Цьогорічна тема фестивалю — «Близькість»: йтиметься про досвід життя у сучасному місті, де перетинаються самотність та колективізм.

На «86» уперше запроваджують квиткову систему. Абонемент на всі події фестивалю коштує 350 гривень, для студентів — 250 гривень. Вартість квитка на один показ — 35 гривень. Безкоштовними для відвідувачів залишаться урбаністична програма, дитяче кіно, подія-відкриття, дискусії, театральний перформанс.

Що дивитись:

Повнометражні документальні фільми

Де: Центральна площа, 9, Головна зала КП «Кіноконцертного комплексу»

Коли: щодня, детальний розклад анонсують пізніше

Режисер фільму Аарон Брукнер разом з Джармушем шукають втрачені негативи стрічки про письменника Вільяма Берроуза, яку відзняв дядько Брукнера у 80х роках і трагічно загинув незадовго до прем’єри. Аарон натрапляє на широкий архів свого дядька та оживляє фільм для нового покоління.

Великобританія, США, 2016

Режисер: Аарон Брукнер

Продюсер: Джим Джармуш

21 x Нью-Йорк

Режисер мандрує нью-йоркським метро, де зустрічає героїв свого фільму, емоційних та вразливих, на фоні збайдужілої динаміки «столиці світу». Фільм номінований на «європейський «Оскар» — премію Європейської кіноакадемії. Попередній фільм Пьотра Стасіка «Щоденник подорожі» (A Diary of a Journey) — переможець Docudays UA.

Польща, 2016

Режисер: Пьотр Стасік

Кролики у світлі фар / Кролики в свете фар

Фільм російської режисерки Аліси Єрохіної. У провінційному містечку будується транспортна розв’язка. Вона нависає над будинками і над людьми. Дві молоді подруги – школярки – знімають про це блог і сподіваються виїхати з цього місця назавжди.

Росія, 2016

Режисер: Аліса Єрохіна

Cвіт без кінця / World Without End

Великобританія, США, 2016

Режисер: Джем Коен

Новий фільм від Джема Коена, який торік запам’ятався відвідувачам «86» за фільмом «Лічба», відтворює портрет міста Саутенд-он-Сі неподалік Лондона — вуличні будні, перелітні птахи, невтомні припливи, багно та небеса.

Усі безсонні ночі / All these sleepless nights

Кшиштоф і Міхал — двадцятилітні польські хлопці. Ночі вони проводять тиняючись порожніми варшавськими вулицями: з тунелів підземки перебираються до клубів, а потім до тусовок на квартирі, а ще — з пляжних рейвів до афтепаті. Вони обрали життя безтурботного гедонізму й кожну мить витискають до краю із завидним фанатизмом.

Польща, Великобританія, 2016

Режисер: Міхал Марчак

Короткометражне кіно:

Cпеціальна програма — 7 фільмів британського режисера та відео-художника  Джона Сміта. Після показу — Q&A по скайпу.

Дитяче кіно — спільно з «Чілдрен кінофест».

Конкурсна кінопрограма:

Пальма Півночі

Національний короткометражний документальний конкурс, проходить удруге. Покажуть українські документальні фільми тривалістю до 45 хвилин. Серед членів журі: Віталій Манський та Віктор Марущенко.

MyStreetFilms

Конкурс-лабораторія урбаністичного кіно, проходить утретє. Цьогорічна програма має назву «Рубіж». Молоді режисери з міст Луганської та Донецької областей покажуть кіно про середовище, де вони виросли. Творчі наставники «Рубежа»: переможець кінофестивалю Sundance Чед Ґрасіа («Російський дятел»), переможець фестивалю Hot Docs Остап Костюк («Жива Ватра»), володар гран-прі фестивалю «Молодість» Олександр Ратій («Повернення»)  та лауреатка Docudays UA Надія Парфан («Reve ta Stohne on Tour»).

Чому навчитись:

Аудіотур Славутичем «Над прірвою в житі»

Організовує Pic Pic  —  київський стартап, який поєднує нові технології, людські історії та мистецтво. Аудіотур — вид іммерсійного театру. Кожен учасник аудіотуру отримає навушники, у яких розповідатимуть історію, а також пояснюватимуть слухачу, куди йти і що робити. Основою аудіотуру «Над прірвою в житі» стане історія дев’ятикласниці Юлі, яка терпіти не може свою школу. Вона часто свариться зі своїми вчителями, не розуміє своїх однолітків і ніяк не може поговорити зі своєю мамою. Юля часто втікає зі шкільних уроків і ходить до лісу, який оточує її місто. Одного разу вона зайшла надто далеко.

Презентація «Афінського кварталу»

У рамках проекту мешканцям Славутича спроектували у місті новий публічний простір - «Афінський квартал», що втілюватиме в собі риси грецької столиці і водночас задовольнятиме актуальні потреби міста. Проект триває більш ніж півроку, на час фестивалю вже буде збудована частина простору.

Перфоманс «My personal Chernobyl» від Франца фон Штрольхена

Історія про людей з різних країн, яка починається зі спільного для них дитячого спогаду, чорнобильської катастрофи, і неминуче рухається в бік катастроф сучасності.

Що слухати / Де танцювати:

 28 квітня, п’ятниця

Подія-відкриття «Laudate Propinquitatem» («Похвала близькості»).

Вуличний концерт органу й електроніки від Юлії Ландау та Маргарити Кулічової, також відомої як Grisly Faye.

Де: вулиця Курчатова, 4, у дворі школи мистецтв

 22:00 - 02:00

Dj-сети від Anna Khvyl та Anatoliy Belov.

Де: Центральна площа, 9, Головна зала КП «Кіноконцертного комплексу»

 29 квітня, субота

 22:00 - 02:00

Експериментальна електронна музика від резидентів Plivka:

Ujif_notfound (Георгій Потопальський) — київський музикант, засновник альтернативного простору «Kontrapunkt» та співзасновник школи  Black Box.

Dunaewsky69 — проект одного з ветеранів кіївського андеграунду Олександра Гладуна. Для фестивалю «86»  він готує нову програму.

Де: Центральна площа, 9, Головна зала КП «Кіноконцертного комплексу»

 30 квітня, неділя

 22:00 - 3:00

Вечірка від київського клубу ЭFIR: Stanislav Bobritskiy, Diser Tape, The Kyx, alex lowell.

Де: Центральна площа, 9, Головна зала КП «Кіноконцертного комплексу»

 1 травня, понеділок

 17:00

Christina Vantzou — американська композиторка, яка нещодавно видала свій четвертий альбом неокласичного ембієнту на лейблі Kranky Records.

NFNR (aka Neither Famous Nor Rich) — одна зі сторінок творчості Олесі Онікієнко. Крім електронної музики вона пише для театру і співпрацює з українським експериментальним фолк-проектом MOKOSHO.

Де: вулиця 77-ої Гвардійської дивізії, 1

 До 06:00

Вечірка з подвійним танцполом: танцювальним та експериментальної елекроніки.

Де: Центральна площа, 9, Головна зала КП «Кіноконцертного комплексу»

Вхід на вечірки: 50-100 грн, для власників абонемента одна будь-яка вечірка безкоштовна.