З 11 жовтня по 23 листопада у Києві відбудеться третя бієнале «Чорна хмара», на якій митці з понад 10 країн світу покажуть свої роботи, щоб привернути увагу до глобального впливу діджиталізації. Цьогорічною темою стала трансформація Східної Європи під впливом Чорнобильської катастрофи, розпаду СРСР та сучасних інформаційних технологій.

Головними локаціями стануть Науково-технічна бібліотека КПІ, Будинок кіно та MetaCulture: у книгозбірні експонуватимуть виставки в рамках бієнале, у Будинку кіно влаштовуватимуть лекції з митцями, дискусії та кінопокази, а в MetaCulture – театральний перформанс. Розповідаємо про основні події з програми бієнале, які варто відвідати.


Коли: з 11 жовтня по 23 листопада

Де: Науково-технічна бібліотека КПІ

Вхід вільний

Facebook

Виставка «Чорна хмара»

Виставка об’єднає роботи художників з Німеччини, Великобританії, Індії, Канади та України. Митці зачіпають теми масових комунікацій, штучного інтелекту, довкілля та Чорнобильської катастрофи. Через роботи художники досліджують взаємозв’язки між технологіями, політикою та екологією. Серед робіт: фільм італійського художника Еміліо Ваварелли з відеофрагментів, знятих на камеру тваринами, та інсталяція передовиці газети «Правда», яка виходила впродовж 20 днів з дати аварії на ЧАЕС до моменту офіційного повідомлення про неї.


Коли: 12 жовтня, 19:00

Де: бібліотека КПІ

Вхід вільний

Лінк

Лекція англійською мовою

Лекція Женев’єв Фресс «Дерегуляція репрезентацій»

Як жіноча емансипація вплинула на філософію та мистецтво – одна з ключових тем у філософських дослідженнях філософині та історикині феміністичної думки Женев’єв Фресс. Під час лекції вона розповість, коли з’явилося рівноправ’я у мистецтві.


Коли: 11 жовтня – 23 листопада

Де: Науково-технічна бібліотека КПІ (проспект Перемоги, 37)

Вхід вільний

Інтерактивна інсталяція «Скляна кімната»

Інтерактивну інсталяцію німецького колективу Tactical Tech вперше покажуть в Україні в рамках бієнале. Митці ставлять перед собою питання: чи справді нові технології роблять наше життя ефективнішим, здоровішим та безпечнішим? Виставка порушує проблему приватності в інтернеті та показує, що насправді відбувається з персональними даними в мережі. Відвідувачі отримають безкоштовний «Набір для цифрового детоксу» – восьмиденну програму з відновлення приватності через мобільні пристрої та в мережі.


Коли: 12 жовтня, 18:00

Де: Науково-технічна бібліотека КПІ

Вхід вільний

Лінк

Перформанс Кирила Савченкова «Час не чує, але він чекає на нас. On the nth Ground of the 6th Ocean: Ocean-Sensing Practices»

Художник Кирило Савченков влаштовує перформанс, під час якого він осмислюватиме зв’язок між токсичним контентом і нашими емоціями. Савченков звертається до текстів із соцмереж зі спогадами жертв катувань, а також до поеми Вільяма Тернера, присвяченої різанині на рабовласницькому кораблі «Зонґ» у 1781 році.


Коли: 29 жовтня, 19:00

Де: Будинок кіно, Синя зала (вулиця Саксаганського, 6)

Вхід вільний

Лекція «Чи справді ми переживаємо кризу демократії?»

Ян-Вернер Мюллер – професор політології у Принстонському університеті та автор книги «Що таке популізм». У своїй лекцій він розповість про критичні проблеми у світі: кризу проміжних влад, політичних партій та ЗМІ. На думку Мюллера, проблема полягає не в масах, а в інституціях, тому потрібно провести їх реформування.


Коли: 17 листопада 17:00, 18 листопада 19:00

Де: MetaСulture (вулиця Нижньоюрківська, 31)

Захід відбудеться англійською мовою

Театральна виставка-перформанс Open Call (For Opinions)

Через інтерактивну інсталяцію словацький колектив Studio Lajf намагається переосмислити статус людських думок: яка їхня цінність в епоху «всюдисущих комунікацій». Глядачі зможуть стати частиною експериментальної музичної імпровізації – поділитися своїми думками, особистими поглядами та переживаннями.