The Village Україна продовжує підбивати підсумки року. Публікуємо добірку кліпів українських виконавців, які вийшли у 2019 році.

Alina Pash – Bosorkanya

Alina Pash – Bosorkanya

Bosorkanya – найбільш містична пісня з народними мотивами з дебютного альбому співачки. У кліпі показана історія боротьби між добром і злом: їх відповідно уособлюють янгол і чорт. За сюжетом, янгол перемагає чорта і рятує співачку. Автором сценарію і режисером кліпу став Натан Дейзі. Він знімав інші кліпи співачки – Good Evening x Ego Gra та Slukhay.

DakhaBrakha – «Пливе човен»

DakhaBrakha зняли кліп на пісню «Пливе човен», яка стала саундтреком до фільму Романа Бондарчука «Вулкан». «Пливе човен» – це сучасне переосмислення української народної пісні. «Я хотів сполучити голоси артистів із машинерією кінопроцесу: рейками, освітлювальними приладами, кабелями. Впустити цю виробничу матерію в кліп. Мене захоплює це поєднання. Зв’язок, який виникає між музикантами й екранними героями», – розповів про ідею кліпу режисер Роман Бондарчук.

DakhaBrakha – «Пливе човен»

Луна – «Дельфины»

Знімали новий кліп на Балі та у павільйоні в Києві на «Академмістечку». У відео Луна встигає змінити понад п’ять образів. За словами співачки, вона хотіла показати жінку в її різних настроях і станах – і романтичну, і пристрасну. Режисером кліпу став Андрій Рубец, а хореографкою – Марина Кущова.

Луна – «Дельфины»

ONUKA – Zenit

Режисером відео став саундпродюсер гурту Євген Філатов. У кліпі міфічні герої з гір, річок і полів танцюють під звуки трембіт, цимбалів і телинок. Образи для нього створила дизайнерка Леся Патока. Усі костюми зробили з 15 мішків речей з київських секонд-хендів.

«Я сподіваюсь, що завдяки Zenit люди побачать те прекрасне, що нас оточує. Попри проблеми та негаразди, стрімкий ритм чи потреби сучасного світу, іноді потрібно зупинитися і відчути щастя в моменті», – описує відео лідерка гурту Ната Жижченко.

ONUKA – Zenit

Alyona Alyona – «Булінг»

Українська хіп-хоп артистка за рік випустила шість кліпів. Один з них – на трек «Булінг». Alyona Alyona розповідає, що у школі сама не раз ставала об’єктом глузувань. У відео співачка як супергеройка стає на захист скривджених і дає здачі компанії хлопців – в образі баскетболістки, гота та панка.

Alyona Alyona – «Булінг»

Youra – Praktika

Засновник та ексучасник «Грибы» і лідер лейблу Kruzheva Music Юрій Бардаш 2019 року запустив власний проєкт Youra. Дія відео розгортається на території заводу. До робітників приїжджає шаман і проводить дивний містичний обряд.

Youra – Praktika
ря.
The Hardkiss – «Серце»

The Hardkiss – «Серце»

У кліпі фронтвумен гурту Юлія Саніна розповідає історію за допомогою танцю у стилі контемпорарі. Вона також стала режисеркою відео разом із Валерієм Бебком. «Кліп ми хотіли зробити мінімалістичним, але водночас емоційним та виразним. Плюс ми вирішили показати те, чого від The Hardkiss точно ніхто не очікував, – танець. Що може бути більш емоційним і лаконічним?» – розповідає Валерій Бебко.

Знімали кліп поблизу Кам’янця-Подільського, біля руїн скельного монастиря.

Latexfauna – Evpatoria

Evpatoria – романтична імпровізація на тему підліткового кохання у дитячому таборі. Режисеркою кліпу виступила Анна Копилова, яка раніше працювала з Джамалою, гуртом «Бумбокс» і виконавцем Pianoбой.

У Latexfauna розповідають, що це один з найбільш попсових кліпів, але все це тільки додає йому шарму ретроспективної картини про дитинство 80-90-х років.

