17 травня у Національному художньому музеї стартує проект #КолиКартиниЗаговорять – перший аудіогід знаковими роботами українських художників. До запису аудіогіду для самостійного ознайомлення з експозицією музею залучили українських зірок шоу-бізнесу. The Village Україна розповідає, чиїми голосами будуть звучати картини в Національному художньому музеї.

Кураторка проекту «Коли картини заговорять» Вікторія Волошина розповідає, що аудіогід озвучувала 31 зірка шоу-бізнесу. «Усім зіркам ми самі пропонували, які роботи озвучувати. Були такі, що просили замінити, але, переглянувши варіанти, все одно поверталися до нашого вибору. Ми наче вгадували, хоча підбирали на інтуїтивному рівні та враховували асоціації з образом. Наприклад, Кароль і Фреймут відомі своїм особливим ставленням до віри, релігії, церкви, тому логічно було дати їм щось із сакрального мистецтва. Скульптуру «Самсон» – кому, як не Вірастюку, було її віддавати?».

Бредингом та відео проекту займалася київська рекламна агенція Format bureau.

Коли картини заговорять - Катя Сільченко

Чиїми голосами звучатимуть картини в музеї:

Monatik

Олександр Гнилицький

«Тату, шолом тисне», 1990

Тіна Кароль

«Святий Георгій у житії. Візантія. ХІІ ст.»

Сергій Притула

Тарас Шевченко

«Автопортрет», 1860

Сергій Бабкін

Микола Пимоненко

«Ідилія», 1908

Володимир Зеленський

Семен Йоффе

«У тирі (Стрілецький гурток)», 1932

Олександр Скічко

Сергій Васильківський

«Козаки в степу», 1890-ті роки

Коли картини заговорять - MONATIK

Ольга Балашова

заступниця директорки з розвитку Національного художнього музею

Ми хотіли зробити свій аудіогід відтоді, як змінили постійну експозицію. Тому дуже зраділи пропозиції зробити саме «зірковий» аудіогід. Це світова практика, яка суттєво знімає навантаження з освітнього відділу. Тепер вони зможуть зосередитися на авторських екскурсіях.

Для аудіогіду вибрали ключові для розуміння логіки розвитку українського мистецтва твори. Такі хрестоматійні хайлайти нашої колекції, як візантійська ікона святого Георгія ХІІ століття, озвучила Тіна Кароль. Про парні ікони великомучениць – розповідає Ольга Фреймут. Також до аудіогіду ввійшли автопортрет Тараса Шевченка, триптих «Життя» Федора Кричевського, геніальні твори наших авангардистів Олександри Екстер, Олександра Богомазова, Анатоля Петрицького. Про роботу «Тату, шолом тисне» Олександра Гнилицького розповідає Monatik. Алла Мазур прониклася творчістю Тіберія Сільваші.

Про роботи розповідають найголовніше та найцікавіше. Ми прагнули, щоб загальний хронометраж всього аудіогіду був як екскурсія. На один трек у середньому йде кілька хвилин.


Фото: Національний художній музей