Слідом за Docudays UA в онлайн-режимі з 21 по 27 квітня відбудеться фестиваль європейського кіно. На ньому покажуть вісім стрічок, які було представлено й нагороджено на найбільших європейських кінофестивалях. Подію організувала кінокомпанія Arthouse Traffic за підтримки Європейського Союзу, який виділив 190 мільйонів євро на боротьбу з коронавірусом. Усі стрічки доступні безкоштовно на сайті Euro film fest. Таким способом організація хоче змотивувати людей залишатися вдома й дивитися кіно. Усі покази відбуваються з відеокоментарями від українських кінокритиків.

The Village Україна розповідає про фільми, які можна переглянути на фестивалі.

Анджело

Angelo

Трейлер стрічки «Анджело»

Австрійський режисер Маркус Шляйнцер інтерпретує біографію Анжело Солімана – африканського чоловіка, який піднявся з положення раба до рядів віденської знаті XVIII століття. Викрадений у рабство хлопчик потрапляє до графині Комтессе, яка хрестить його й допомагає здобути освіту. Згодом Анжело стає талісманом у віденському дворі. Його життя змінюється, коли він закохується в білошкіру жінку. Стрічка Шляйнцера розкриває токсичність культури, у якій люди можуть перетворити чиєсь життя на розважальний експеримент.

Дивитися

Прем’єра: 2018

Виробництво: Австрія, Люксембург

Режисер: Маркус Шляйнцер

Велика краса

La Grande Bellezza

Трейлер стрічки «Велика краса»

Тоні Севілло («Сільвіо та інші») грає 65-річного журналіста й письменника Джепа Гамбарделла. Напередодні ювілею він пригадує своє життя й досліджує зміни, які сталися за ці роки із Римом. Для нього стародавнє місто виглядає лише декорацією, спотвореною сучасними поглядами людей на красу й новими звичаями. Режисер Паоло Соррентіно порівнює красу міста з небезпечною красою людей. Стрічка здобула «Оскар», «Золотий глобус» і премію британської кіноакадемії в категорії «Найкращий фільм іноземною мовою» 2013 року.

Дивитися

Прем’єра: 2013

Виробництво: Італія

Режисер: Паоло Соррентіно

Король бельгійців

King of the Belgians

Трейлер стрічки «Король бельгійців»

«Король бельгійців» розповідає про Ніколаса III – короля Бельгії. Він відправляється з дружиною до Туреччини, аби привітати мешканців зі вступом до Євросоюзу. З прибуттям до короля доходить новина: Валлонія оголосила про незалежність, що ставить під загрозу існування самої країни. Ніколас вирішує винайняти судно й відправитися додому інкогніто. Аби додати стрічці комедійності, її знято в жанрі мокьюментарі (псевдодокументалістики). «Король бельгійців» розкриває не тільки внутрішні проблеми Бельгії, а й зачіпає питання європейської ідентичності. Кожен із супровідників короля в мандрівці уособлює риси характеру, що притаманні самому Ніколасу. Фільм отримав «Золотого Дюка» на Одеському міжнародному кінофестивалі у 2017 році.

Дивитися

Прем’єра: 2016

Виробництво: Бельгія, Нідерланди, Болгарія

Режисери: Петер Бросенс і Джессіка Вудворт

Чемпіони

Campeones

Трейлер стрічки «Чемпіони»

Головний герой стрічки – Марко Монтес, засуджений до громадських робіт тренер з баскетболу. Він отримує завдання зробити чемпіонів із команди людей з ментальними порушеннями. Спочатку Марко називає цих людей ненормальними й не хоче виконувати свої обов’язки. Та згодом змінює свої погляди й розуміє, що багато чому може в них повчитися. Стрічка натхненна історією команди Aderes Burjassot (Валенсія), яка виграла 12 іспанських чемпіонатів з баскетболу у 1999–2014 роках.

Дивитися

Прем’єра: 2018

Виробництво: Іспанія

Режисер: Хав’єр Фессер

Малюк Джо

Little Joe

Трейлер стрічки «Малюк Джо»

Еліс (Емілі Бічем) працює в агрономічній лабораторії, яка займається вирощуванням нових видів рослин. Технологиня створює нову квітку, яка за особливої турботи й розмов із нею виділяє речовину, що здатна робити її власників щасливими. Керівництво хоче якомога швидше випустити квітку в продаж. Та що більше проходять тестування, то більше Еліс непокоїться, що рослина не тільки дарує щастя, а й змушує людей буквально служити їй. Тим паче один із власників рослини – її син. Особливість «Малюка Джо» – музика, що тримає глядача в постійному передчутті халепи.

Дивитися

Прем’єра: 2019

Виробництво: Австрія

Режисерка: Джессіка Хауснер

У моїй кімнаті

In my room

Трейлер стрічки «У моїй кімнаті»

«У моїй кімнаті» презентували в Каннах в секції «Особливий погляд» у 2019 році. За сюжетом, Армін – фрілансер, що бідує в постійних пошуках роботи. Одного ранку він прокидається у своїй кімнаті, зрозумівши, що залишився єдиним чоловіком на Землі. Через місяці він зустрічає Крісі – жінку, з якою проведе своє життя. Та попри загрозу зникнення людства, Армін зациклений на тих же дріб’язкових проблемах, які мав за звичайного життя.

Дивитися

Прем’єра: 2018

Виробництво: Німеччина, Італія

Режисер: Ульріх Кьолер

Франц

Frantz

Трейлер стрічки «Франц»

Анна втрачає нареченого Франца на Першій світовій і тепер щодня приходить на його могилу. Одного дня вона зустрічає Адрієна – друга нареченого, про якого вона ніколи не чула. Жінка проводить із ним багато часу, аби дізнатися більше про Франца. «Франц» – чорно-біла історія про марність війни, знята в нетиповому для Озона («З божої волі», «Подвійний коханець») меланхолійному й пацифістському настрої.

Дивитися

Прем’єра: 2016

Виробництво: Німеччина, Франція

Режисер: Франсуа Озон

Холодна війна

Zimna wojna

Трейлер стрічки «Холодна війна»

Події стрічки розгортаються у 50-х. Диригент хору Віктор закоханий у хористку Зулу. Їх розлучає Холодна війна. Через роки Віктор зустрічає Зулу по всьому світу на різних етапах свого життя. Стрічка поляка Павела Павліковського («Іда») – це музична одіссея, що дає змогу побачити кохання між двома абсолютно несумісними людьми в різному віці. «Холодна війна» отримала приз за найкращу режисуру в Каннах і три номінації на «Оскар».

Дивитися

Прем’єра: 2018

Виробництво: Польща

Режисер: Павел Павліковський

ОбкладинкаArthouse Traffic