49-й міжнародний кінофестиваль «Молодість» відбудеться в Києві з 22 до 30 серпня. Через пандемію коронавірусу «Молодість» уперше проведуть у серпні й уперше фільми з програм фестивалю можна буде безкоштовно переглянути в онлайн-режимі. The Village Україна розповідає, що потрібно знати перед відвідуванням сеансів.

«Молодість» – київський кінофестиваль, який заснували у 1970 році як республіканський студентський фестиваль. З 1990 року має статус міжнародного, з 1993-го – акредитацію Міжнародної федерації асоціацій кінопродюсерів. Фестиваль спеціалізується на режисерських дебютах: у конкурсній програмі представляють повнометражні фільми дебютантів. У 2017 році «Молодість» змінили дати проведення – з осені на кінець травня і початок червня. У травні 2020-го кінофестиваль не відбувся через коронавірус, відклали його на кінець серпня.

За пів столітню історію «Молодість» не провели лише раз, «у складні роки перебудови», каже Андрій Халпахчі, який керував кінофестивалем майже 30 років, а наприкінці 2019-го перейшов на посаду артдиректора фестивалю. Запитуємо, чи було під загрозою проведення «Молодості» цьогоріч через коронавірус. «Проведення великого кінофестивалю – це завжди складно. Ми проводили «Молодість» і під час Майдану, і в 90-ті, і в інші складні часи. Але відбутися фестиваль мав», – каже Халпахчі.

«Молодість» вирішили не скасовувати за прикладом великих європейських кінофестивалів на зразок Канн, а відтермінувати. Відмовилися й від ідеї провести фестиваль виключно в онлайн-режимі, як це вирішили, приміром, організатори Одеського міжнародного кінофестивалю. «На мій погляд, кінофестиваль виключно в онлайн-режимі є певною мірою профанацією», – каже артдиректор Халпахчі. Додає, що перегляд кіно є насамперед комунальним досвідом, до того ж в онлайн-режимі неможливо відтворити атмосферу кінофестивалю. Цьогорічну форму проведення кінофестивалю Халпахчі називає «гібридною»: переглянути стрічки можна буде і в онлайні, і в кінозалах.

Що у програмі

Цьогоріч на фестивалі можна буде переглянути близько 250 фільмів. Зокрема, це стрічки в шести конкурсних програмах, хіти інших кінофестивалів, українські прем’єри, окремі програми Скандинавії та Швейцарії, а також традиційна програма «Століття», присвячена ювілеям класиків кінематографу.

The Village Україна готує окремий гід за фільмами «Молодості»-2020.

Як відвідати кінофестиваль? Ось тут розповідаємо про абонементи на «Молодість».

Де дивитися

Два основні майданчики 49-ї «Молодості» – кінотеатр «Жовтень» на Подолі та Будинок кіно. Церемонії відкриття та закриття кінофестивалю відбудуться біля Арки Дружби народів, у такий спосіб «Молодість» продовжить традицію кінопоказів просто неба, кажуть організатори. Раніше покази фільмів вони влаштовували на Поштовій площі.

Уперше «Молодість» використає як майданчик для кінопоказів Арку дружби народів. Безкоштовні покази просто неба, включно із фільмом відкриття «Забуті» Дарії Онищенко, проведуть на локації із краєвидом на Дніпро, що може вмістити 300 людей із виконанням карантинних заходів. Організатори встановлюють екран, який дозволить проводити по чотири сеанси на день. 

  • «Жовтень»
  • Будинок кіно
  • Арка Дружби народів

Андрій Халпахчі

артдиректор кінофестивалю «Молодість»

Покази просто неба – це давня київська традиція. Молоді люди цього не пам’ятають, але я на них виріс. У місті було дуже багато літніх кіномайданчиків, які відкривали на травневі свята й закривали аж у вересні – протягом п’яти місяців можна було переглянути кіно на великих екранах просто неба. Причому таких майданчиків було досить багато. Найбільшим був Зелений театр на схилах Дніпра, близько 800 місць було в кінотеатрі на Володимирській гірці. Кілька майданчиків працювали на Подолі, працювали також на Ярославовому Валу. Усього близько 20 літніх кінотеатрів по Києву – у спальних районах, у кожному таборі відпочинку. Радий бачити, що за нашим прикладом зараз відновлюють кінопокази просто неба – приміром, «Кіновернісаж просто неба» в парку Шевченка.