Latexfauna – Evpatoria

Джамала – Solo

Кліп на сингл знімали в садибі графині Уварової в Києві. «Ідея відео дуже співзвучна з темами, які я порушую у своїх піснях. Прозорий куб як символ кришталевого замку, у якому ми ховаємося від реальності й інших людей, внутрішній пошук героїні, виражений у трьох різних образах», – розповідає Джамала. Команда співачки каже, що у кліпі немає постановки, а всі танці – імпровізація Джамали на знімальному майданчику.

у.
Джамала – Solo

«Бумбокс» – «ДШ»

Кліп на пісню з нового альбому гурт випустив восени, напередодні туру Україною. Режисер відео – Станіслав Гуренко. Це вже його третя робота для музикантів. За сюжетом, чоловік, якого грає Андрій Хливнюк, пригадує найкращі моменти зі свого життя, згадує про свою сім’ю та одночасно перевдягається в уніформу представника силових структур. У фіналі чоловік виходить до людей, коли інші силовики починають бігти до них, він лишається на місці.

«Бумбокс» – «ДШ»

O.Torvald – «Два Нуль Один Вісім»

У квітні український гурт O.Torvald випустив перший кліп за рік на пісню «Два Нуль Один Вісім». Це відео показує життя музикантів протягом року, що вони не виступали. Зокрема, кліп розповідає, як гурт шукав нового барабанщика.

O.Torvald – «Два Нуль Один Вісім»

Alina Pash – Slukhay

Кліп на пісню Slukhay, який знімали на вуличній вечірці «Район #1 Block Party» на Рейтарській. «Ми знімали відео на випадкові камери друзів, на телефон. Причому знімали все навколо без жодного сюжету: мій саундчек, саму тусовку, людей навколо. Придумували танцювальні рухи на ходу і просто весело проводили час. Найважливіше в Slukhay – це атмосфера свята і єдності», – розповідала виконавиця.

Alina Pash – Slukhay

«Агонь» – «Тебе 20»

Головну роль у кліпі зіграла російська акторка театру та кіно Ірина Горбачова, відома своїми сатиричними роликами в Instagram. Знімали кліп упродовж доби в Києві. «Постіронічний сюжет, різка зміна образів, декорацій і радикальних сюжетних ліній – усе це стьоб на ностальгію за 90-ми, які багато хто не застав», – розповідали артисти.

«Агонь» – «Тебе 20»
Yuko та Khayat – Vesnianka

Yuko та Khayat – Vesnianka

Yuko та Khayat познайомилися на національному відборі на Євробачення, подружилися і вирішили зробити спільний трек. У кліпі знялися українські музиканти, які у відео «закликають весну, роздягаючись і звільняючись від пуховиків і теплих речей». У зйомках взяли участь The Maneken, Alina Pash, Constantine, Анатолій Анатоліч, Laud, Cape Cod, Layah, Katro Zauber та інші.

Kalush – «Не маринуй»

Хіп-хоп артисти з Івано-Франківської області Kalush, які стартували за підтримки Alyona Alyona, 2019 року випустили три кліпи. «Не Маринуй» знімали на вулицях Калуша команда Basket Films спільно з кліпмейкером Delta Arthur, який створив більшість кліпів Alyona Alyona.

Kalush – «Не маринуй»

Postman – Northern Light

Костянтин Почтар присвятив своє перше відео Києву. «Це мій перший відеокліп, і хотілось, щоб він був про місце, з якого я вийшов. Думаю, кожна людина репрезентує свій дім, але в цій ситуації місто вже стало якимось лейтмотивом», – розповідає Postman. Кліп зняв режисер Андрій Бояр на 8-міліметрову плівку. Локаціями для зйомок стали Поділ, Щекавиця і Троєщина. «Там є схід сонця з Андріївської церкви, вечірка в культовому подільському клубі, електрички на Почайні, зустріч заходу сонця з друзями на  Щекавиці», – розповідає Андрій Бояр.

Postman – Northern Light