The Village Україна розповідає про десять концертів українських стендап-коміків, які прямо зараз можна переглянути на YouTube. Раніше ми розповідали про найкращі стендап-спешли 2019 року

Свят Загайкевич – «Легитимный Король Стендапа»

Свят Загайкевич – «Легитимный Король Стендапа»

Хто це: Cвят Загайкевич – актор і стендап-комік, засновник і керівник проєкту «Подпольный стендап». Загайкевич представляє і розігріває кожен концерт своєї команди (причому завжди свідомо використовує один і той самий жарт про метро), на сцені використовує підкреслено провокативний образ «короля стендапу».

Чому варто подивитися: Концерт «Легитимный Король Стендапа» – це перший великий сольник команди «Подпольный стендап», знятий у 2014 році. Відлік нового українського стендапу починається звідси – з жартів про Борщагівку і Троєщину, албанських терористів і сюжету перед виходом на сцену.


Андрій Щегель – «Cольный концерт 2019»

Андрій Щегель – «Cольный концерт 2019»

Хто це: Андрій Щегель – колишній резидент «Подпольный стендап», який зараз працює в Мінську у стендап-клубі Stand Up Comedy Hall. Три останні спешли Щегеля набирали понад 100 тисяч переглядів на YouTube.

Чому варто подивитися: Щегель регулярно знімає сольні концерти, але останній на даний момент запис – про переїзд у Білорусь і спостереження про життя в Мінську. Окремої згадки вартий фрагмент про День незалежності – одне з небагатьох висловлювань про політику та патріотизм у новому українському стендапі.

Також варто подивитися: «Неслыханное», «Самое время»


Настя Дєрская

Стендап Насті Дєрскої

Хто це: Настя Дєрская не боїться починати виступи з визнання, що вона феміністка. Стендаперка з досвідом участі у телевізійних проєктах «ГудНайт Клаб», Stand Up Battle Club і «Жіночий Квартал» говорить про проблеми сучасних жінок, побут і незручності в спілкуванні та будь-якій комунікації.

Чому варто подивитися: «30 минут шуток» – не сольний концерт Дєрскої, а підбірка з кількох виступів. Серед тем – усе від McDonald’s до спортивних залів.

Також варто подивитися: Настя Дєрская – про стосунки між чоловіками і жінками, забобони та дайвінг.


Антон Тимошенко – «Прожиточный максимум»

Антон Тимошенко – «Прожиточный максимум»

Хто це: Антон Тимошенко – резидент «Подпольный стендап» і сценарист «Телебачення Торонто». Антон жартує про переїзд із невеликого містечка до Києва, переваги життя на Дарниці, а також українську політику. Під час карантину веде в Instagram регулярний щоденник про життя в самоізоляції.

Чому варто подивитися: «Прожиточный максимум» – другий сольний концерт Тимошенка, який переглянули вже понад 160 тисяч разів. Серед тем – соцмережі, медицина та прокрастинація.

Також варто подивитися: «Рассмешить робота», Антон Тимошенко про Арсена Авакова


Сергій Ліпко – «50 хвилин стендапу»

Сергій Ліпко – «50 хвилин стендапу»

Хто це: Сергій Ліпко співпрацює з «Подпольный стендап» і «Телебачення Торонто», а також веде подкаст.

Чому варто подивитися: Перший запис Ліпка – виступ на майданчику на даху під відкритим небом. Розповідає про досвід служби в армії, вивчення англійської мови та дзвінок від «Дяді Жори».

Також варто подивитися: Виступ Сергія Ліпка на TEDx Kyiv, подкаст із Настею Дєрскою


Єгор Шатайло – «Внутренняя Калифорния»

Єгор Шатайло – «Внутренняя Калифорния»

Хто це: Єгор Шатайло виступає з «Подпольный стендап» і пише для «Телебачення Торонто», разом із Антоном Тимошенком і Сергієм Ліпком веде програму «Гомін Аут» на «Радіо Промінь».

Чому варто подивитися: «Внутренняя Калифорния» – це історія про покоління людей, які більше інтегровані в західну попкультуру, ніж в український контекст. Як приклади – переосмислення творчості Тараса Шевченка та жанрових особливостей голлівудських фільмів.

Також варто подивитися: Єгор Шатайло – про гіроскутери та «Океан Ельзи».


Василь Байдак

Стендап Василя Байдака

Хто це: Василь Байдак – капітан комік-групи «Інародний театр абсурду «Воробушек», що брала участь у проєкті «Ліга сміху». Байдак анонсував сольний концерт у Жовтневому палаці, який назвав «Ищу 1928 зрителей». «Мені не вистачає впізнаваності, щоб зібрати Жовтневий. А кому вистачає? Валерію Жидкову, наприклад. А хочу зібрати Жовтневий я», – каже Байдак.

Чому варто подивитися: Рідним жанром Байдака є імпровізація, тому гумор коміка виділяє експромт та експерименти з форматом і жанрами.

Також варто подивитися: Персонаж першобутньої людини Байдака, відео з яким можна знайти в Instagram.


Сергій Чирков – «Пощечина общественному вкусу»

Сергій Чирков – «Пощечина общественному вкусу»

Хто це: Сергій Чирков – переможець Kyiv International Stand Up Comedy Week 2019 та резидент «Подпольный стендап».

Чому варто подивитися: Чирков починає виступ із демонстрації диплому переможця Kyiv International Stand Up Comedy Week 2019, продовжує жартами про Лесю Нікітюк і Ноїв ковчег, не зупиняючись навіть тоді, коли в залі вимикається світло.

Також варто подивитися: Сергій Чирков – про суші, ремонт і потяги.


Юрій Коломієць – «Сольный стендап»

Юрій Коломієць – «Сольный стендап»

Хто це: Юрій Коломієць – резидент «Подпольный стендап».

Чому варто подивитися: Година жартів про туристів у Києві, громадський транспорт і стосунки.

Також варто подивитися: Юрій Коломієць – про спортзал і карантин.


Наталія Гаріпова – «День независимости»

Наталія Гаріпова – «День независимости»

Хто це: Наталія Гаріпова – резидентка The Stand Up, колишня ведуча шоу «Вечір із Наталею Гаріповою» на каналі СТБ.

Чому варто подивитися: У записі 2017 року Гаріпова говорить на теми статусу жінки в суспільстві, стосунків і вагітність. Понад 250 тисяч переглядів на YouTube.