’ясорубка» в бібліотеці

КОЛИ: неділя, 22 серпня, 14:00

ДЕ: читальна зала Київської молодіжної бібліотеки, вулиця Льва Толстого, 49

Вхід вільний, потрібна реєстрація

ПОДІЯ

«Поетична м’ясорубка» – змагання молодих поетів, які читатимуть авторські вірші. Цього разу склад журі на заході – повністю жіночий. Цим організатори хочуть показати, що жінку можна вразити не однією лише любовною лірикою.

Ковчег «Україна»: 10 століть української музики

КОЛИ: неділя, 22 серпня, 21:00

ДЕ: Михайлівська площа

Вхід вільний

ПОДІЯ

На Михайлівській площі відбудеться концерт, що поєднає народну й класичну музику, образотворче мистецтво та новітні технології. У програмі – спадщина української музики від колядок до треків Alina Pash, сцена з підйомним кораблем, світлове шоу та мультимедійні інсталяції. На додачу DakhaBrakha з Сергієм Жаданом презентують спільну пісню.

Літній розпродаж у «Хвильовому»

КОЛИ: неділя, 22 серпня, 18:00

ДЕ: «Хвильовий», вулиця Верхній Вал, 18

Вхід вільний, потрібна реєстрація

ПОДІЯ

У дворику «Хвильового» пройде остання літня барахолка декору та речей для дому. Там можна придбати чашки, підсвічники, рослини, посуд, текстиль і набори для чаювання. Також продаватимуть вінілові платівки, вінтажні окуляри й одяг. Після барахолки планується зустріч світанку на набережній чи на Щекавиці.

Фотовиставка в Будинку кіно

КОЛИ: 23 серпня – 20 вересня, щодня з 12:00–20:00

ДЕ: Будинок кіно, вулиця Саксаганського, 6

Вхід вільний

ПОДІЯ

Фотовиставка «Єднання» – це зібрання знімків моделей, одягнених в автентичні українські костюми та вінки. Знімки зроблені на фоні справжніх хат, які архітектурно та географічно відповідають певній частині країни. Після показу моделі з фотографій продефілюють у цих народних костюмах. На виставці будуть представлені роботи Світлани Задоровської й Оленки Браво.

Фестиваль повітряних куль

КОЛИ: понеділок, 23 серпня, 17:00

ДЕ: ВДНГ, проспект Академіка Глушкова, 1

СКІЛЬКИ: 290 гривень за вхід, 3550–14 200 гривень – польоти

КВИТКИ

Польоти на одній із 15 повітряних куль, виступи акробатів, фотозона й автентична українська кухня – усе це в переліку того, що можна робити на фестивалі «Монгольф’єрія», який відбудеться на ВДНГ. Один квиток – вхід для компанії до 10 людей.

Чаювання в «Багряному»

КОЛИ: понеділок, 23 серпня, 08:00

ДЕ: «Багряний», Андріївський узвіз, 36–В

Вхід вільний, потрібна реєстрація

ПОДІЯ

Майстер чайної церемонії Роман Нужний розкаже про особливості чаювання, а також покаже, як правильно заварювати та споживати напій. Відвідувачі питимуть китайські зелений, світлий і червоний чаї. На десерт – ембієнт-музика та медитації на дошці з цвяхами під наглядом професіонала.

«Спалах» на «Платформі»

КОЛИ: вівторок, 24 серпня, 12:00

ДЕ: Арт-завод Платформа, вулиця Біломорська, 1

СКІЛЬКИ – 549 гривень

КВИТКИ

Фестиваль української культури «Спалах» переїхав на сцену Арт-заводу Платформа, де вмістить дві музичні сцени, маркети українських брендів одягу та роботи стрит-артхудожників. Повний лайнап на подію: Стас Корольов, Cape Cod, «Вагоновожатые», Паліндром, Люсі, Лилу45, Hyphen Dash, Zbaraski, «Раёк», Lucas Bird, Moove, Komissiya і Sera Sheer.

Прем’єра документалки «Зошит війни»

КОЛИ: вівторок, 24 серпня, 19:30

ДЕ: кінотеатр «Київська Русь», вулиця Січових Стрільців, 93

СКІЛЬКИ: 120 гривень

КВИТКИ

У кінотеатрі «Київська Русь» покажуть документальне кіно «Зошит війни» – фільм, змонтований з особистих відеозаписів українських бійців, знятих на телефон чи відеокамеру. На сеансі також будуть присутні учасники творчої групи фільму. Десять гривень з кожного квитка підуть на закупівлю мобільних комплексів спостереження для української армії.

Велоперегони Darnytsia City Ride

КОЛИ: вівторок, 24 серпня, 10:00–16:30

ДЕ: вулиця Ревуцького, 35

Вхід вільний, потрібна реєстрація

ПОДІЯ

Кільцеві велоперегони Darnytsia City Ride доступні для учасників різного віку, статі й рівня навичок, які змагатимуться в різних категоріях. У програмі – індивідуальні перегони на 1 кілометр, заїзди для дітей віком 8–15 років і сімейні перегони.

Пісні Незалежності на «Олімпійському»

КОЛИ: вівторок, 24 серпня, 21:00

ДЕ: НСК «Олімпійський», вулиця Велика Васильківська, 55

СКІЛЬКИ: 300–2500 гривень

КВИТКИ

На НСК «Олімпійський» відбудеться музичне шоу, у якому візьмуть участь 33 артисти, серед яких «Океан Ельзи», Сергій Бабкін, Go_A та Verka Serduchka. Повний перелік виконавців тут. Усі благодійні внески відвідувачів підуть на розбудову Центру сучасного мистецтва – музею українського художника Івана Марчука.

Забіг у вишиванках

КОЛИ: вівторок, 24 серпня, 07:30

ДЕ: ВДНГ, проспект Академіка Глушкова, 1

Вхід вільний, потрібна реєстрація

ПОДІЯ

«Забіг у вишиванках» – щорічний захід, приурочений до Дня Незалежності України. Професійні спортсмени, бігуни-аматори й діти змагатимуться на дистанціях 5, 10 та 21 кілометр. Для наймолодших відвідувачів доступний трек на 100 метрів. Дрескод – вишиванка. Якщо вишиванки немає, у стартовий пакет кожного бігуна-учасника входить вишита футболка.

Ukraine Now 30 у «Хвильовому»

КОЛИ: вівторок, 24 серпня, 18:00–02:00

ДЕ: «Хвильовий», вулиця Верхній Вал, 18

Вхід вільний

ПОДІЯ

До 30-ї річниці незалежності у «Хвильовому» зіграють техносети музиканти лише українського походження, а саме: Vera Logdanidi, Macka та The Lazy Jesus.

Кіно на терасі Kooperativ

КОЛИ: вівторок, 24 серпня, 19:00

ДЕ: Kooperativ, вулиця Січових Стрільців, 23

СКІЛЬКИ: 199–299 гривень

КВИТКИ

На терасі Kooperativ показуватимуть фільм україно-американського виробництва «Джулія Блу» – історію студентки-фотожурналістки, яка закохується у військового.