Дворівневі квартири прийнято вважати житлом преміум-класу з великою площею та індивідуальним дизайном. Проте можна знайти й більш доступні варіанти з невеликою площею або не в центральних районах міста. Такі квартири підійдуть тим, хто працює з дому, коли потрібний робочий простір, а також тим, хто хоче створити атмосферу заміського житла в міському будинку. The Village поговорили зі спеціалістом з нерухомості та з дизайнерами інтер’єрів, як облаштувати дворівневу квартиру та які неочевидні моменти виникають у процесі її експлуатації.

Данило Савченко

керуючий партнер агенством нерухомості

Олесандр Салов

дизайнер

Тетяна Осецька

дизайнерка

Типи квартири

Данило: Дворівневі квартири можна умовно поділити на дві групи: ті, які були так і заплановані в момент будівництва, і ті, які вийшли в результаті об’єднання двох квартир на сусідніх поверхах. Створювати дворівневі квартири в житлових комплексах почали наприкінці 1990-х – початку 2000-х.

У старих будинках дворівневі квартири виникають після перепланування. Власник купує одразу дві квартири, які розміщені одна над іншою, та об’єднує їх. Або ж до квартири на останньому поверсі приєднають технічний незаселений поверх, тоді другий рівень виходить мансардним або просто з нижчою стелею. У деяких випадках переміщатися між поверхами перебудованої квартири можна лише на незалежному ліфті.

У чому відмінність дворівневої квартири від пентхауса та інтер’єру з антресоллю

Данило: Дворівнева квартира може бути якою завгодно і розміщуватися на будь-якому поверсі, водночас пентхаусом називається тільки житло на верхньому поверсі будинку, з окремим ліфтом і терасою на даху. Історично пентхауси з’явилися у Нью-Йорку в середині ХХ століття через нестачу житла: технічний поверх переоблаштовували й покривали односхилим дахом. Пізніше таке помешкання почали вважати елітним, у нього з’явилася тераса на даху та окремий вхід.

Олександр і Тетяна: Дворівнева квартира кардинально відрізняється від квартири з антресоллю. Остання – це легка конструкція, вона ж є проміжним рівнем між поверхами будівлі. Як правило, площа антресольного рівня невелика – це своєрідний внутрішній балкон квартири. В помешканнях з антресоллю другий ярус не є повноцінним житловим простором. Він має невелику висоту і використовується переважно для створення спальних місць та інших просторів, у яких немає потреби розміщуватися в повний зріст. Водночас дворівнева квартира має два повноцінних житлових поверхи.

Плюси та мінуси дворівневого житла

ПЛЮСИ:

• комфортна площа – від 70 м²;

• ізольований особистий простір;

• легке зонування за поверхами: спільне приміщення на першому та спальня і господарська вбиральня – на другому.

МІНУСИ:

• погана шумоізоляція;

• сходи і підходи до них «з’їдають» площу (щонайменше 4 м²);

• походи вверх-вниз не підходять старшому поколінню, маленьким дітям і домашнім тваринам.

Особливості планування

Данило: Зазвичай площа дворівневої квартири становить не менше ніж 150 метрів. На першому поверсі розміщується гостьова зона: вітальня, кухня, гостьові спальня та вбиральня. На другому – розташовані господарські спальні, дитячі кімнати, гардероб. У такому плануванні є багато переваг для великої сім’ї, яка веде світський спосіб життя: весь побут залишається на верхньому поверсі, а на нижньому можна приймати гостей, не порушуючи розпорядку для всіх членів сім’ї. Загалом така форма повторює планування заміського будинку – спільний простір на першому поверсі й господарська зона на другому.

Олександр і Тетяна: Особливість таких квартир – у чітко розподілених функціях між рівнями та створенні оптимального сценарію руху людини, оскільки переміщення відбувається вже не в плоскій, а в об’ємній системі координат. Тому перед купівлею дворівневої квартири подумайте про ваші звички і те, як ви будете організовувати простір для комфортного життя.

Оздоблення

Олександр і Тетяна: Немає якихось спеціальних вимог чи обмежень в оздобленні дворівневої квартири. Важливо створити відповідне емоційне сприйняття простору, підкреслити функціональне значення приміщення. Вибір стилістики та оздоблювальних матеріалів цілком залежить від бажань замовника. Але варто врахувати, що ми маємо справу не з двома окремими квартирами, а з єдиним простором, тому є сенс зробити його в одному стилі. Буває, що інтер’єрні рішення диктує сама будівля. Наприклад, в квартирах будинків, які перебувають на реконструкції, оздоблення квартири залежить від архітектури та планування.

ВАЖЛИВО: Простір нижнього рівня буде проглядатися не тільки з висоти людського зросту, а й зверху. Через це у фокус уваги потраплять всі деталі інтер’єру – від площини стільниці до розміщення стільців. Варто уважно продумати інтер’єр на першому поверсі – аж до візерунка килима, оскільки часто його буде видно з другого рівня.

На що ще варто звернути увагу

1. Сходи

Сходи мають бути безпечними та зручними, а також достатньо широкими для переносу габаритних речей. Не варто економити площу через зменшення сходів: від неї залежить комфортне життя у квартирі. Сходи поділяються на три групи: консольні – без видимих опор, сходинки монтуються на прилеглу стіну, звичайні маршові – із прямими ділянками і поворотним майданчиком (це найбільш поширений варіант) і гвинтові – сходи, опора яких припадає на центральну стійку. Гвинтові сходи компактні та ефекті, привертають увагу завдяки формі, мають гарний вигляд в інтер’єрі, але менш практичні порівняно з маршовими сходами.

2. Вбиральні

Краще зробити вбиральню і на другому поверсі – для зручності всіх мешканців квартири.

3. Освітлення

У такій квартирі, як правило, багато світла завдяки панорамним вікнам і дворівневому простору. Водночас треба приділити увагу проробці схем штучного освітлення: центрального (люстри), локального (торшери, бра) і додаткового (точкові світильники).

4. Шумоізоляція

Важливо забезпечити шумоізоляцію: для цього можна використати спеціальні шумопоглинальні матеріали в оздобленні стін, а також спеціальні двері в кімнатах чи між поверхами.

5. Опалення

Варто продумати опалення: хорошим варіантом буде використання теплої підлоги на обох поверхах для рівномірного нагріву.

Неочевидні моменти

Перепланування

Якщо вам хочеться змінити планування дворівневої квартири, то з цим можуть виникнути проблеми. Наприклад, сходи і розміщення вбиралень на різних рівнях не вдасться перемістити. Звичайно, можливе незначне перепланування, але принципове зонування квартири залишиться тим самим.

Дах

Часто дворівневі квартири розміщуються на останніх поверхах будинку, а це завжди ризик протікання даху і, відповідно, зайві турботи для господарів.

Прибирання

Підтримувати чистоту в такій квартирі складніше через велику площу, високі вікна та стелі. Якщо з підлогою можна впоратися, то до люстри та високих вікон буде важко дістатися навіть з драбиною.

Текст: Віра Маргасова

ФОТО: обкладинка — Юлія Вебер для The Village Україна, 2 — Е.Р., 1 — Діма Циренщіков, 3 — Аня Міхєєва, 4 — Віктор Юльєв