The Village Україна продовжує підбивати підсумки року, розповідаючи про українські фільми та серіали.

  • Фільми

Трейлер фільму «Атлантида»

Що це: 2025 рік, Україна перемагає у війні з Росією та відновлює контроль над тимчасово окупованими територіями Донецької та Луганської областей. Головний герой фільму Сергій – ветеран, який намагається знайти себе на Донбасі після травматичного досвіду війни. Вдається приборкати ПТСР і знайти своє місце Сергієві після зустрічі з волонтеркою Катею.

Чому варто переглянути. «Атлантида» – головний український фільм року. Стрічка Валентина Васяновича здобула перемогу у програмі «Горизонти» Венеційського кінофестивалю, її висунули на «Оскар» від України, включили в лонгліст Європейської кіноакадемії й назвали найкращим фільмом року за версією Національної премії кінокритиків «Кіноколо». Також її нагородили на кінофестивалях в Одесі, Токіо, Севільї, Тромсе, Мінську й Les Arcs Film Festival у Франції та продали для стримінгової платформи HBO Eastern Europe. Детальніше про фільм – в інтерв’ю Васяновича The Village Україна та подкасту Mincultpryvit.

Де дивитися: Sweet.tv


Трейлер фільму «Земля блакитна, ніби апельсин»

Що це: Документальна стрічка про родину в місті Красногорівка Донецької області, яке вже сьомий рік перебуває у прифронтовій зоні українсько-російської війни. Завдяки ініціативі «Жовтий автобус» четверо дітей та їхня мама знаходять нове захоплення – кіно буквально відволікає їх від постійних обстрілів. У фільмі показують, як сім’я на чолі зі старшою дочкою Мирославою знімає власну стрічку під назвою «2014». Виходить «фільм у фільмі» та історія про те, що кіно може бути чимось значно більшим за рухомі картинки.

Чому варто переглянути. «Земля блакитна, ніби апельсин» – перший український фільм, який здобув нагороду за режисерську роботу на найбільшому фестивалі незалежного кіно США «Санденс». Детальніше про фільм – в інтерв’ю Ірини Цілик The Village Україна.

Де дивитися: фільм згодом з’явиться на стримінгових сервісах.


Трейлер фільму «Забуті»

Що це: Ніна працювала вчителькою української мови в Луганську, а за окупаційного режиму змушена йти на курси перекваліфікації. Андрій – старшокласник, який після російської агресії залишився на самоті, він вирішує повісити на школу жовто-блакитний прапор. «Забуті» Дарії Онищенко розповідають історії українців, які залишилися на тимчасово окупованих територіях – між ворожістю агресора та байдужістю Києва.

Чому варто переглянути. Це перший український фільм про окупований Донбас.

Де дивитися: Sweet.tv.


  • Серіали

4

«Спіймати Кайдаша»

Перший епізод серіалу «Спіймати Кайдаша»

Що це: «Кайдашева сім’я», але в Україні XXI століття. Шоуранерка Наталя Ворожбит («Погані дороги», «Кіборги», «Дике поле») бере класичну історію Нечуя-Левицького про родину й переносить її на проміжок із початку нульових до 2014 року. Виходить спроба дослідити водночас і дисфункціональну українську родину, і Україну загалом – від Помаранчевої революції до Революції гідності.

Чому варто переглянути. «Спіймати Кайдаша» можна назвати першим українським серіалом на загальнонаціональному телеканалі, який не соромно дивитися.

Де дивитися: Teleportal.ua, YouTube.


5

«Секс, Інста і ЗНО»

Перша серія серіалу «Секс, Інста і ЗНО»

Що це: Саша навчається в 11-му класі й нервує перед ЗНО, але справжні проблеми починаються тоді, коли вся школа дізнається, що в неї є акаунт в інстаграм із відвертими фото. «Секс, Інста і ЗНО» – одна з перших спроб створити серіал про сучасну українську молодь. Як сценаристи за проєкт відповідають Євгенія Бабенко та Павло Остріков, як режисер – Антоніо Лукіч («Мої думки тихі»).

Чому варто переглянути. Як можна зрозуміти з назви, «Секс, Інста і ЗНО» хоче здаватися більш зухвалим, ніж є насправді. У найгірші моменти серіал розкладається на впізнавані складники: ось «Секс-освіта», ось «Ейфорія», ось «13 причин чому», ось «Керрі», а ось «Мої думки тихі». Але водночас він заводить розмови про сексуальну освіту, ЛГБТ-репрезентацію та просто проблеми зумерів у доступному мейнстримному форматі. Більше про «Секс, Інста і ЗНО» – у матеріалі Wonderzine Україна.

Де дивитися: 1+1 Video (перші дев’ять епізодів можна переглянути безкоштовно на YouTube).


6

«Перші ластівки: Залежні»

Трейлер серіалу «Перші ластівки: Залежні»

Що це: Підлітковий суїцид – улюблений прийом сценаристів молодіжних серіалів. У першому сезоні «Перших ластівок» він був центральним сюжетним елементом, але автори відповідально ставилися до теми, створивши спеціальну гарячу лінію із психологами. Шоуранери закрили історію першого сезону й перебудували формат, продовження з підзаголовком «Залежні» позиціюють як антологію: той самий світ і схожі теми, але з іншими персонажами й уже не у школі, а на першому курсі університету.

Чому варто переглянути. Якщо вам сподобалися «13 причин чому» (принаймні перші сезони).

Де дивитися: Teleportal.


7

«І будуть люди»

Перший епізод серіалу «І будуть люди»

Що це: екранізація однойменного роману Анатолія Дімарова про Україну початку XX століття: від Першої світової до приходу радянської влади. Це спільний проєкт телеканалу «СТБ» і кіностудії Film.ua, за постановку відповідає режисер фільму «Припутні» Аркадій Непиталюк. Половину коштів на виробництво виділили з державного бюджету.

Чому варто переглянути. Історія України крізь призму життя простих людей – кожен епізод присвячують окремому персонажу.

Де дивитися: YouTube, Teleportal.