Brave! Factory Festival 23-24 серпня очікує удвічі більше відвідувачів, ніж були на фестивалі «Стрічка». Це більше 6000 гостей. Організатори перетворюють цехи на сцени, фуд-корти, бари та галереї.

The Village Україна їде на завод «Метробуд» та гуляє борщагівською промзоною, щоб побачити локації фестивалю сучасної електронної музики Brave! Factory.

 Brave! Factory

КОЛИ: 23 – 24 серпня

ДЕ: вулиця Авторемонтна, 128,

підприємство  «Метробуд»

FACEBOOK

Вхід

З нами співзасновник та арт-директор Closer Тимур Баша. «Це не дуже живописне місце поки», – попереджає він. Зате поруч немає житлових будинків – ніхто не буде скаржитись на гучну музику.

Приходимо до КПП, зараз вхід заблоковано. Ним не користуються. Поруч з КПП – собача будка. Ворота відкриють у серпні.

– Ми приберемо ці залізобетонні штуки.

– Собаку залишите?

– Звичайно. Тут багато вже наших друзів менших.

Система пропуску на вході працюватиме так само, як на «Стрічці» – окремі черги для тих, хто купив квитки наперед, і для тих, хто хоче купити квиток на вході.

З елементів металевих конструкцій та бочок на площі при вході роблять фігуру з літер – BRAVE. Майдачик при вході – meeting point – вкриють деревом. На площі, як і по всій території фесту, встановлять арт-інсталяції

«Фестиваль більш масовий суто технічно. Просто тому що стрічкоткацька фабрика не зможе прийняти більше людей – їх просто не буде куди запхнути. Ми очікуємо удвічі більше людей, ніж на фестивалі «Стрічка». Нам потрібна більша територія, більший розмах за розміром сцен, і більша різноманітність за жанрами. Але при цьому ми не переступили межу – в комерційну музику не залізли».

Дах

Ми піднімаємось на дах арматурного цеху, щоб побачити усю територію фестивалю. Довкола обладнають 5 сцен – відкриті (CONTAINER, DEPO i ANTRACITE) і закриті (ANGAR, TRUBA). В самому цеху буде галерея.

На весь розмір даху арматурного цеху жовтою фарбою зробили великий напис – Brave.

«Є невелика іронія в тому, що це промзона. Це підприємство доволі режимне. Ще з часів СРСР. Тут люди звикли стояти за однаковими станками і робити однакові деталі. У них навіть не було часу, можливості і сил, щоб долучитися до чогось ірраціонального. Відійти від станків, чомусь подивитися в небо, навіщось написати на даху величезний напис «Brave» – це ж не приносить жодної індустріальної користі».

Завод «Метробуд»

«Завод називається «Метробуд», тобто вони будують метро. А так як метро в Києві зараз не дуже будується, то вони раді навіть фестивалю. На диво нескладно було домовитись. Люди виявились досить відкритими. Нас просто запитали, що потрібно. Показали, яку територію зараз не задіяно. Запитали, що хочемо змінювати. Ми сказали їм чесно і відверто – будемо фарбувати стіни і прибирати. Загалом, їм це навіть на руку».

«Весь завод – і працівники, і начальники цехів – всі суперінтелігентні і дружні. Видно, як тут все доглянуто. Вони ставляться до цього, як до свого дому. Ніхто косо не дивиться на сучасну молодь з електронною музикою. Вони дуже відкриті, хоч і не молоді вже».

Angar / Цех бетонних конструкцій

Масивна сіра бетонна будівля – майбутній техно-майданчик Angar. Це найбільший критий майданчик фестивалю. Robert Hood, Function та Nastia виступатимуть тут. Але поки це – метробудівський цех бетонних конструкцій.

Сцену встановлять посеред цеху. Посередині зали – велике підвищення. Щоб покращити акустику, залу в 1800 квадратних метрів «обріжуть» театральною шторою.

На площі перед будівлею встановлять арт-об’єкти. Можливо, лівіще від будівлі облаштують пляж – для цього на фестиваль привезуть кілька вантажівок піску.

Справа від будівлі – критий майданчик, де обладнають бар. Далі – відкритий денний майданчик CONTAINER. Тут гратимуть Zebra Katz та Egyptian Lover.

Antracite

«Антрацит» – головна відкрита сцена, де виступлять Jaga Jazizst, Francesco Tristano, The Field, Вагоновожатые, Brand Brauer Frick та The Bug.

На місці великої купи котушок встановлять велику сцену. Там, де зараз лежить купа антрациту (тверде якісне вугілля високої щільності – ред.), розмістяться глядачі.

«Бачите кілька вагонів? У них люди зможуть танцювати. Кілька таких платформ поставлять на рейках ближче до сцени».

Поруч є кілька тихих куточків, де на час фестивалю обладнають зони для відпочинку, кафе і магазини.

Truba

Масивна бетонна будівля в дальньому лівому куті території фестивалю за формою нагадує велетенську трубу. Тут облаштовують сцену з експериментальною музикою.

«Фестиваль окрім актуального музичного зрізу – того, що нам хочеться побачити і почути – є ще великою культурною подією. Культурна – значить не лише арт-інсталяції, мурали, втілені ідеї у форматі спонтанних барів та поп-ап магазинів, які самі собі придумують дизайн. Вцілому, ми хочемо зібрати людей, відкритих до всього нового і всього пов’язаного з мистецтвом».

Фуд-корт

Відкриваємо металеві ворота – за ними прямокутний майданчик, старий кран і вкриті іржею бочки.

– Тут будуть фуд-котри. Цей козловий кран виведемо на середину. Від нього натягнемо тент.

– Кран виглядає досить закинутим. Він працює?

– Це тільки на перший погляд він закинутий. Він працює насправді. Тут все буде прибиратися. Бочки переставлять. З них зроблять одну велику інсталяцію. Але це вже спойл. Тому цього я вам розповідати не буду.

Галерея / Арматурний цех

Заходимо в арматурний цех. Тут буде галерея – організатори обладнають виставковий простір. Знайомимось з працівниками цеху.

– Он станки – для згинання, витягання і нарізки арматури, – пояснює працівник цеху.

– Стильно, да? І коли тут це дєйствіє має буть? – запитує його колега.

Brave! Factory Festival 2017 відбудеться 23-24 серпня. Детальніше дослідити лайнап фестивалю можна тут.

Фото: Володимир Шуваєв