The Village Україна виділяє найкращі стендап-спешли 2019 року від закордонних коміків.

Найкращі сольні концерти стендаперів ми наводимо у довільному порядку, для визначення списку ми залучили українських стендап-коміків Андрія Щегеля, Антона Тимошенка, Єгора Шатайла, Настю Дєрскую та Анну Кочегуру.

Азіз Ансарі – Right Now («Прямо зараз»)

Де дивитися: Netflix

Хто такий Азіз Ансарі? Зірка серіалів «Парки та зони відпочинку», який перейшов у статус авторів з серіалом «Майстер на всі руки», відзначеним «Еммі» й «Золотим глобусом».

Чому варто подивитися: Режисер Спайк Джонс («Вона», «Бути Джоном Малковичем») перетворює на сеанс самоаналізу перше публічне обговорення Азізом Ансарі звинувачень у негідній поведінці на побаченні з жінкою.

Трейлер спешлу Азіза Ансарі

Якщо 2017-ий рік був роком зародження руху MeToo, то в 2019-ому в актуальній попкультурі з’явилися перші спроби осмислити його як явище – від «Ранкового шоу» на Apple TV+ до повернення актора Азіза Ансарі в жанр стендапу. Творець серіалу «Майстер на всі руки» використав спешл на Netflix, щоб обговорити ситуацію навколо звинувачень на свою адресу й визнати, що міг своєю поведінкою образити жінку. Батько сучасної американської кінокомедії Джадд Апатоу ставить Ансарі в приклад Луї Сі Кею, а ще один великий режисер Спайк Джонс знімає спешл Ансарі з камерою на сцені, витягуючи з кожного крупного плану відчуття щирості.


Єгор Шатайло («Подпольный стендап», «Телебачення Торонто»): Про те, що в Азіза були якісь проблеми, я дізнався вже зі спешлу. Але це також спешл про расизм, питання політичної коректності тощо. Мені сподобався сольник: і жарти, і те, як його зняли. Спайк Джонс ходив там коло нього весь час. Це круто.


Дейв Шаппелл – Sticks & Stones («Палки й камені»)

Де дивитися: Netflix

Хто такий Дейв Шаппелл? Сучасний класик американської комедії, якого в 2019 році відзначили премією Марка Твена – найвищою нагородою в американському гуморі. Співавтор скетч-шоу The Chappelle Show, яке називають «новою класикою американського телебачення». Свого часу канал Comedy Central запропонував Шаппеллу 50 мільйонів доларів за продовження шоу, але той відмовився і на понад десять років зник з публічного життя. У 2017-ому Netflix заплатив за три спешли Шаппелла 60 мільйонів доларів.

Чому варто подивитися: Мало хто з сучасних американських коміків має настільки зразкову репутацію, мало хто може дозволити собі так багато.

Трейлер спешлу Дейва Шаппелла

Після свого неоднозначного, але голосного повернення на сцену стендапу Дейв Шаппелл продовжує кар’єру в звичному ритмі. Його Sticks and Stones навіть не подавався як масштабний реліз – складається враження, що в Атланті у коміка завалялося кілька вільних камер, тож він вирішив поставити галочку напроти ще одного пункту в контракті з Netflix. Як результат, спешл вийшов надзвичайно меланхолійним і доволі складним для розуміння – враховуючи, що Дейв говорив з улюбленою аудиторією американського півдня, контекст жартів не завжди зрозумілий звичайному глядачеві. Хоча, зважаючи на популярність Шаппела, він може собі таке дозволити


Андрій Щегель (Stand Up Comedy Hall, Мінськ): Передусім у 2019 році я б виділив новий сольник Дейва Шаппелла. Може, я чогось не розумію, але для мене цього року було два види спешлів: з одного боку купа ширпотребного лайна, з іншого боку – спешл Шаппелла. Повертаються якісь актори в стендап, і вони все роблять круто, вишукано, яскраво, але видно, що людина цим не жила. У Шаппелла інакше.

Антон Тимошенко («Подпольный стендап», «Телебачення Торонто»): Цей його біт про «машину толерантності», коли Шаппелл обігрує абревіатуру ЛГБТК – це дуже круто. Прикольна паралель і метафора.


Білл Берр – Paper Tiger («Паперовий тигр»)

Де дивитися: Netflix

Хто такий Білл Берр? Білла Берра називають «новим Луї Сі Кеєм». Стендапер часто обирає непопулярний погляд і будує комедію навколо протиставлень і суперечностей. Ви можете пам’ятати Берра за ролями в серіалах «Пуститися берега» і «Мандалорець».

