Усесвітньо відомі опери, театральні вистави та експозиції музеїв відтепер показують на великих екранах. Спеціально для The Village Україна #KyivMusicFilm розповідає, які незвичайні стрічки можна знайти в українських кінотеатрах у листопаді.

Королівська опера у кіно: «Богема» Джакомо Пуччіні

16 листопада

Одна з найбільш популярних опер у світі, «Богема» Пуччіні розповідає про любовну історію, яка розгортається на тлі Парижа ХІХ століття. Злиденний поет Рудольф закохується у вишивальницю Мімі. Вони – молоді й творчі, але ледве заробляють собі на життя. До того ж їхнє щастя виявляється під загрозою, коли дівчина дізнається про тяжку хворобу. Цього разу постановкою «Богеми» Пуччіні керував відомий  кінорежисер Річард Джонс («Борис Годунов», «Триптих»). Він надав класичному твору проникливості, підкресленої стилізованими під 1850-ті роки яскравими декораціями Стюарта Ленґа.

 Лінк

Трейлер стрічки «Богема» Джакомо Пуччіні»

Фільм-виставка на великому екрані. «Мікеланджело: Любов і Смерть»

19 листопада

«Мікеланджело: Любов і Смерть» – новий погляд на життя і творчість Мікеланджело, який вважається одним з найвизначніших митців не лише періоду Ренесансу, а й усіх часів. Автор визнаних шедеврів світової культури (Сікстинської капели, статуї Давида, Манчестерської Мадонни) був і живописцем, і скульптором, і архітектором. В основі фільму – масштабна виставка митця у Національній галереї в Лондоні. На прикладі цієї експозиції та всесвітньо відомих творів режисер Девід Бікерстафф досліджує історію творчості великого митця та намагається створити його максимально правдивий портрет.

 Лінк

Трейлер стрічки «Мікеланджело: Любов і Смерть»

Британський театр у кіно. «Король Лір»

21 листопада

Вистава британського театру «Глобус», заснованого Вільямом Шекспіром, розповідає історію короля Ліра. У нього три дочки і жодного сина. Батько ухвалює необачне рішення розділити королівство між дітьми, навіть не уявляючи, які наслідки спричинить цей крок. За його щедрість платять жорстокістю, і ось уже король змушений поневірятися по світу як волоцюга. Зрештою до нього приходить непросте усвідомлення: усе його життя засновано на хибних цінностях.

 Лінк

Трейлер стрічки «Король Лір»

Музеї Ватикану у 3D

22 листопада

«Музеї Ватикану 3D» – це унікальна можливість побувати у самому серці музеїв Ватикану і Сікстинської капели та побачити колекції, які до цього ніхто і ніколи не бачив. Завдяки унікальному поєднанню звичайного 3D і тривимірних технологій, які в кіно використовують Джеймс Кемерон і Тім Бертон, глядачі потрапляють усередину великих творів. Зокрема, «входять» у картини Караваджо, «доторкаються» до робіт Лаокоона та зачаровуються статуями Мікеланджело. Фільм демонструють оригінальною англійською мовою без українських субтитрів.

 Лінк

Кіноконцерт Прінса «Знамення часів»

22-23 листопада

Прем'єра оригінальної версії концертного фільму «Знамення часів» (Sign o' the Times), присвяченого королю ритм-енд-блюзу Прінсу, відбулася 30 років тому. Після смерті артиста у квітні 2016 року шоу відреставрували. Стрічка містить записи живих виступів з Роттердама і Міннесоти, які перериваються короткими вставками про життя і творчість Прінса. Журнал Rolling Stone поставив цей концерт на перше місце у своєму рейтингу музичних фільмів. Своєю чергою, однойменний альбом Sign o' the Times журнал Time визнав найкращим альбомом 80-х років.

 Лінк

Трейлер стрічки «Знамення часів»

Кіноконцерт Димної Суміші «Між пеклом і раєм»

24-25 листопада

Улітку гурт «Димна Суміш» повернувся на українську сцену та відіграв потужну серію концертів після шести років перерви. У документальній стрічці про музикантів йдеться саме про це повернення, а також про дружбу і рок-н-рол. До фільму увійшли інтерв’ю з учасниками гурту, музичні лайви та концертні зйомки різних часів – від перших виступів вдома у Чернігові до літніх аншлагів. Щоб зібрати відео різних періодів, знімальна група звернулася до прихильників і друзів гурту. Тож до фільму увійшла частина ексклюзивних матеріалів, які вперше були оцифровані.

 Лінк

Трейлер стрічки «Між пеклом і раєм»

Фільм-виставка на великому екрані. Вінсент ван Гог – Новий погляд

25 листопада

Фільм заново представить публіці багату колекцію робіт визнаного генія Вінсента ван Гога і запропонує інтерпретації його робіт провідними мистецтвознавцями світу. Окрім того, він розповість про новітні дослідження творчості живописця, проведені співробітниками Музею ван Гога. Стрічку зняли до 125-річчя від дня смерті художника з метою розкрити невідомі раніше деталі створення знаменитих полотен.

 Лінк

Трейлер фільму-виставки Вінсента ван Гога

Британський театр у кіно. «Одержимість»

29 листопада

На великих екранах «Одержимість» представлена у спільній постановці лондонського театру «Барбікан» і Toneelgroep Amsterdam. Головну роль у виставі за мотивами фільму Лукіно Вісконті, знятого за романом «Листоноша завжди дзвонить двічі», виконує Джуд Ло. За сюжетом неохайний, але привабливий Джино знайомиться із подружжям поблизу придорожнього кафе. Між жінкою і Джино починає розвиватися бурхливий роман. Тож вони вирішують позбутися третього – чоловіка Джованни. Але у цій історії про руйнівну пристрасть злочин тільки віддаляє коханців одне від одного.

 Лінк

Трейлер стрічки «Одержимість»

Королівський балет у кіно: «Пригоди Аліси у Дивокраї»

30 листопада

Балет Крістофера Вілдона «Пригоди Аліси у Дивокраї» поставили у 2011 році. Цей спектакль розкриває найкращі риси Королівського балету: хореографію світового класу і музику Джобі Телбота, що поєднує сучасне звучання з ліричними мелодіями. Окрім того, певний час одну з головних ролей у балеті виконував українець Сергій Полунін. Сюжет усім знайомий: у сонячний день на чаюванні у саду Аліса помічає білого кролика. Вона слідує за ним у кролячу нору, і все стає дивнішим і дивнішим.

 Лінк

Трейлер стрічки «Пригоди Аліси у Дивокраї»

Текст: Аліка Харченко