24 березня у Києві стартує 14-й Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Головний фокус цьогоріч – проблема глобального потепління.

Програма називається «4 градуси» – саме на стільки за прогнозами екологів підніметься середня температура на Землі до кінця сторіччя.

Чорнобиль, Фукусима, культура споживацтва, віртуальна реальність та музика соціалізму – програмна координаторка Ольга Бірзул розповідає про фільми позаконкурсної програми, які не варто пропускати.

Інформація про квитки та локації тут.

Docudays UA

 24 – 31 БЕРЕЗНЯ


Фільм-відкриття

«The Yes Men: Згодні бунтують»

КРАЇНА: США

РЕЖИСЕР: Лора Нікс, The Yes M

Будинок кіно, вул. Саксаганського, 6

24 березня о 19:00

Фільм про екологічних активістів – на тему, на яку як в американському, так і в українському суспільстві майже не звертають увагу. Герої – великі авантюристи. Але нині вони стоять на порозі середнього віку і їм непросто зберігати ентузіазм у своїй самовідданій справі. На фестиваль приїде один з героїв картини, який бореться зі зміною клімату.


Образ міста

Фільми про урбаністику

«Півжиття на Фукусимі»

КРАЇНА: Швейцарія

РЕЖИСЕР: Франческа Скалізі

Будинок кіно, вул. Саксаганського, 6

29 БЕРЕЗНЯ О 18:00

Режисерка фільму Франческа Скалізі розповідає про життя японського фермера. Чоловік переїхав в радіаційну зону через п’ять років після катастрофи на електростанції. Наото бореться, щоб побудувати нове життя у «мертвій» зоні та безстрашно стоїть один на один з німою небезпекою радіації. Він оберігає минуле. Але він також є і символом потреби людства у змінах.

Після показу влаштують обговорення картини з режисеркою.


«DOCU/ЮНІСТЬ»

Фільми, на які радять привести своїх дітей

Dixie Land

КРАЇНА: Латвія, Україна, Німеччина

РЕЖИСЕР: Роман Бондарчук

Будинок кіно, вул. Саксаганського, 6

26 березня о 19:00

Стрічка українського режисера про підлітковий джаз-бенд. На фестивалі буде одна з головних героїнь. Вона готує невеликий сюрприз для глядачів.


Програма «Майстри»

Добірні фільми вже визнаних документалістів

«Без назви»

КРАЇНА: Австрія, Німеччина

РЕЖИСЕРИ: Міхаель Ґлавоґґер, Моніка Віллі

Кінотеатр «Київ», вул. Велика Васильківська, 19

25 березня 19:00

Режисера вже немає в живих. Матеріал, який він відзняв, зібрала його монтажерка Моніка Віллі – потужна фігура в австрійському кінематографі. Вона приїде на фестиваль і буде представляти стрічку особисто.


«Головна роль»

КРАЇНА: Україна

РЕЖИСЕРИ: Сергій Буковський

Кінотеатр «Київ», вул. Велика Васильківська, 19

26 березня 19:00

Прем’єра фільму українського документаліста, який зняв кіно про свою маму – кіноактрису Ніну Антонову. Справжня акторська слава приходила до неї лише раз у житті. Це була головна роль у першому радянському кольоровому багатосерійному телефільмі «Варчина земля». Особиста історія про чесне й сумне життя. Про жертовність і свободу.


Покоління С.

Фільми про культуру споживацтва

«Вийшло з моди»

КРАЇНА: Естонія

РЕЖИСЕРИ: Яаак Кільмі, Леннарт Лаберенц

Будинок кіно, вул. Саксаганського, 625 березня 20:00

25 березня 20:00

Фільм розповідає про естонську дизайнеру, яка вирішила дослідити шлях народження джинсів. Вона розповідає, про життя деніму перед потраплянням до наших шаф. Завдяки стрічці можна побачити, наскільки токсичне виробництво джинсів, і як їхня фарба впливає на наше здоров’я та природу.


«Три речі, які я не знаю про неї»

Програма, яка «дозволяє витягти з вух беруші патріархату» (за словами організаторів)

«Ама-Сан»

КРАЇНА: Португалія, Швейцарія, Японія

РЕЖИСЕР: Клаудія Варежау

Кінопанорама, вул. Шота Руставелі, 19

30 березня 21:00

Історія про давню японську професію пірнальниць. Вони дістають з дна Тихого океану абалони (молюски з перлинами) без використання повітряних балонів. Цій традиції вже понад 2000 років. Середній вік цих жінок — п’ятдесят років. Красиве кіно.


