Найкращі фільми року в ніч на 25 лютого нагородила Академія кінематографічних мистецтв і наук США. Уперше за 30 років церемонія пройшла без ведучого. Фаворитами стали фільми «Рома» Альфонсо Куарона та «Фаворитка» Йоргоса Лантімоса – ці стрічки отримали по десять номінацій.

The Village Україна наводить список основних переможців 91-ї церемонії премії «Оскар».

 Детальніше про номінантів ми розповідали в окремому матеріалі.

Обкладинка: «Артхаус Трафік»

Найкраща стрічка

«Зелена книга»

«Зелена книга» – це путівник, яким у ХХ столітті користувалися афроамериканці, аби знайти безпечні місця під час подорожей Півднем США. Цією ж книгою послуговуються головні герої фільму – джазмен Дон та його охоронець Тоні. Заснована на справжній історії, це розповідь про вкорінений американський расизм і стосунки, які він перевіряє на витривалість. У головних ролях – лауреат «Оскара» Махершала Алі та дворазовий номінант премії Вігго Мортенсен.

Трейлер фільму «Зелена книга»

Найкращий режисер


Альфонсо Куарон («Рома»)

Альфонсо Куарон називає «Рому» найбільш особистим фільмом у кар’єрі, і для режисера це не просто слоган маркетингової кампанії. На автобіографічних спогадах він будує увесь фільм: до дрібниць відтворюючи батьківський будинок у Мехіко, повертаючи цілі квартали назад у 70-ті та знаходячи акторів, якомога більш схожих на його рідних. За любовний лист дитинству Куарон також отримав статуетку за найкращу операторську роботу. 

Трейлер фільму «Рома»

Найкращий оригінальний сценарій

«Зелена книга»

Сценарист Нік Валлелонга разом із партнерами розповів історію свого батька, який супроводжував Дона Ширлі в подорожі. Усього «Зелена книга» здобула три «Оскари».

Трейлер фільму «Зелена книга»

Номінанти:

«Рома»

«Фаворитка»

«Влада»

«Перший реформований»

Найкращий адаптований сценарій

«Чорний кланівець»

Овації стоячи на церемонії – на честь першого «Оскара» Спайка Лі за фільм «Чорний кланівець» про реальну історію темношкірого поліцейського, який успішно проник у Ку-клукс-клан. 

Трейлер фільму «Чорний кланівець»

Найкращий актор

Рамі Малек («Богемна рапсодія»)

За роль Фредді Мерк’юрі в «Богемній рапсодії» зірка «Містера Робота» Рамі Малек отримав «Оскар». «Певно, я не був очевидним вибором, але, здається, все вийшло», – пожартував Малек при нагородженні. Таким чином із п’яти номінацій «Богемна рапсодія» отримала чотири статуетки.

Трейлер фільму «Богемна рапсодія»

Найкраща акторка

Олівія Колман («Фаворитка»)

Одна з головних несподіванок церемонії – «Оскар» Олівії Колман за роль королеви у «Фаворитці» Йоргоса Лантімоса. Фавориткою у категорії називали семиразову номінантку на «Оскар» Ґленн Клоуз, яка раніше отримала «Золотий глобус» за роль дружини лауреата Нобелівської премії. Статуетка Колман – єдина нагорода «Фаворитки» на церемонії.

Трейлер фільму «Фаворитка»

Найкращий актор другого плану

Махершала Алі («Зелена книга»)

Другий за три роки «Оскар» Махершала Алі – за роль музиканта Дона Ширлі в комедії Пітера Фереллі «Зелена книга». Зірка третього сезону «Справжнього детектива» отримав нагороду, на яку також претендував торішній переможець номінації Сем Роквелл, а також уперше номіновані Сем Елліот, Річард І. Ґрант та Адам Драйвер.

Трейлер фільму «Зелена книга»

Найкраща акторка другого плану

Реджина Кінґ («Якби Біл-стрит могла говорити»)

Першу нагороду церемонії здобула Реджина Кінґ за роль жінки, яка робить усе, щоб врятувати невинного хлопця в екранізації письменника Джеймса Болдвіна «Якби Біл-стрит могла говорити». Без нагороди після шостої номінації залишається Емі Адамс, яку цьогоріч відзначили за «Владу». Залишилися без статуетки і зірки «Фаворитки», які вже мають «Оскари» – Рейчел Вайс та Емма Стоун.

Трейлер фільму «Якби Біл-стрит могла говорити»

Найкращий анімаційний фільм

«Людина-павук: Навколо всесвіту»

Sony перервала домінацію Disney і Pixar у номінації за найкращий анімаційний фільм із першим анімаційним фільмом у всесвіті «Людини-павука». «Навколо всесвіту» назвали найкращим мультфільмом року за розповідь історії першого Людини-павука африканського та латиноамериканського походження. Своєю чергою, Pixar відзначили в категорії «Найкращий короткометражний анімаційний фільм» за стрічку «Бао».

Трейлер фільму «Людина-павук: Навколо всесвіту»

Номінанти:


«Холодна війна» (Польща)

«Крамничні злодюжки» (Японія)

«Не обертайся» (Німеччина)

«Капернаум» (Ліван)

Найкращий фільм іноземною мовою

«Рома»

Ще один «Оскар» іспаномовної стрічки Альфонсо Куарона – у категорії за найкращий фільм іноземною мовою. «Сподіваюся, у майбутньому ця номінація стане неактуальною», – прокоментував Куарон раніше, на церемонії Independent Spirit Awards.

Трейлер фільму «Рома»

Найкращий документальний фільм

«Без страховки»

Найкращим фільмом року в сфері документалістики назвали стрічку National Geographic про найбільш небезпечний вид альпінізму «Без страховки». Позаду залишилися, зокрема, біографічна історія судді Рут Бейдер Ґінсбурґ і расизм на Півдні США в «Окрузі Хейл уранці, ввечері».

Трейлер фільму «Без страховки»

Номінанти:

«Дистанція»

«Округ Хейл уранці, ввечері»

«Про батьків і синівn»

«Рут Бейдер Ґінсбурґ»

Найкращий саундтрек

«Чорна пантера»

Композитор Людвіг Йоранссон, також відомий як продюсер Childish Gambino, здобув перемогу з першої ж номінації за саундтрек «Чорної пантери». Своєю чергою, найкращою піснею визнали Shallow Lady Gaga з «Народження зірки».

Трейлер фільму «Чорна пантера»