The Village Україна продовжує підбивати підсумки року. Разом з 19 експертами музичної індустрії ми обрали найкращі світові альбоми, які вийшли 2019 року. Альбоми перераховані в довільному порядку.

Tyler, the Creator − IGOR

Apple Music / Google Play

Максим Сердюк

головний редактор онлайн-медіа «Слух»


Один із головних реперів сучасності − Tyler, The Creator − зрозумів, що хіп-хопу стало забагато. Купа «лілів», «асапів» та інших клонів заполонили ринок, тому потрібно робити щось неочікуване, наприклад, створити окремий світ своїм альбомом IGOR. У ньому майже нічого не лишилося від репу та хіп-хопу: це яскрава суміш різних музичних напрямів і жанрів, у якій з легкістю можна потонути. Що ми й зробили 2019 року.


Tyler, The Creator – A BOY IS A GUN*

Nick Cave & The Bad Seeds − Ghosteen

Apple Music / Google Play

Альона Перегінець

діджейка


Нік Кейв для мене − це щось особливе, чим насправді не хочеться ділитися. Коли ти слухаєш цей альбом, то відчуття, що він створив його тільки для тебе, ніхто більше не заслуговує цієї глибини. Його тембр, мов колискова для душі, вібрації цього голосу розслаблюють кожну клітину тіла, а музика вводить у стан медитації. Для мене це щось важливе та усвідомлене, що неможливо передати словами. Його потрібно слухати на заході сонця, сидячи у кріслі й насолоджуючись музикою.


Nick Cave and The Bad Seeds - Spinning Song

Thom Yorke – Anima

Apple Music / Google Play

Ніл Тарасов

учасник гурту Hidden Element, ведучий «Радіо Аристократи»


Мені дуже імпонує все, до чого торкається Том Йорк, тому альбом Anima не став винятком. Крім самої музики, особливо вражає те, що супроводжувало вихід платівки: короткометражка для Netflix, майстерно знята Полом Томасом Андерсоном, рекламна кампанія із загадковими постерами та дзвінками у вигадану Anima Technologies. Для мене одна з ознак хорошого релізу − коли вмикаєш першу пісню і хочеш дослухати весь альбом до самого кінця. До речі, у вініловій версії є чудовий бонусний трек, якого немає у цифрі.


Thom Yorke - Last I Heard

Michael Kiwanuka − Kiwanuka

Apple Music / Google Play

Філ Пухарєв

редактор Karabas Live


Попри те, що Ківанука випустив дуже особистий альбом, у ньому є натяки й на глобальні проблеми сучасності, зокрема на утиски темношкірих. Музично це ще й данина фанку, психоделіці та африканській музиці 70-х. У часи хіп-хопу як панівного жанру популярної музики саме такого нам бракує.


Michael Kiwanuka - Hero

Slipknot − We Are Not Your Kind

Apple Music / Google Play

Ігор Панасов

головний редактор Karabas Live


Цей альбом – золота середина: не дуже прості речі, які пояснюють зрозумілою мовою. Як на рівні текстів, так і на рівні аранжувань. Це рок-мейнстрим, який змушує слухача прислухатися до дрібниць, ловити спонтанні думки та напівтони. У We Are Not Your Kind вкладена вся життєва та професійна мудрість гурту. Недарма Slipknot із самого початку бачили цей альбом як «Сержанта Пеппера» (альбом The Beatles – ред.): тобто як концептуальний меседж, відісланий у світ. Ця енергія дуже відчувається у кожному треку.


Slipknot - Unsainted

Billie Eilish − We all go fall asleep, where do we go?!

Apple Music / Google Play

Іван Дорн

Музикант


Біллі Айліш нахабно увірвалася в мій музичний простір, відчинивши з ноги двері, і сказала: «Ваня, від сьогодні я міняю формати та бешкетую зі звуком!». Я довго не хотів її визнавати, але вслухався і погодився! Це новий рівень у музиці.


Billie Eilish - xanny

Lana Del Rey – Norman Fucking Rockwell

Apple Music / Google Play

Олексій Бондаренко

головний редактор LiRoom


До виходу цього альбому я щиро ненавидів Лану Дель Рей. Я, звісно, слухав кілька разів Summertime Sadness, але вся інша творчість викликала радше відразу. Ба більше, я був на її живому виступі, і це було жахливо.

Не впевнений, що вона й сьогодні вразить мене наживо, але Norman Fucking Rockwell – це видатна платівка. По-перше, вона майстерно зроблена з погляду саундпродакшену. Там нема нічого зайвого і водночас є багато відсилань і стилів. Усі вони вписані дуже тонко, акуратно, так, щоб нагадувати про себе, але не виходити на перший план.

По-друге, цей альбом схожий на великий американський роман, як порівняв Олександр Мамзуренко. Крізь призму власних переживань Лана розповідає історію сучасної Америки. Це дуже американська платівка від дуже американської співачки. Це як дивитися вестерн у 60-ті, тільки слухати альбом наприкінці 10-х.

Щоб оцінити рівень музики цього альбому, раджу послухати Venice Bitch і прекрасний кавер на джазовий стандарт Doin' Time. Цей альбом варто слухати уважно, вслухаючись у деталі. Як фоновий він просто не запамятається.


Lana Del Rey - Doin’ Time

Названі експертами альбоми, які не увійшли в топ:

Stenny − Upsurge

Lapalux − Amnioverse

Rammstein – Rammstein

RY X − UNFURL

ACID ARAB − Jdid

FKA Twigs − MAGDALENE

Foals − Everything Not Saved Will Be Lost, Part 1

Alcest − Spiritual Instinct

Have A Nice Life − Sea of Worry

Underworld − Drift Series 1 Sampler Edition

Kreidler − Flood

Alex Rossi − Domani e un'altra notte

Kraak & Smaak − Pleasure Centre

Kanye West − Jesus is King

Jordan Rakei − Origin

Barker − Utility

Toro Y − Moi Outer Space

Vegyn − Only Diamonds Cut Diamonds

Blood Orange − Angel’s Pulse

Arthur Russel − Iowa Dream

Sault − 5, 7

The Cinematic Orchestra − To Believe

Mac DeMarco − Here comes the cowboy

Tropical Fuck Storm − Braindrops

Danger Mouse − Lux Prima

Cage The Elephant - Social Cues

Trentemoller − Obverse


Експерти, які обирали найкращі альбоми року:

Іван Дорн

Олексій Бондаренко

Ігор Панасов

Сергій Кейн

Яків Матвійчук

Ніл Тарасов

Альона Перегінець

Максим Сердюк

Філ Пухарєв

Ляна Мицько

Влад Фісун

Саша Варениця

Мітя Кулібаба

Сергій Вовк

Максим Сікаленко

Даша Коломієць

Олександр Філоненко

Ярослав Друзюк

Андрій Баштовий


Текст: Ірина Лесишин

Продюсерка: Наті Авдєєва

Редакторка: Софія Пилипюк

Верстка: Анна Шакун