The Village Україна продовжує підбивати підсумки року, розповідаючи про найкращі стендап-концерти 2020-го, доступні для перегляду в Україні.

  • Дейв Шаппелл – 8:46

Виступ Дейва Шаппелла

Хто це: Дейв Шаппелл став живою легендою стендапу та створив Chappelle’s Show, яке досі є золотим зразком формату скетч-шоу. За новий сезон канал Comedy Central запропонував Шаппеллу 50 мільйонів доларів, але він кинув усе й поїхав жити на ферму в штаті Огайо. Повноцінно повернувся до публічного життя Шаппелл у 2016 році, коли вже не зміг відмовитися від іншої пропозиції: довгострокової угоди з Netflix, за якою за кожен новий концерт заробляє 20 мільйонів доларів. Від Шаппелла на цьому етапі кар’єри чекають уже не жартів, а розмірковувань і лідерства: ніхто не розповідає про першобутній гріх Сполучених Штатів із рабством та інституціалізованим расизмом, як він.

Чому варто переглянути: Убивство Джорджа Флойда, що спричинило найбільші протести у США від часу Руху за громадянські права, було якраз тим випадком, коли всі чекали на думку Шаппелла. Та 30-хвилинне відео на YouTube-каналі Netflix він починає з того, що не хоче такої відповідальності. Слухати треба не мене, а людей, які вийшли на вулиці й хочуть змін, каже Шаппелл. Вісім хвилин і 46 секунд – стільки часу тримав коліно на шиї Флойда білий поліцейський, «8:46» називає свій матеріал Шаппелл. Виступ знімали за два тижні після трагедії, у будинку з виконанням карантинних вимог, це був перший за 87 днів виступ Шаппелла на сцені. Відео він відписує: «Зазвичай я не показував би вам настільки невідшліфований матеріал. Сподіваюсь, ви зрозумієте». Та шліфувати тут нічого й не треба: це історія, яку треба було почути саме тоді й саме від нього.

Де дивитися: YouTube


  • Марк Мерон – End Times Fun

Трейлер концерту End Times Fun Марка Мерона

Хто це: Марк Мерон розповідає жарти на сцені вже третє десятиліття, він рекордсмен за кількістю появ на шоу Конана О’Браяна, а ще один із головних популяризаторів подкастів завдяки WTF with Marc Maron, у якому з 2009 року записав понад тисячу епізодів. Якщо зводити весь його комедійний арсенал до ключового прийому, то передусім це те, як Мерон говорить про постійне відчуття занепокоєння.

Чому варто переглянути: Мерон знімав End Times Fun ще до коронавірусу, але після прем’єри на Netflix він став ідеальним спешлом для тривожних перших днів пандемії. Комік більш як годину перераховує причини свого занепокоєння – від загрози демократичним інституціям і повернення фашизму до засилля екранізацій коміксів. У фіналі зводить це все в кульмінацію за участі Ісуса, віцепрезидента США та Залізної людини, яка точно обурить неонацистів, релігійних фанатиків і фанатів коміксів. Особливим відео є ще й тому, що це останній концерт, який для Мерона зняла режисерка Лінн Шелтон: кінорежисерка й партнерка Марка несподівано померла у травні.

Де дивитися: Netflix


  • Ганнібал Бересс: Miami Nights

Концерт Miami Nights Ганнібала Бересса

Хто це: Ви можете пам’ятати Ганнібала Бересса за ролями другого плану в кількох комедіях або за співпрацею з Еріком Андре. Новий сольний концерт Miami Nights він присвячує періоду кар’єри, коли його вже впізнають на вулицях, але ще не надто дістають цим.

Чому варто переглянути: Ключовий момент концерту – розповідь про інцидент із поліцією, коли Бересса заарештували за алкогольне сп’яніння. У США після Джорджа Флойда це сприймається водночас і як божевільний анекдот (Ганнібал знищує поліцейського жартами), і як найбільш напружений сюжет року (Ганнібал знищує поліцейського жартами).

Де дивитися: YouTube


  • Ханна Ґедсбі: Douglas

Трейлер концерту Douglas Ханни Ґедсбі

Хто це: Ханна Ґедсбі довго була зіркою австралійського стендапу, але стати глобальним феноменом змогла завдяки попередньому сольному концерту Nanette. Відкрита лесбійка Ґедсбі провела дитинство та юність на острові Тасманія, де гомосексуальність декриміналізували лише в 1997 році, і Nanette став для неї водночас сповіддю та криком розпачу. У цукрову оболонку комедії Ґедсбі загорнула пігулку з розповіддю про досвід зґвалтування та злочину на ґрунті ненависті, але дісталося й самому стендапу як жанру. Прямо під час виступу вона визнала, що втомилася робити себе об’єктом жартів, тому в кульмінаційний момент спешлу переконує себе залишити комедію.

