Фестиваль «Нове німецького кіно» пройде 10-16 жовтня у кінотеатрі «Жовтень». Він збирає останні німецькі кінопрем’єри за 2018 рік, які брали участь у Каннському і Берлінському кінофестивалях і змагалися за «Оскар». Розповідаємо про п’ять стрічок, які показуватимуть на кінофестивалі.

«Ґундерманн»

Gundermann, реж. Андреас Дрезен

Стрічка розповідає про Ґерхарда Ґундерманна – спочатку простого водія екскаватора, який став відомим музикантом у Східній Німеччині. Ґундерманн здобув популярність серед східних німців, які почувалися безправними після возз’єднання країни. Його музика впізнавана своєю меланхолійною лірикою на соціальні теми. Стрічка здобула премії Deutscher Filmpreis 2019 за найкращий фільм, режисуру, головну чоловічу роль, сценарій, художника-постановника та костюми.

Трейлер стрічки «Ґундерманн»

«Золота рукавичка»

Der goldene Handschuh, реж. Фатіх Акін

Німецько-французький трилер режисера Фатіха Акіна. Фільм показує Західну Німеччину у 70-ті роки. У центрі подій – Фріц Хонка, який так і не зміг нічого досягнути в житті. Серійний убивця працює на сталеливарному заводі, а після роботи заходить у бар «Золота рукавичка», де знайомиться з жінками й заманює їх до свого дому. Фільм увійшов до офіційної конкурсної програми Берлінського кінофестивалю 2019, раніше стрічку Акіна «На межі» номінували від Німеччини на «Оскар».

Трейлер стрічки «Золота рукавичка»

«У моїй кімнаті»

In my room, реж. Ульріх Кьолер

Армін – фрілансер, у якого мало грошей та багато вільного часу, проте він почувається нещасним і мріє про інше життя. Одного разу герой дізнається, що все людство зникло: катастрофи не сталося, проте вулиці та міста порожні. Стрічка про повну свободу життя без інших людей увійшла до програми «Особливий погляд» Каннського кінофестивалю 2019 року.

Трейлер стрічки «У моїй кімнаті»

«Дух Баугаузу»

Vom Bauen der Zukunft: 100 Jahre Bauhaus, реж. Нільс Больбрінкер, Томас Тільш

Фільм-частина мультимедійного проєкту, присвяченого 100-річчю Баугаузу – німецького навчального закладу та творчого об’єднання архітекторів, дизайнерів та художників. Це об’єднання створило новий напрям в архітектурі, який належить до авангардизму. Стрічка розповість про майбутнє міст: як створити доступне житло, що спільного у геометрії та танцях і чого можна навчитися у бразильських фавелах.

Трейлер стрічки «Дух Баугаузу»

«Робота без авторства»

Werk ohne Autor, реж. Флоріан Генкель фон Доннерсмарк

Драматичний трилер режисера Флоріана Генкеля фон Донне. Прем’єра фільму відбулася на 75-му Венеційському кінофестивалі, де стрічка брала участь в основній конкурсній програмі й отримала приз «Золоте левеня». «Робота без авторства» була претендентом на «Оскар» у номінації за найкращий фільм іноземною мовою. У сюжеті – історія німецького художника Курта Барнерта, який страждає від дитячих спогадів у нацистські роки. Від його дитячої травми рятує лише кохання до студентки Еллі, яка надихає Курта на створення нових робіт. На заваді стосунків стає батько дівчини, який незадоволений вибором Еллі.

Трейлер стрічки «Робота без авторства»

Обкладинка: Arthouse Traffic