HeForShe Arts Week – мистецький марафон, який організовує глобальний рух HeForShe на підтримку гендерної рівності. Фестиваль об’єднує музеї, галереї, кінотеатри та інші артінституції: там протягом тижня проводитимуть виставки, покази документальних фільмів, вистави, лекції та інсталяції, що пов’язані з темами гендерної рівності та прав людини.

2020-го марафон відбудеться втретє та триватиме вісім днів з 7 по 14 березня. Розповідаємо, на які події варто сходити під час HeForShe Arts Week.

Австрійська театральна трупа portraittheater у рамках HeForShe Arts Week також покаже виставу про науковиць «Кюрі_Мейтнер_Ламар_неподільні». Квитки на цю подію вже розпродані.

7 березня


Лекція про жінок в українській літературі

Коли: 14:00

Де: Port creative hub, вулиця Набережно-Хрещатицька, 10-А

Скільки: 30 гривень

Facebook

У Port creative hub прочитають лекцію про українських літераторок. Говоритимуть про Марко Вовчок, Олену Пчілку, Лесю Українку, Ольгу Кобилянську, Олену Телігу та інших діячок української культури. «Українські літераторки не цнотливі, милі й слабкі створіння... Це незалежні, сильні й розумні жінки, які поруч із визвольно-жіночою боротьбою вели національну», – коментують організатори. На лекцію потрібно зареєструватись.

8 березня


Вистава «Шрами» від «Дикого театру»

Коли: 16:00

Де: Центр Довженка, Сцена 6

Скільки: від 150 гривень

Facebook

«Дикий театр» покаже виставу «Шрами», засновану на реальних історіях українських жінок, які пережили насильство. «Деякі люди і ситуації, що трапляються з нами – залишають за собою шрами. Шрами – це реальні історії жінок. Історії ран і рубців, історії стосунків і взаємодій, які так і не змогли загоїтися», – коментують автори.

10 березня


Виставки в Американському домі

Коли: 10 березня, 18:30

Де: Американський дім, вулиця Пимоненка, 6

Вхід вільний

Facebook

В America House Kyiv у рамках HeForShe Arts Week презентують одразу дві виставки від українських художниць. Перший проєкт – ілюстрації «Слухати себе» від художниць Ірини Лисенко та Марії Кінович. Авторки показують буденне життя жінок, їхні думки та переживання. За кожною метафоричною роботою стоїть історія дівчини, яка «дружить зі страхами, заперечує стереотипи і прагне душевного уповільнення, пошуку себе».

Друга виставка – «Знищений архів» Поліни Щербіни. Художниця переосмислює багаж пам'яті, спогадів та емоцій. Авторка створила нові роботи на випраному полоні, де були зображені старі академічні постановки. Роботи обох проєктів можна буде побачити в Американському домі до 2 квітня.

11 березня


Показ документального фільму про французьких рок-співачок

Коли: 19:30

Де: Будинок кіно, вулиця Саксаганського, 6

Скільки: від 80 гривень

Facebook

Kyiv Music Film покажуть документальний фільм Haut les filles – «О ці дівчата». Картина розповідає про феномен французьких рок-співачок: від Франсуази Арді до Ванесси Параді та Шарлотти Генсбур. У фільмі показано неопубліковані раніше архівні кадри з виступів та спогади виконавиць.

Трейлер стрічки «О ці дівчата»

Відкриття арт-інсталяції Construct Gender

Коли: 17:00

Де: Національний художній музей України

Скільки: 40 грн

Facebook

Художниця Алевтина Кахідзе презентує свій проєкт Construct Gender, який створила спеціально для руху HeForShe в Україні. Арт-інсталяція дозволяє «конструювати ґендер» і водночас знайомитись з цим поняттям. Експозиція інтерактивна: глядачі можуть взаємодіяти з нею, будувати конструкції, шукати заховані фрази та інше. Подивитись інсталяцію можна у Національному художньому музеї України протягом березня.

13 березня


Нова вистава «Механічний Апельсин» від «Дикого театру»

Коли: 20:00

Де: Центр Довженка, Сцена 6

Скільки: від 200 грн

Facebook

«Дикий театр» презентує виставу «Механічний Апельсин», створену за мотивами однойменного роману Ентоні Берджеса. У центрі історії – Алекс, який потрапляє до в’язниці. Там він стає добровольцем та починає випробовувати на собі експериментальний метод лікування ув’язнених.

«Оцифровані сльози Клеопатри» – концерт в IZONE

Коли: 20:00

Де: IZONE, вулиця Набережно-Лугова, 8

Вхід вільний

Facebook

У рамках HeForShe Arts Week в IZONE відбудеться концерт електронної та електроакустичної музики. У лайнапі: YV, Diser Tape та GUMA. Музику буде супроводжувати відеопроєкція, яку створила Аня Тиха.