Чому варто переглянути: Повернутися до жанру Ґедсбі вирішила з новим матеріалом Douglas. Якщо Nanette вона назвала на честь колишньої, то тепер присвячує сольник собаці (і в цьому випадку це також нічого не означає). Ґедсбі відразу оголошує правила гри: вона проговорить усю структуру матеріалу в перші десять хвилин, а тоді буде рухатися чітко за нею. Жарти-спостереження – є. Власне жарти – є. Власний досвід (цього разу – з аутизмом) – є. Звичайно, знайдеться час і для її місця сили, класичного живопису. Австралійка продовжує деконструювати стендап, але вже не деконструює себе (ну майже), і помітно, що їй від цього значно легше.

Де дивитися: Netflix


  • Джеррі Сайнфелд: 23 Hours to Kill

Трейлер концерту 23 Hours to Kill Джеррі Сайнфелда

Хто це: Джеррі Сайнфелд – це Джеррі Сайнфелд. У 1980-ті він освіжив стендап фірмовою комедією спостережень, у 90-ті створив головний американський ситком, а в XXI столітті просто може робити все, що захоче. Тому в Comedians in Cars Getting Coffee він п’є каву й ділиться думками з друзями-коміками, а на Netflix випускає чи то сольник, чи то ретроспективу Jerry Before Seinfeld.

Чому варто переглянути: Не знаємо, чи можна йому вірити, але Сайнфелд каже, що 23 Hours to Kill може стати його останнім сольним концертом. Таке пропускати не можна.

Де дивитися: Netflix


  • Паттон Озвалт: I Love Everything

Трейлер концерту I Love Everything Паттона Озвалта

Хто це: Кілька років тому Паттон Озвалт, здавалося, змирився з роллю потішного ґіка, який веде панелі на Comic-Con, пояснює жарти про попкультуру на вечірніх шоу й з якого насміхаються в «Теорії великого вибуху». Та чотири роки тому несподівано помирає його дружина, й Озвалт помітно змінюється. У попередньому сольному концерті Annihilation він осмислює себе як вдівця, а новий спешл на Netflix присвячує єдиному, що його турбує – вихованню дочки.

Чому варто переглянути: Найкращий момент I Love Everything – це розповідь Озвалта про обід із донькою, який перетворюється з оди американському дайнеру на зворушливу історію про батьківство. Здається, це найближче, що ми цьогоріч отримали до спешлу Майка Бірбіґлії.

Де дивитися: Netflix


  • Івонн Орджі: Momma, I Made It!

Трейлер концерту Momma, I Made It Івонн Орджі

Хто це: Івонн Орджі зробив зіркою серіал, назву якого перекладають як «Біла ворона» (Insecure). Та номінантка на «Еммі» змогла прийти до цього завдяки кар’єрі у стендапі, яку вона почала в Нью-Йорку після переїзду з Нігерії.

Чому варто переглянути: Momma, I Made It! – перший великий концерт Орджі. Зазвичай для коміків це можливість відрефлексувати все життя до цього моменту, Івонн за цю можливість хапається обома руками. Стендап вона розбиває документальними фрагментами з поїздки до Нігерії, куди повертається вперше за тривалий час. Виходить історія водночас про комедію як соціальний ліфт і мігрантів у першому поколінні.

Де дивитися: Megogo, OLL.TV, Sweet.tv


  • Марк Норманд: Out To Lunch

Трейлер концерту Out To Lunch Марка Норманда

Хто це: Джеррі Сайнфелд назвав Марка Норманда «найкращим молодим коміком, за яким слід стежити». Ви можете пам’ятати його за роллю в «Горас і Піт» Луї Сі Кея чи «Всередині Емі Шумер».

Чому варто переглянути: Норманд із тих коміків, які максимально насичують виступ жартів: кількість бітів на хвилину місцями зашкалює. Out To Lunch – поки найкращий його матеріал.

Де дивитися: YouTube


  • Сем Моррел: Up On The Roof

Відео Сема Моррела Up on the Roof

Хто це: Коли Хоакін Фенікс готується вперше вийти на сцену в «Джокері», перед ним виступає комік із підкреслено вульгарними жартами. Сем Моррел чудово вправляється з цією роллю – висміювати умовності стендапу як жанру він точно вміє.

Чому варто переглянути: Up On The Roof – ще одне відео, що уособлює 2020 рік. Це не один сольний концерт, а нарізка з кількох виступів Моррела, які він збирав на дахах кількох будинків під час пандемії. Дотримуватися соціальної дистанції та виконувати інші карантинні вимоги просто неба значно простіше, й показати стендап в умовах коронавірусу так виходить краще, ніж із вітальні Кевіна Харта чи вокзалу Рейчел Хендлер.

Де дивитися: YouTube


  • Тейлор Томлінсон: Quarter-Life Crisis

Фрагмент концерту Тейлор Томлінсон

Хто це: Тейлор Томлінсон – одна з наймолодших стендаперок зі спешлом на Netflix. Сольник Quarter-Life Crisis вона випустила у 26 років, але до цього професійно займалася комедією протягом понад десятиліття.

Чому варто переглянути: Томлінсон говорить про те, що турбує міленіалів, але сміється не з нас, а з нами.

Де дивитися: Netflix

Обкладинка: Netflix