Із 30 березня по 28 квітня у Києві відбудеться 16-й фестиваль «Французька весна». Щоб ви не загубилися в розкладі фесту, який триватиме місяць, The Village Україна підготували гід головними подіями, які варто відвідати.

Мистецтво


Відкриття «Французької весни» в Україні

Вистава «Садівниця Мю і кінематика флюїдів» від Transe Express

Де: Софійська площа

Коли: 30 березня, 20:30

Традиційно фестиваль «Французька весна» відкриють виставою на Софійській площі. На відвідувачів чекає повітряно-цирковий перформанс. Сюжет спектаклю розгортатиметься навколо квіткоподібної конструкції. Виставу влаштовує французька група Trance Express, яка спеціалізується на вуличних шоу.

Гала-концерт зірок балету

Де: Національна опера України, вулиця Володимирська, 50

Коли: 14 квітня

Солісти балету Паризької опери виступлять у Києві разом з українськими танцівниками Анастасією Шевченко, Катериною Ханюковою та Микитою Сухоруковим. Результат цієї зустрічі представлять у вигляді програми, що складається як із класичних творів їхніх репертуарів, так і більш сучасних номерів.

Інсталяція «Автономні зони поезії» від творчого колективу ALIS

Де: Національний ботанічний сад ім. М. Гришка, вулиця Тимірязєвська, 1

Коли: з 20 квітня по 29 серпня

Проект «Автономні зони поезії» колективу ALIS – це лінгвістичні й графічні трюки митця П’єра Фурні у «натуральній величині». Слова в ньому змінюються залежно від кута зору чи положення, з якого на них дивляться. Інсталяція створена спеціально для «Французької весни», але її можна буде побачити до кінця літа.

Кіно


Фестиваль допрем’єрних показів

Де: кінотеатр «Київ», вулиця Велика Васильківська, 19

Коли: 4-9 квітня

На фестивалі можна буде переглянути добірку нових французьких фільмів. Їх покажуть мовою оригіналу із субтитрами. У програмі драма «З божої волі» Франсуа Озона, це кіно – лауреат Гран-прі журі Берлінського кінофестивалю – про скандал з розбещенням малолітніх у католицькій церкві. Також покажуть стрічку «Полуничка» про становлення еротичної фотографії в кінці XIX століття і драму «Обіцянка на світанку» – екранізацію однойменного роману лауреата Гонкурівської премії Ромена Гарі з Шарлоттою Генсбур і П’єром Ніне.

«Довгі ночі короткого метра»

Де: кінотеатр «Жовтень», вулиця Костянтинівська, 26

Коли: 19, 20 квітня

У межах програми «Довгі ночі короткого метра» можна буде переглянути різноманітні роботи – від анімаційних короткометражок без слів до знятого на ручну камеру художнього кіно.

Музика


Концерт Gris orage від Ensemble Alternance

Де: Національна музична академія України ім. П. І. Чайковського, вулиця Городецького, 1-3\11

Коли: 19 квітня

Ensemble Alternance – це об’єднання сольних музикантів. Ансамбль заснував флейтист Жан-Люк Мене у 1983 році. Колектив працює над поєднанням музики сучасності та майбутнього, що допомагає по-іншому глянути на твори таких митців, як Булез, Кейдж, Донатоні.

Джазовий концерт Short trip: Венсан Буржекс із біг-бендом

Де: Національна філармонія України, вулиця Володимирський узвіз, 2

Коли: 3 квітня

Музична частина фестивалю почнеться з джазового концерту тріо французького піаніста і композитора Венсана Буржекса та українського оркестру – джазового біг-бенду Drum Art Big Band Олексія Вікулова. Після концерту в Києві тріо виступить в інших містах України

Також у програмі: прогулянки, презентації книг, вистави та зустрічі з французькими письменниками Сільві Ґранотьє і Жан-Філіпом Арру-Віньо.