The Village Україна зібрали добірку посилань, за якими можна відвідувати культурні заходи зі всього світу, не виходячи з дому.

Театри


Національний театр ім. Івана Франка на YouTube-каналі транслює записи старих вистав. Вони доступні протягом доби, стежити за розкладом можна на Facebook-сторінці. Крім того, театр запустив інстаграм-виставку про свою історію.

Одеський театр музичної комедії ім. Михайла Водяного транслює спектаклі зі свого «Золотого фонду» – ті, що вже не можна переглянути на сцені. Зокрема, з 23 березня анонсував покази ретро-спектаклів, що були записані минулого століття. Покази проходять щопонеділка, у середу та п’ятницю о 20:00 на Facebook-сторінці.

Двічі на тиждень театр PostPlay транслює вистави та перформанси, які, за словами організаторів, ви вже не зможете переглянути офлайн. Дивитися можна безкоштовно, але є опція пожертвувати кошти на розвиток театру. За розкладом трансляції стежте на Facebook-сторінці.

Національний академічний український драматичний театр ім. М. Заньковецької періодично викладає на Facebook-сторінку та свій YouTube записи спектаклів. Зокрема, там уже можна переглянути вистави «Ромео і Джульєтта в кінці листопада» та «Політ над гніздом зозулі».

Переглянути вистави з фонду Львівського академічного театру імені Леся Курбаса можна на YouTube-каналі. Театр не веде трансляцій.

Національний академічний театр оперети через день транслює вистави на YouTube-каналі. Трансляціє починаються о 19:00. Ознайомитися із розкладом можна на сайті.

Проєкт OpenTheatre постійно оновлює бібліотеку вистав на своєму сайті. Окрім театральних спектаклів, є опери, балети та перформанси. На Facebook-сторінці стежте за розкладом онлайн-трансляцій.

За передплатою у 10 доларів можна переглядати вистави з театрів Royal Court, The Old Vic або шекспірівського «Глобуса» на сайті проєкту Digitaltheatre.

Берлінський театр Schaubühne показує спектаклі з різних часів: від заснування до наших днів. Трансляції проходять щодня на сайті о 19:30 (за київським часом) та доступні лише до 01:00. За пів години до початку трансляції театр викладає короткі відео, присвячені показу.

Мюнхенський камерний театр розміщує щодня сайті свої спектаклі о 19:00 (за київським часом). До перегляду вони доступні протягом 24 годин.

Брюссельська театральна компанія Peeping Tom, що створює вистави в стилі гіперреалізму, виклала у вільний доступ записи трилогії Le Jardin, Le Salon та Le Sous Sol, яку об’єднує тема ізоляції. Саме через неї персонажі занурюються у світ кошмарів та особистих страхів.

Мюнхенський театр маріонеток переніс запланований щорічний фестиваль в онлайн. Переглянути трансляцію можна на YouTube.

Опера та балет


Львівський національний академічний театр опери та балету ім. Соломії Крушельницької проводить трансляції з п’ятницю по неділю. Записи доступні протягом доби на YouTube-каналі театру.

Віденська опера щодня транслює архівні записи своїх опер та балетів. Це, зокрема, спектаклі «Валькірія», «Три сестри» та «Фальстаф», перформанс «Зигфрід». Трансляції відбуваються щодня о 19:00 та о 21:00 за київським часом та залишаються доступними протягом доби. Переглядати їх можна безкоштовно після реєстрації на сайті.

Метрополітен-опера щовечора пропонує глядачам безкоштовно переглянути оперу з колекції спектаклів, записаних за останні 14 років. Транслюють їх о 01:30 за київським часом на сайті. Записи доступні протягом 20 годин. Переглянути старі трансляції можна за п’ять доларів. Крім того, на сайті є безкоштовний семиденний тестовий період.

З 17 березня Опера Гарн’є запустила безкоштовні трансляції о 20:30 (за київським часом) на сайті та на платформі Culturebox. У репертуарі, зокрема, опера «Дон Жуан» та балет Le Lac des Cygnes. Розклад змінюється щотижня.

Венеційський театр Ла Феніче проводить регулярні трансляції на YouTube-каналі. Крім того, там доступні повні записи архівів театру.

Gioachino Rossini - Semiramide (Frizza/ Ligorio)

Баварська опера теж долучилась до онлайн-трансляцій. Переглянути розклад трансляцій можна на сайті. Записи доступні протягом двох тижнів.

Оперний театр Болонья проводить трансляції щосуботи на YouTube-каналі.

