Кінофестиваль «Молодість» пройде у Києві з 25 травня по 2 червня. На прохання The Village Україна організатори розповідають про фільми позаконкурсних програм. Зі стрічками основних програм можна ознайомитися на офіційному сайті фестивалю.

«Чужий»

Alien

40 років запеклої боротьби із ксеноморфами

«Чужий» Рідлі Скотта вийшов на екрани в 1979 році. Показ відреставрованої версії з українськими субтитрами – чудова можливість відзначити 40-й ювілей фільму. Війна між офіцером Ріплі та ксеноморфом, який знищує екіпаж космічного корабля «Ностромо», – це боротьба маленької людини з невідомістю космічної безодні. Окрім того, на «Молодості» відбудеться показ документальної стрічки «Пам’ять: як з’явився Чужий». У ній американський режисер Александр О. Філіпп розкаже про джерела натхнення Рідлі Скотта і розшифрує зв’язок фільму із грецькою та єгипетською міфологією. Окрема увага присвячена швейцарському художнику Гансу Рудольфу Ґіґеру, який створив образ ксеноморфа та став лауреатом премії «Оскар» за найкращі візуальні ефекти.


Прем’єра: 1979

Виробництво: Велика Британія, США

Режисер: Рідлі Скотт

Програма: Special Events

Де і коли дивитися: 27 травня, 19:30, кінотеатр «Київ» («Чужий»); 29 травня, 13:45, кінотеатр «Київ» («Пам’ять: як з’явився Чужий»)

«Сліпа пляма»

Blindsone

Сімейна драма про хоробрість і жорстокість

Трагічний випадок і життя, яке обернулось трагедією. «Сліпа пляма» – режисерський дебют норвезької акторки Туви Новотни («Анігіляція»). Фільм розповідає історію жінки, котра намагається розібратися у складному психічному стані доньки-підлітка. Це сімейна драма, де розмови на складні теми поєднуються з художньою естетикою в кожній сцені. Українська прем’єра на «Молодості» відбудеться в межах програми «Скандинавська панорама», яку присвячено фільмам режисерів із Данії, Швеції, Фінляндії, Норвегії та Ісландії. Раніше стрічку вже показали на кінофестивалях у Теллурайді та Сан-Себастьяні.


Прем’єра: 2018

Виробництво: Норвегія

Режисерка: Тува Новотни

Програма: Scandinavian Panorama

Де і коли дивитися: 27 травня, 18:00, кінотеатр Butterfly DeLuxe; 2 червня, 14:30, кінотеатр «Київ»

«Меланхолічка»

Aren’t You Happy?

Екзистенційна порожнеча в абсурдному світі

Дівчина блукає вулицями великого міста, зустрічає нових людей і намагається знайти внутрішній зв’язок із навколишнім світом. Художні галереї, ліжка незнайомців, прогулянки на єдинорозі – епізоди з життя настільки театральні, як і абсурдні. Але за фасадом неонових вогнів, здається, лише порожнеча. Божевільний і казковий світ від німецької режисерки Сюзанни Гайнріх потрапив до позаконкурсної програми Forma – це сміливі кіноексперименти, які розширюють уявлення глядачів про сучасний кінематограф.


Прем’єра: 2019

Виробництво: Німеччина

Режисерка: Сюзанне Гайнріх

Програма: Forma

Де і коли дивитися: 1 червня, 21:15, кінотеатр «Київ»

«Невдахи»

Mope

Трагічна історія найкращих друзів, які мріють стати порнозірками

Стів і Том зустрілися на знімальному майданчику дешевого порно і миттю стали найкращими друзями. Їх об’єднала спільна мрія – стати найвідомішими чоловіками в індустрії фільмів для дорослих. Але для її здійснення треба бути кимось більшим, ніж черговим невдахою в пошуках місця під сонцем. Сюжет цього дивного поєднання драми та комедії засновано на реальній історії моторошного вбивства в долині Сан-Фернандо. Показ фільму відбудеться в межах Midnight Special – програми нічних показів моторошних фільмів у кінотеатрі Butterfly DeLuxe.


Прем’єра: 2019

Виробництво: США

Режисер: Лукас Хайн

Програма: Midnight Special

Де і коли дивитися: 30 травня, 23:00, кінотеатр Butterfly DeLuxe; 31 травня, 15:30, кінотеатр Butterfly DeLuxe

«Ніж у серці»

Knife+Heart

Від учасника M83

Париж, 1979 рік. Десятиліття закінчилося перемогою сексуальної революції, перші кроки робить індустрія фільмів для дорослих. Білявка Анна у виконанні Ванесси Параді займається виробництвом дешевого гей-порно та намагається повернути коханку і редакторку Лоїс. «Ніж у серці» – друга стрічка режисера Яна Ґонсалеса, колишнього учасника музичного гурту M83. Його художній всесвіт складається з насичених кольорів, пристрасті до насилля та неонового світла. Усе як у найкращих традиціях піджанру італійських горорів джалло.


