Київський міжнародний фестиваль короткометражних фільмів у 2021 році святкує 10-ту річницю. З 4 до 8 серпня відбудуться покази в п’яти конкурсних і низці спеціальних програм. На прохання The Village Україна організатори відібрали десять показів, які точно не варто пропустити на KISFF 2021.

Фестивальні хіти


«Дастін»

Що кажуть організатори: Попри пандемію, до якої світ аж ніяк не був готовий, кіножиття не стояло на місці. Пристосувавшись до нових умов, кінофестивалі успішно діджиталізувалися, проводили онлайн-події, приймали тисячі віртуальних відвідувачів і нагороджували найкращі стрічки. І завдяки цьому зараз ми можемо представити вам переможців провідних кінофестивалів світу: Венеція, Канни, Берлін, «Санденс» та інших.

У програмі: Французький фільм «Дастін» про рейв-культуру, іспанський «Сік із кавуна» про відпустку в Каталонії.


Коли: Блок І – 4 серпня, 19:00. Блок ІІ – 5 серпня, 19:10

Де: кінотеатр «Київська Русь», мала зала

Квитки

Midnight Sexy Shorts


«Адаламандріна»

Що кажуть організатори: Приготуйтеся зазирнути в найвіддаленіші куточки вашої свідомості, де криється природа вашого розуміння сексуальності. Мова тіла, неприхована правда про людські фантазії та чуттєвість, що переходить у справжній екстаз. Жодних табу та заборонених тем – це той випадок, коли роздуми про етику та мораль варто залишити за дверима кінозали.

У програмі: Французький фільм про оргазм і похорон, іспанський фільм про секс-блогерку.


Коли: 6 серпня, 22:10

Де: Кінотеатр «Київська Русь», велика зала

Квитки

«Піонерка кіно: Аліс Ґі-Блаше»


Що кажуть організатори: Ґі-Блаше була першою жінкою-режисеркою в історії кіно: саме вона перша виборола право на режисуру, що стало надзвичайним фактом для професії, у якій було місце лише для чоловіків. У програмі – 13 короткометражних фільмів Аліс Ґі-Блаше, знятих між 1898 і 1907 роками.

У програмі: Усе – від «Гонитви за ковбасою» до «Інтимних запитань» і «Наслідків фемінізму».


Коли: 6 серпня, 19:00

Де: кінотеатр «Київська Русь», мала зала

Квитки

«До житлового питання»


«До наших часів»

Що кажуть організатори: пандемія COVID-19 актуалізувала житлове питання для більшості планети. У 2020 році орендні страйки відбувалися у США й Італії, а хештег #cancelrent консолідував зусилля тисяч активістів та активісток, які вимагали скасувати орендну плату на карантинний період. Фільми цієї програми розповідають про боротьбу за право на житло в кількох країнах. А також про те, що джентрифікація – це не тільки розвиток бізнесу, інфраструктури та соціального життя, а й те, про що зазвичай забувають девелопери та представники влади, зокрема витіснення й виселення людей із їхніх домівок.

У програмі: Нідерландський фільм про протистояння активістки й забудовника, бразильський фільм про джентрифікацію, італійський фільм про соціальне житло в Римі.


Коли: 8 серпня, 20:00

Де: кінотеатр «Київська Русь», мала зала

Квитки

Корейська інді-анімація


«Сальвія у дев'ять»

Що кажуть організатори: Нове покоління незалежних аніматорів із Південної Кореї не боїться викликів: вони ризикують та експериментують зі стилем у спробах віднайти свій голос та унікальність.

У програмі: Фільм «Неповна жінка» про розчленовану жінку, яка намагається знайти свої частини тіла через руку й таз.