Docu/Хіти

Найпотужніші фільми року з програм найбільших фестивалів

«Я не твій негр»

КРАЇНА: Франція, США, Бельгія

РЕЖИСЕР: Раул Пек

Кінотеатр «Київ», вул. Велика Васильківська, 19

26 березня 17:00

Увійшов в п’ятірку фільмів, що номінувалися на «Оскар» цього року. Історія американського расизму. Фільм створений за ненаписаною книжкою Джеймса Болдуіна. В цій історії є всі ключові постаті: Мартін Лютер Кінг, Малкольм Ікс, Медґар Еверс, які боролись за права темношкірих.


Doc на крижині

Традиційна географічна програма. Цього року фокус на Скандинавії

«Не розморожувати»

КРАЇНА: Ісландія

РЕЖИСЕРИ: Гульда Рос Ґуднандоттір

Кінопанорама, вул. Шота Руставелі, 19

26 березня 17:00

Історія про працівників фабричного траулера, які за 48 годин мають розвантажити корабель при температурі–35C°. Робота не для слабаків. Одна помилка може коштувати тисяч євро або й життя. Поки вони роблять неможливе, глядачі слухають історії про хороші й погані аспекти такого життя.


Homo Science

Як наука впливає на наше життя, і як ми впливаємо на науку

«О, Інтернет! Мрії цифрового світу»

КРАЇНА: США

РЕЖИСЕР: Вернер Герцоґ

Кінотеатр «Київ», вул. Велика Васильківська, 19

25 березня 21:15

Герцоґ веде глядача крізь незручні розмови про віртуальний світ. Режисер перевіряє, чи працює реальний світ за законами віртуальності – від бізнесу до освіти, від космічних польотів до охорони здоров’я та, звісно, на рівні особистих стосунків між людьми.


Docu/Art

«Китайські ван гоги»

КРАЇНА: Китай, Голандія

РЕЖИСЕРИ: Юй Хайбо, Юй Тянкі Кікі

Кінотеатр «Київ», вул. Велика Васильківська, 19

27 березня 21:00

Це історія про ремісників, які роблять копії картин європейських класиків, на кшталт Моне і Ван Гога. Вони малюють репродукції пачками. Майже ніхто з них не бачив оригіналів. Один із художників збирає гроші двадцять років, щоб поїхати в Амстердам і побачити на власні очі оригінали Ван Гога. Це історія про те, звідки беруться репродукції, котрі ми чіпляємо у себе в вітальнях.


Спецпокази

«Процес»

КРАЇНА: Естонія, Польша, Чехія

РЕЖИСЕР: Аскольд Куров

Кінотеатр «Київ», вул. Велика Васильківська, 19

27 березня 21:00

Фільм про Олега Сенцова. Прем’єра стрічки про ув’язненного РФ українського режисера відбулася в Берліні. Docudays – другий фестиваль, який показує цей фільм. На фестиваль приїде сестра Олега Наталя Каплан і його адвокат Дмитро Дінзе. Окрім того буде присутній режисер картини Аскольд Куров. Це буде велика подія, де буде ще раз підняте питання страшної ситуації, яка склалась навколо Олега.


«Чорнобиль [не]видимий»

Країна: УРСР

Режисери: Леонід Автономов, Володимир Георгієнко, Олександр Косінов, Віктор Кріпченко, Володимир Тараненко

Будинок кіно, вул. Саксаганського, 6

25 березня 13:00

Презентація DVD видання «Чорнобиль [не]видимий» центру Довженка. Це зібрання хронікальних фільмів про життя в Чорнобилі до і після аварії, які зберігались в архівах центру Довженка.

Під час показу презентують чотири історії: два фільми були створені до аварії і два – після. Можна співставити надію та віру в світле майбутнє під час будівництва АЕС та розчарування, яку екологічну катастрофу вона спричинила.

Після показу відбудеться розширене обговорення про вплив аварії на сучасну історію.


Фільм-закриття

«День звільнення»

КРАЇНА: Норвегія, Латвія

РЕЖИСЕРИ: Угіс Олте, Мортен Траавік

Будинок кіно, вул. Саксаганського, 6

30 березня 20:00

Laibach став першим європейським гуртом, який відіграв концерт у Північній Кореї. Гурт виступив перед аудиторією в 1,5 тисячі осіб і став ледь не першим зарубіжним гуртом, якому дозволили виступити в КНДР. Як вихідці із колишньої Югославії підкорювали країну-фортецю.