Найкращі пісні та альбоми 2018 року в ніч на 11 лютого нагородила Національна академія мистецтва і науки звукозапису США. The Village Україна наводить список основних переможців церемонії «Греммі-2019».

Обкладинка: St Vincent

Запис року

This Is America – Childish Gambino

В індивідуальних номінаціях «Запис року» і «Пісня року» перемогу здобув віральний хіт Дональда Ґловера, який виступає на сцені під псевдонімом Childish Gambino. Таким чином пісня в стилі хіп-хоп уперше перемогла в номінації «Пісня року». Зірка «Зоряних війн» та «Атланти» не з'явився на церемонії (за нього прийняли нагороди ведуча церемонії Аліша Кіз і музикант Джон Мейєр), але це не завадило йому виграти ще кілька статуеток – «Найкраще музичне відео» та «Найкраще виконання репу». У номінації за кліп Childish Gambino переміг, наприклад, знятий у Луврі ролик Бейонсе та Jay-Z на пісню APESHIT.

Childish Gambino – This Is America

Альбом року

Golden Hour Кейсі Масґрейвс

Найкращим альбомом року визнали роботу кантрі-співачки Кейсі Масґрейвс. Найкращою платівкою цей альбом назвали і в окремій номінації для кантрі-музики. За пісні Space Cowboy і Butterflies, своєю чергою, Масґрейвс нагородили статуетками за «Найкращу пісню в стилі кантрі» та «Найкраще сольне виконання» у жанрі.

Kasey Musgraves – Golden Hour

Найкращий новий артист

Дуа Ліпа

Відкриттям року на «Греммі-2019» назвали британську співачку косоварського походження Дуа Ліпу. Відома, зокрема, за співпрацею з Келвіном Харрісом виконавиця, перемогла в номінації, наприклад, рок-гурт Greta Van Fleet та Джорджі Сміта.

Dua Lipa – New Rules

Хіп-хоп


Найкращий реп-альбом

Invasion of Privacy – Cardi B

Найкраща нова артистка 2018 року за версією VMA Cardi B зафіксувала успіх дебютного альбому Invasion of Privacy і на «Греммі». Це перший випадок, коли найкращий реп-альбом на цій премії записала жінка. Позаду залишилися Travis Scott, Pusha T і посмертний запис Mac Miller.

Cardi B – Be Careful

Найкраща реп-пісня

God’s Plan – Drake

Єдина перемога Drake за вечір – відзнака за найкращий реп року з треком God’s Plan. Кендріка Ламара, своєю чергою, відзначили за саундтрек до блокбастера «Чорна пантера» і в категорії «Найкращий реп-виступ». Спільний трек із Future, Jay Rock і Джеймсом Блейком King’s Dead розділив цю статуетку з Anderson .Paak.

Drake – God's Plan

Поп


Найкращий поп-альбом

Sweetener Аріани Ґранде

Гучний мажорний альбом, спродюсований, зокрема, продюсером року Фарреллом Вільямсом – Аріана Ґранде відновилася після трагедії на концерті в Манчестері через найкращий поп-альбом року. Позаду залишилася навіть улюблениця «Греммі» Тейлор Свіфт. В індивідуальних номінаціях категорії відзначили також Lady Gaga – і за виконання останнього альбому, і за саундтрек до «Народження зірки». 

Ariana Grande – Sweetener

Найкращий альбом альтернативної музики

Colors – Beck

Нестримний оптимізм і кліп, який зняв режисер «Зомбі на ім’я Шон» Едґар Райт – у цій категорії Beck здобув перемогу над Бйорк, St Vincent та експериментальним альбомом Arctic Monkeys.  

Beck – Colors

Рок


Найкращий рок-альбом

From the Fires – Greta Van Fleet

Рок із кантрі-мотивами від Greta Van Fleet відзначили у рок-категорії. Окрім того, за пісню Highway Tune гурт із Мічигану номінували за найкращий рок-виступ. Однак відзначили в цій номінації Кріса Корнелла – посмертно. 

Greta Van Fleet – Highway Tune

Найкраща рок-пісня

Masseduction – St Vincent

«Я не можу вимкнути те, що мене заводить», – співає Енні Кларк у найкращій рок-пісні року. St Vincent записала найбільш цілісний альбом у кар’єрі з допомогою продюсера Джека Антонофф, перемігши в категорії нових хлопців Twenty One Pilots.

St Vincent – Masseduction