Артдиректор «Молодості» розповідає, що в Києві непросто шукати майданчики, які підходять для кінопоказів, понад те – кінофестивалів міжнародного рівня. «У Києві немає жодного великого кіноконцертного залу. У палаці «Україна» немає апаратури для проєкції. «Кінопанорама» припинила роботу, кінотеатр «Київ» поки заблокований. Кінотеатр «Жовтень» – основний майданчик цьогорічної «Молодості». Це центр, де є можливість проводити якісні кінопокази на європейському рівні», – розповідає Халпахчі.

Цьогорічний кінофестиваль стане поверненням «Молодості» в Будинок кіно. Свого часу організатори відмовилися від майданчика поблизу Палацу спорту, оскільки у ньому не було необхідного майданчика для проведення міжнародного кінофестивалю, розповідає артдиректор Андрій Халпахчі. «Ми хочемо повернути цей майданчик для кінематографістів», – каже Халпахчі. Для цього у великій залі Будинку кіно змінили аудіосистему та встановили нове кінообладнання.


Дмитро Онисович

генеральний продюсер кінофестивалю «Молодість»

Наша команда прийшла в кінофестиваль, який треба відроджувати й відновлювати. І ми зайшли в Будинок кіно, який також треба відроджувати й відновлювати. Виходить, що це подвійний виклик. Але є мета підняти імідж Будинку кіно завдяки іміджу «Молодості». Це класна вінтажна локація, яка ідеально підходить для вінтажних кінопоказів. Зрештою, у місті не вистачає майданчиків для показу немейнстримного кіно, а це дуже зручна локація прямо в центрі Києва.


23–29 серпня у Fedoriv Hub та онлайн-режимі відбудеться Molodist Talent Workshop – освітня програма для представників кіноіндустрії. На майданчику будуть проводити близько 15 майстер-класів та інші освітні події. Окрім того, у межах воркшопу проведуть «Форум кастинг-директорів», а також лекцію українського актора із серіалу «Убиваючи Єву» Роба Фельдмана та панельну дискусію за участі засновників KAMA та Ukrainian Film School. Повний перелік подій – за посиланням. На ці події вхід за абонементами Student чи Industry.

Як дивитися «Молодість» онлайн

Уперше в історії кінофестивалю «Молодість» дасть можливість переглядати фільми програм у мережі. На онлайн-платформі можна буде переглянути стрічки з чотирьох програм: міжнародної, національної, а також Teen Screen і Sunny Bunny. Організатори кажуть, що це не лише адаптація формату кінофестивалю до карантину, а й можливість переглянути фільми «Молодості» для людей із різних регіонів України. «Також, завдяки медіаплатформі, фільми зможуть переглянути судді наших програм, які, на жаль, не зможуть відвідати Україну через коронавірус», – додає Халпахчі.


Дмитро Онисович

генеральний продюсер кінофестивалю «Молодість»

До початку кінофестивалю люди можуть зайти на наш сайт і зареєструватися. Авторизуватися та отримати повний доступ можна буде після початку фестивалю 22 серпня. Тоді на сайті можна буде обрати фільм для перегляду, переглянути розклад чи створити підбірку, якою можна буде поділитися в соцмережах. Кількість переглядів фільмів буде обмеженою, але кожен зможе заздалегідь обрати програму та визначитися з переглядом стрічок.


Організатори розповідають, що команда почала готувати повноцінну онлайн-платформу для перегляду авторського кіно ще на початку року, а після введення карантину, за підтримки Українського культурного фонду, розробку прискорили. «Covid-19 – це такий собі трамплін, який перевернув увесь ринок. Оскільки УКФ поставили умову, що всі цьогорічні проєкти повинні бути не офлайн, ми швидко змінили заявку та розробили інструментарій для перегляду фільмів програми в мережі», – каже Онисович, який до «Молодості» працював у Fedoriv і Fozzy Group.

Запуск медіаплатформи покликаний перевести «Молодість» зі щорічного режиму в щоденний, кажуть організатори. «Бренд «Молодості» вже працює у трьох напрямах: власне кінофестиваль та інші фестивалі, які ми організовуємо; майстер-класи та медіа. Усе це вже представлено на нашій онлайн-платформі, усе це будемо розвивати», – розповідає генеральний продюсер Онисович. Нова команда «Молодості» планує розвивати медіа про кіно, запустити власну кіношколу, а також працювати як дистриб’ютор незалежного кіно.

Ілюстрації: «Молодість»