Прем’єра: 2018

Виробництво: Франція, Швейцарія, Мексика

Режисер: Ян Ґонсалес

Програма: Midnight Special

Де і коли дивитися: 25 травня, 23:00, кінотеатр Butterfly DeLuxe; 2 червня, 23:00, кінотеатр Butterfly DeLuxe

«Дні мороку»

The Great Darkened Days

Занурення в темний бік американської мрії

На початку Другої світової війни пацифіст Філіп вирішує тікати із Квебеку додому, щоб уникнути призову та не загинути десь у Франції чи Німеччині. «Дні мороку» – це антивоєнний гімн у декораціях мінімалістичного вестерна. Подорож темною стороною американської мрії відбувається у найкращих традиціях фільмів Девіда Лінча.


Прем’єра: 2018

Виробництво: Канада

Режисер: Максим Жиру

Програма: Canadian Focus

Де і коли дивитися: 27 травня, 13:00, кінотеатр Butterfly DeLuxe

«Генеза»

Genesis

Перше кохання

Гійом – учень приватного коледжу для хлопців, який закохується у найкращого друга. Його сестра Шарлотта насолоджується вільними стосунками з хлопцем, сексуальною свободою та інтимними побаченнями з дорослим чоловіком. «Генеза» – один з найкращих канадських фільмів 2018 року та неофіційне продовження автобіографічного художнього дебюту режисера Філіпа Лесажа «Демони».


Прем’єра: 2018

Виробництво: Канада

Режисер: Філіп Лесаж

Програма: Canadian Focus

Де і коли дивитися: 27 травня, 20:30, кінотеатр Butterfly DeLuxe; 28 травня, 13:00, кінотеатр Butterfly DeLuxe

«Множинний оргазм»

Перше кохання

Барбара Гаммер – американська режисерка-феміністка з українським корінням. Це легендарна постать у світі квір-кінематографу, чиї новаторські фільми порушували важливі, але табуйовані теми лесбійської сексуальності, жіночого оргазму та менструації. За 50 років творчої кар’єри Гаммер створила визначний експериментальний доробок з більш ніж 80 відео. У 2018 році Барбара пішла з життя, тому «Молодість» вшанує її пам’ять показами обраних робіт, серед яких: «Лесбі-тактики» (1974), «Суперлесба» (1965), «Множинний оргазм» (1976), телебачення «Ні! Ні! Шпок!» (1987) і документальна стрічка «Моя бабуся: пошуки українських ідентичностей» (2001), яку режисерка зняла у пошуках етнічного коріння.


Програма: Sunny Bunny

Де і коли дивитися: 26 травня, 13:45, кінотеатр «Київ»; 2 червня, 18:30, кінотеатр «Київ»

«Зед і два нулі»

A Zed & Two Noughts

Століття Саші Вєрні

Машина з водієм та двома пасажирами потрапляє в аварію через зіткнення з лебедем. Дві сестри помирають, але їхня матір Альба, яка була за кермом, залишається живою та потрапляє в лікарню, де їй ампутують ногу. Одужуючи, Барбара стає об’єктом одержимості двох братів-біологів з місцевого зоопарку – Освальда та Олівера Дюз, чоловіків загиблих. «Зед і два нулі» – це перша спільна робота і початок тривалої співпраці творчого тандему, який складався з режисера Пітера Гріневея і кінооператора Саші Вєрні. Показ фільму в позаконкурсній програмі Century присвячено сторіччю з народження видатного оператора.


Прем’єра: 1985

Виробництво: Велика Британія, Нідерланди

Режисер: Пітер Гріневей

Програма: Century

Дивитись: 26 травня, 17:30, Butterfly DeLuxe

«Відрив»

Taking Off

Пам’яті Мілоша Формана

Ларрі та Лінн повертаються додому і розуміють, що їхня донька-підліток Джіні зникла. Телефонні дзвінки до її подруг не дають результатів, тому Ларрі ходить вулицями міста, показуючи перехожим фото доньки. Зневірившись, він потрапляє в богемний бар, де йому розповідають про спеціальну групу для батьків, чиї діти пішли з дому. «Відрив» – це історія старшого покоління, яке намагається зрозуміти нову культуру: сексуальна революція, травка і хіпі. Окрім того, це перший фільм режисера «Пролітаючи над гніздом зозулі» Мілоша Формана після вимушеної еміграції до Америки. Також на фестивалі відбудеться показ документального фільму «Форман проти Формана» (2019) Гелени Тржештікової та Якуба Гейна – біографія одного з найвідоміших чеських режисерів.


Прем’єра: 1971

Виробництво: США

Режисер: Мілош Форман

Програма: In Memoriam

Дивитись: 2 червня, 19:15, кінотеатр «Київ»

Тизер 48-го кінофестивалю «Молодість»