Берлінська опера до 19 квітня щодня транслюватиме одну оперу. З’являтися вона буде на сайті о 13:00 (за київським часом) та лишатиметься доступною протягом доби.

Штутгартська опера запустила програму «Опера всупереч коронавірусу». Наразі на сайті є запис вистави «Любов до трьох апельсинів».

Die Liebe zu drei Orangen | Staatsoper Stuttgart

Переглянути оперу зі всього світу можна в онлайн-бібліотеці OperaVision. На сайті є близько 20 записів, зокрема опера «Дон Жуан» в постановці Римського театру та «Кармен» від театру в Пекіні. Покази супроводжуються англійськими, французькими та німецькими субтитрами. Доступ до записів обмежений – через певний час їх замінюють на нові.

Лондонська Королівська опера веде онлайн-трансляції на YouTube-каналі. Трансляція опери «Петрик і вовк» відбудеться 27 березня о 21:00. Наступною покажуть «Ацис і Галатею» – 3 квітня.

Музика


Берлінський філармонічний оркестр відкрив доступ до своїх 600 записів. Для прослуховування потрібно зареєструватися на сайті до 31 березня та ввести промокод BERLINPHIL. Безкоштовний доступ буде діяти протягом місяця.

Будапештський фестивальний оркестр веде трансляції Quarantine soirées на сайті щодня о 20:35 (за київським часом).

Сієтлський симфонічний оркестр викладає свої записи у доступ щочетверга та суботи. Стежити можна на Facebook-сторінці.

Chamber Music Society of Lincoln Center проводить регулярні лайфстріми та оновлює архіви бібліотеки своїх записів на сайті.

За хештегом у соцмережах #TogetherAtHome можна переглядати лайфстріми відомих музикантів. До імпровізованих концертів уже долучилися Кріс Мартін (Coldplay), Pink, Джон Ледженд, Сергій Бабкін, Jerry Heil та Юлія Саніна. Акцію започаткували ВООЗ разом з ініціативою Global Citizen.

Берлінські клуби об’єдналися для створення онлайн-платформи United We Stream. За словами організаторів, платформа стане найбільшим цифровим клубом у світі. Стріми відбуваються щодня з 19:00. Серед заявлених діджеїв – Monika Kruse, Jamie, Claptone, Mathew Jonson feat XX ISIS XX і Yulia Niko. Щоб отримати «вхідний квиток», потрібно зробити будь-яку пожертву. Повну програму можна переглянути на сайті.

Музей премії «Ґреммі» з 18 березня почав транслювати інтерв’ю з артистами. Серед них Біллі Айліш та музиканти X Ambassadors. Трансляції відбуваються щопонеділка, щосереди та щоп’ятниці на сайті. Музей також щоденно ділиться своїми плейлистами в Spotify.

Музеї


Проєкт Museums Authentic Ukraine пропонує віртуальний тур українськими музеями просто неба. Це київські «Мамаєва Слобода» та «Національний музей народної архітектури та побуту України», «Музей народної архітектури та побуту» в Ужгороді та Львові, «Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини» в Ужгороді, «Резиденція Богдана Хмельницького» у Чигирині та «Запорізька Січ».

За хештегом в Instagram #карантинуnamu можна знайти розповіді про колекції Національного художнього музею України. Більшість історій присвячено наявній експозиції, однак трапляються унікальні – про приховане у фондах музею.

Музей Ханенків на своєму сайті дає можливість здійснити віртуальний тур західною та азійською експозиціями. Музей планує проводити екскурсії онлайн та розповідати про окремі виставки на своїх сторінках у соцмережах.

На сайті проєкту «Музеї онлайн» доступні віртуальні екскурсії українськими музеями: Музеєм волинської ікони, Острозьким замком, Літературно-меморіальним музеєм Григорія Сковороди, будинком генерального судді Василя Кочубея у Батурині, цитаделлю Батуринської фортеці, Музеєм історії та культури євреїв Буковини, Музеєм Степана Бандери у Лондоні, заповідником «Поле Полтавської битви» та багатьма іншими.

Одеський художній музей проводить онлайн-екскурсії на своїй Facebook-сторінці. Екскурсії проходять у понеділок, середу та п’ятницю о 15:00. Записи залишаються доступними і після трансляцій.

Музей Прадо в Мадриді надав доступ до своєї колекції з понад 10 тисяч експонатів. Це найбільша колекція європейського мистецтва з XII-XIX століття. Ознайомитись з ними можна на сайті.

Віртуальний тур варто здійснити музеєм Боде в Берліні. В ньому зберігається одна з найбільших колекцій скульптури у Німеччині. Тут є і окремий музей візантійського мистецтва.