Чому варто подивитися: Шостий спешл Берра – це комедія у кількох діях, у яких він веде дискусію про сексуальні домагання та насильство на метарівень. В одному з епізодів Берр розповідає про власний досвід сексуальних домагань. Знімали концерт у Королівському холі мистецтв і наук імені принца Альберта в Лондоні.

Трейлер спешлу Білла Берра

«Паперовий тигр» Білла Берра можна назвати одним з найбільш особистих виступів коміка. Американець, схоже, втомився ховатися за власною маскою агресивного неоконсерватора й вирішив поговорити з глядачами напряму. Вийшло незвично: перша половина спешлу рясніє жартами з початку 2010-их і класичними панчами консерваторів у дусі «як на мене, у всьому винні феміністки», тоді як друга раптово заперечує все сказане до цього. Берр відкрито зізнається в нездатності зрозуміти власний світ через агресивний характер, який він всіляко намагається осідлати.


Андрій Щегель (Stand Up Comedy Hall, Мінськ): Це було дуже сильно, це робота професійного коміка. Я навіть не впевнений, що Білл Берр переживає через те, що порушує якісь різкі теми. Він може повірити в усе, про що говорить. Він ніби каже: «Мене дістало, що всі обирають одну чи іншу позицію. Я маю свою. І я можу захистити її абсолютно аргументовано». І каже це людям прямо. Його дуже цікаво слухати, він дуже харизматична людина, а за спешлом помітна серйозна робота. Молодець.

Настя Дєрская («Подпольный стендап», «Stand Up Клуб»): Білл Берр завжди був моїм кумиром. Подобається, як він поєднує цинізм зі здатністю до самоаналізу. На моїй пам’яті, це перший чоловік у стендапі, який почав відверто говорити про власну схильність до агресії. Але, щиро кажучи, останній спешл Берра мені дивитися було складно. У шоу було одразу кілька частин, які мене зачепили, – глибокі, цікаві, іронічні. Але жарти про сексуальне насилля як проблему чоловіків? Просто тому що тебе також колись помацали за пісюна? Серйозно, Білле? Ти нас зрадив! Таким чином ти не лише розмиваєш розповідь, а й надаєш аргументи для тих, хто виправдовує сексуальне насильство. Думаю, це той випадок, коли старшій людині вже не вистачає аналітичних потужностей, щоб переосмислити те, що відбувається.


Ліл Рел Хавері – Live in Crenshaw («Наживо в Креншоу»)

Канал: HBO

Хто такий Ліл Рел Хавері? Зірка серіалів «Шоу Кармайкла» і «Рел», якого ви можете пам’ятати за роллю в «Пастці» Джордана Піла.

Чому варто подивитися: По-перше, це єдиний спешл у денному світлі. По-друге, його зняв Джеррод Кармайкл, автор «Шоу Кармайкла» і «8», одного з найкращих спешлів 2017 року.

Трейлер спешлу Ліл Рела Хавері

Єдиний спешл у списку, знятий у денному світлі та ще й у приміщенні шкільного спортзалу. Ліл Рел Хавері пітніє на сцені, як жоден інший стендапер, і в прямому, і в переносному сенсі. Окремий хайлайт – біт на 40 хвилин про похорон, у якому Рел сам розігрує ролі всіх своїх родичів. Якби зараз були 90-ті, у Голлівуді вже б запропонували коміку перетворити це на фільм із Едді Мерфі. Відповідає за спешл Джеррод Кармайкл, який торік зняв ще один нетиповий сольник для Дрю Майкла – виступ без аудиторії.

Майк Бірбіґлія – The New One («Нове»)

Де дивитися: Netflix

Хто такий Майк Бірбіґлія? Майк Бірбіґлія говорить про відчуття тривоги, стосунки й родину. Найкраще це підсумовують його фільм, книжка й перформанс «Сновигай зі мною». Ви можете пригадати його за ролями в серіалах «Помаранчевий – хіт сезону», «Дівчата» й «Всередині Емі Шумер».

Чому варто подивитися: Один із найбільш цілісних і зворушливих спешлів року.

Трейлер спешлу Майка Бірбіґлії

Так, стендап – це історія передусім про гумор. Але це також вид перформативного мистецтва й один з найкращих способів розповісти історію. Це доводить новий спешл Майка Бірбіґлії, у якому комік проходить шлях від остраху до захоплення батьківством. Як бонус найбільш несподіване використання декорацій на сцені за тривалий час.