Коли: 4 серпня, 18:00

Де: кінотеатр «Київська Русь», велика зала

Квитки

«Український короткий метр: Становлення»


«Канікули»

Що кажуть організатори: у 2013 році на другому KISFF ми зробили добірку під назвою «Українські фестивальні хіти». Вона була присвячена українським фільмам, створеним від часу незалежності до 2013-го року, які були відібрані в Канни, Берлін, Венецію чи на інші престижні фестивалі. Їх назбиралось аж п’ять. Ця ж програма буде присвячена тим режисерам і режисеркам, які за час існування фестивалю пройшли шлях від дебютного короткого метру до повнометражних фільмів. Їхній короткий і повний метри так само представляли Україну на найпрестижніших міжнародних фестивалях, а кількість стрічок, які можуть мати лейбл «Українські фестивальні хіти», – вже давно перевалила за сотню.

У програмі: «Без тебе» Нарімана Алієва, «Канікули» Марини Степанської та «Випуск ‘97» Павла Острікова.


Коли: 7 серпня, 20:30

Де: «Кіновернісаж просто неба» (парк імені Тараса Шевченка)

Квитки

Квір-анімація


Що кажуть організатори: Що станеться, якщо дати собі волю та не зважати на ролі, нав’язані соціумом? Якщо із твоїх плечей бодай на мить впаде тягар уявних обов’язків перед уявними «іншими»? Може, варто спробувати? Обіцяємо, тобі сподобається. KISFF продовжує експериментувати та пропонує зануритись у чарівний світ квір-анімації.

У програмі: Бельгійський фільм про поліаморію, швейцарський фільм про гомосексуальність серед тварин і стрічка про стосунки двох чоловіків у соціалістичній Румунії.


Коли: 4 серпня, 21:00

Де: кінотеатр «Київська Русь», мала зала

Квитки

Fem*Riot


«Хто є жінка?»

Що кажуть організатори: в медійному полі не вщухають обговорення гендерних ідентичностей і права на них. Трансфобні дописи Джоан Роулінг, відмова в доступі до жіночих вбиралень, агресія транс-ексклюзивних радикальних феміністок до трансгендерних персон знову й знов ставлять питання про концепцію «жіночності» та її межі. Наскільки феміністичний простір інклюзивний для трансгендерних людей? Чи підважується «фемінність» квір-теорією та практикою? І, власне, що таке «жінка» – тема розмови в однойменному фільмі та наскрізна лінія всієї програми.

У програмі: Бельгійський фільм про квірну БДСМ-порноакторку, норвезький фільм про трансгендерну дівчину в жіночій роздягальні.


Коли: 7 серпня, 16:00

Де: кінотеатр «Київська Русь», мала зала

Квитки

«Любовний настрій»


«Коханець із Маніли»

Що кажуть організатори: закоханість має численні трактування, і всі переживають цей досвід по-різному. Але ніхто не заперечуватиме, що саме крізь близькість і закоханість, окрім іншого, ми пізнаємо самих себе. Ця добірка азійського кіно натхнена культовим фільмом Вонга Карвая «Любовний настрій». Адже для нас ці почуття ефемерні, швидкоплинні й невимовні, та від цього ще цінніші.

У програмі: Камбоджійський фільм про зародження романтичних стосунків між перукаркою та кур’єром, фільм про кохання норвежця й філіппінки.


Коли: 8 серпня, 18:00

Де: кінотеатр «Київська Русь», велика зала

Квитки

«Крізь В’єтнам»


«Подорож до раю»

Що кажуть організатори: В‘єтнам належить до числа країн із наймолодшою кіноісторією. Її розвиток сповільнювали війни, розподіл країни на дві частини та 50 років соціалізму. Проте режисери й режисерки із В’єтнаму впевнено заявляють про себе на міжнародній кіноарені, вводячи в сучасний контекст власні культурні коди та рефлексуючи про зв’язок із батьківщиною.

У програмі: Фільм, стилізований під випуск новин, та історія про матір і сина, які живуть у печері.


Коли: 8 серпня, 16:00

Де: кінотеатр «Київська Русь», велика зала

Квитки

Обкладинка: KISFF