Цілий комплекс католицьких музеїв Ватикану можна переглянути в режимі віртуальних турів на сайті.

Каплиця Сент-Шапель вважається однією із найкрасивіших невеликих готичних споруд і третім за відвідуваністю монументом Парижа. Через віртуальний тур можна розглянути її інтер’єр та вітражі.

Відому фресками від Мікеланджело, Боттічеллі та Перуджіно Сикстинську капелу у Ватикані можна детально розглянути у віртуальному турі.

На сайті Лувру є змога прогулятися онлайн деякими із залів музею. Для перегляду доступні зала з єгипетським і середньовічним мистецтвом і галерея д’Аполлон.

Здійснити віртуальний тур можна і Музеєм Сальвадора Далі в Барселоні.

Частину колекції Музею Ів Сен Лорана є змога переглянути на сайті.

Національна галерея мистецтв у Вашингтоні пропонує подивитися одну з найбільших колекцій американського та європейського мистецтва.

Британський музей археології відкрив доступ до онлайн-колекції своїх експонатів.

На сайті музею американського мистецтва Уїтні у Нью-Йорку можна ознайомитись з колекцією американських майстрів з живопису, графіки, фотографії, скульптури ХХ та ХХІ століть.

Національний музей природної історії у Вашингтоні пропонує 3D-тур залами. На сайті доступні п’ять різних експозицій.

Віртуальний тур можна здійснити одним із найстаріших і найбільших авіакосмічних музеїв світу – Національним музеєм ВПС США.

Галереї та виставки


Організатори щорічного ярмарку мистецтва в Гонконзі та Базелі Art Basel створили віртуальний виставковий простір, в якому можна ознайомитись з усіма роботами аукціону. Близько 2 000 робіт зі 235 світових галерей, сортовані тематично в різних кімнатах. Картини розташовані на білих стінах, перед ними – лавка, щоб глядач міг розуміти масштаб роботи. Доступ до простору раніше мали тільки колекціонери, які збиралися прицінитися перед купівлею. З 20 по 25 березня доступ відкрили для всіх охочих.

У рамках HeForShe Arts Week ООН-Жінки в Україні запустили АR-галерею з роботами українських художниць минулого та сучасності. Відвідати її можна за допомогою додатку. Детальніше про виставку читайте у матеріалі.

Проєкт квест-музею «Сила Підпису», відкриття якого відбулось у «Галереї Лавра» в грудні 2019 року, створив віртуальний тур виставкою. Онлайн-подорож у 3D-форматі розповідає історію підпису від шумерів до наших днів. Відвідати виставку можна за посиланням.

Проєкт «Укрзалізниці» Ukraine WOW теж перемістили в мережу. На сайті можна здійснити онлайн-тур залами виставки. Крім того, є змога ознайомитись зі всіма текстовими матеріалами експозиції українською та англійською мовами та переглянути кураторську екскурсію з Ярославою Гресь на YouTube.

На Facebook-сторінці Мистецького центру «Шоколадний будинок» можна переглянути відеоекскурсію виставкою Юрія Денисенкова Stage.

Кіно


Міжнародний документальний кінофестиваль в Амстердамі виклав у вільний доступ близько 300 фільмів. Переглянути можна на сайті.

Трейлер стрічки «Все про мене»

Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини DocuDays проводить «DOCU/дні» на «UA: КУЛЬТУРА». О 21:25 показують найкращі фільми фестивалю за останні роки. Дивитися є змога й на сайті. Покази триватимуть до 26 березня. Крім того, переглянути найкращі фільми фестивалю можна на платформі DOCU/SPACE.

Фестиваль короткометражного кіно «Анімаційне Божевілля» виклав на сайті найкращі роботи за всі роки.

Німецький кінофестиваль коротких рекламних роликів Spotlight Festival, який мав відбутися у квітні, перенесли в онлайн. На сайті можна переглянути роботи фіналістів цьогорічного конкурсу, а також проголосувати. На перегляд усіх роликів конкурсу вистачить півтори години.

Goethe-Institut постійно поповнює бібліотеку німецьких фільмів Onleihe. В архіві понад 200 стрічок різних років, починаючи з 1910-х. Для перегляду потрібно лише зареєструватися на сайті. Усі фільми доступні німецькою мовою з англійськими субтитрами.

Дивитися кіно онлайн можна на стримінгах. У більшості є безкоштовний пробний період. Гайд стримінговими сервісами читайте в матеріалі.

Ілюстрація: Яніна Сич