Антон Тимошенко («Подпольный стендап», «Телебачення Торонто»): Бірбіґлія дуже крутий, я давно за ним стежу. Подобається за щільність жартів і вміння розповідати історію. До того ж він завжди прикольно рефренить, три-чотири рефрени за концерт у нього постійно є.


Даніел Слосс – «Х»

Сервіс: HBO

Хто такий Даніел Слосс? Шотландський стендапер, наймолодший комік, який провів повний сольний сезон у лондонському театральному районі Вест-Енд. Не боїться говорити на відверті теми, наприклад: про смерть молодшої сестри й зґвалтування близької подруги.

Чому варто подивитися: Година жартів, кілька хвилин серйозної теми, що потребує уваги.

Трейлер спешлу Даніела Слосса

Даніел Слосс сам говорить, що його виступ – це 75 хвилин жартів і ще 15 хвилин TED Talk. У новому спешлі навіть жарти часом нагадують кумедну, але цілеспрямовану лекцію сучасного ліберала. Комік навмисно обирає позицію простуватого консерватора, щоб максимально доступно поговорити з глядачами про те, що його турбує. Цього разу це сексуальна освіта, домагання й зґвалтування. Спешл Слосса перегукується зі свіжим виступом Білла Берра. Але там, де останній підтверджує нездатність наздогнати сучасний світ, перший намагається тягнути аудиторію за собою.


Анна Кочегура («Подпольный стендап», Kyiv Standup Cult): Думаю, це один з найкращих спешлів року. Це той випадок, коли за кожним наступним спешлом помітно зростання коміка. Даніел Слосс ніколи не був поганим стендапером, але він стає дедалі кращим – і це навіть лякає. До того ж він завжди порушує непрості, але важливі теми.

Настя Дєрская («Подпольный стендап», «Stand Up Клуб»): Даніел Слосс – це моя нова любов, я просто обожнюю його. Сприймала новий спешл у контексті нового матеріалу Білла Берра і завдяки Слоссу переконалася, що треба шукати нових коміків для натхнення.


Ілайза Шлезінгер – Unveiled («Розвінчане»)

Де дивитися: Netflix

Хто така Ілайза Шлезінгер? Американська стендаперка, переможниця телешоу «Останній комік». Серед особливостей – проведення концертів виключно для жінок в аудиторії.

Чому варто подивитися: У шостому спешлі на Netflix Ілайза рефлексує про досвід одруження й інститут шлюбу загалом.

Трейлер спешлу Ілайзи Шлезінгер

Ілайза Шлезінгер, як і раніше, балансує між власними історіями з життя й цікавою їй соціальною проблематикою. Цього разу головною темою спешлу стало одруження: комікеса почала тур незадовго після медового місяця. Тож звичний для неї феміністичний дискурс цього разу подається на блюдечку із золотим бережком, серветками кольору слонової кістки й під фатою. Результат вийшов класичним для Ілайзи – смішно, весело та з гештегами. А ще цього разу додався улюблений песик.


Анна Кочегура («Подпольный стендап», Kyiv Standup Cult): Мені дуже подобається Ілайза, це одна з моїх улюблених комікес. У неї дуже цікава подача, вона класно відіграє кожен жарт, прямо до максимуму. Вона якось назвала свій стендап «листом кохання всім жінкам», але я б назвала її універсальною стендаперкою: цей гумор насправді зрозумілий усім. Вона говорить влучно й чесно. І в часи, коли всі пішли в іронію (зараз дуже модно), це особливо цінно.


Сет Майєрc – Lobby Baby («Дитина з лобі»)

Де дивитися: Netflix

Хто такий Сет Майєрс? Колишній головний сценарист Saturday Night Live, ведучий вечірнього шоу Late Night with Seth Meyers, яке виходить одразу після шоу Джиммі Феллона.

Чому варто подивитися: Майєрс протягом тривалого часу збирав матеріал про родину й народження дітей, йому треба було цим поділитися. Зняв спешл співавтор The Chapelle Show Ніл Бреннан.

Трейлер спешлу Сета Майєрса

Якщо хочете побачити один із найбільш довершених й актуальних спешлів року, вам пряма дорога до Сета Майєрса. Ведучий Late Night with Seth Meyers у своєму годинному виступі встигає й поділитися сімейними історіями (а їх назбиралося чимало), і поговорити про політику (щоправда, Netflix дозволяє пропустити цей шматок), і зачепити кілька нагальних соціальних проблем. Щоправда, у пекло Сет не лізе: гострі жарти про сучасність він явно залишив за столом власного вечірнього шоу. Зате примудряється талановито зачепити всіх глядачів, які вирішать не дивитися його спешл повністю.

Ентоні Джеселнік – Fire in the Maternity Ward («Пожежа в пологовому будинку»)

Де дивитися: Netflix

Хто такий Ентоні Джеселнік? Ентоні Джеселнік використовує на сцені образ навмисно аморального й сміливого білого чоловіка. Завдяки цьому підкреслює стереотипи.

Чому варто подивитися: Здається, це пік персонажа Джеселніка, який провокує публіку й на рівні кожного жарту, і на рівні тем на зразок аборту.

Трейлер спешлу Ентоні Джесселніка

До того, що Ентоні Джеселнік любить провокувати, усі вже звикли. Чого не очікували, так це того, що він зможе загорнути в цю обгортку історію про найближчу подругу, яку він супроводжував під час аборту та якій присвятив спешл.


Антон Тимошенко («Подпольный стендап», «Телебачення Торонто»): Якщо відверто, я не зміг додивитися цей спешл, ці одноманітні жарти з обігруванням слів набридають дуже швидко. Джеселнік працює на зламі, але мені було б цікаво подивитися, як він працює з іншими інструментами.


Мішель Вулф – Joke Show («Шоу жартів»)

Де дивитися: Netflix

Хто така Мішель Вулф? Колишня сценаристка шоу Сета Майєрса і Тревора Ноа, авторка шоу The Break на Netflix. Під час виступу на вечорі Асоціації кореспондентів Білого дому 2018 року Вулф розкритикували за нищівні жарти на адресу прессекретарки Білого дому Сари Хакабі Сандерс.

Чому варто подивитися: Повернення Вулф до найкращої форми після скасування шоу на Netflix і виступу у Вашингтоні.

Трейлер спешлу Мішель Вулф

Мішель Вулф знає, що найпотужніша зброя в її арсеналі – це голос. Стендаперка сама кепкує зі специфічного різкого голосу, але це жарти жінки, яка чітко знає, ким вона є і чого хоче. «Шоу жартів» проходить по актуальним темам на зразок «скасування» зірок після звинувачень у негідній поведінці й абортів. Разом із першим сольним виступом The Nice Lady на HBO це один із найбільш упевнених дебютів на сцені за останні кілька років.

Нейт Барґатце – The Tennessee Kid («Малий із Теннессі»)

Де дивитися: Netflix

Хто такий Нейт Барґатце? Нейта Барґатце називають майбутнім американського стендапу Марк Мерон і Джим Ґаффіґан. Комік із Теннессі засвітився в шоу Netflix «Стендапи», а цьогоріч випустив у сервісі перший сольний спешл.

Чому варто подивитися: Принаймні через цей фрагмент про каву.

Трейлер спешлу Нейта Барґатце

Нейт Барґатце представляє центральну частину Сполучених Штатів, подалі від так званої «узбережної еліти». Та образ простої людини комік використовує не для того, щоб спекулювати на ядрі електорату Дональда Трампа, а для розповіді простих життєвих історій. «Я теж не розумію, чому в кав’ярні не можуть приготувати мені звичайну каву, а ставлять натомість мільйон запитань», – кивають у такт глядачі.

Вітні Каммінгс – Can I Touch It? («Я можу доторкнутися?»)

Де дивитися: Netflix

Хто така Вітні Каммінгс? Шоуранерка серіалу «Дівчата на мілині», стендаперка з журналістською освітою.

Чому варто подивитися: Жарти про секс-ляльку, фемінізм.

Трейлер спешлу Вітні Каммінгс

Вітні Каммінгс ніколи не соромилася шпетити всіх зі сцени, тож її спешл Can I Touch It? вийшов ледь не найгострішим в 2019 році. Феміністична тема для Вітні нагадує коврове бомбардування: Каммінгс проходиться по всіх, з собою включно. Складно назвати біти комікеси одкровенням, але подача й акценти роблять свою справу, перетворюючи монолог на звичайну тему в потужний і доволі самокритичний виступ. Фінальний акорд з роботом-двійником лише підтверджує актуальність спешлу, хоча, можливо, занадто перетягує на себе увагу. Проте що може бути веселіше, ніж запрограмована секс-лялька, за яку Netflix відвалив кругленьку суму?


Антон Тимошенко («Подпольный стендап», «Телебачення Торонто»): Фінал із роботом – це дуже класно. Той випадок, коли стендап можна назвати ефектним. Не скажу, що я багато сміявся на цьому спешлі, але мені сподобалося. Вітні дуже артистична, класно відіграє жарти. Можливо, цього разу не вистачило гостроти.


Текст: Юрій Поворозник, Ярослав Друзюк