The Village Україна продовжує підбивати підсумки року. Публікуємо добірку кліпів українських виконавців, які вийшли у 2018 році.

Alyona Alyona – «Відчиняй»

Українська реперка Alyona Alyona презентувала кліп, знятий у місті Баришівка Київської області. Саме там вона раніше працювала вихователькою у дитсадку. Режисером став Ян Болотов з Ізраїлю. Трек, за словами Alyona Alyona, – це заклик відчути, зрозуміти і прийняти її.

Monatik – «Зашиває душу»

Кліп «Зашиває душу» команда Monatik зняла в Італії – Венеції та на озері Комо. Окремі кадри робили на плівкову камеру з колекції Енді Воргола. Режисерка відео – Таня Муіньо.

«Луна» – «Поцелуи»

Кліп на пісню «Поцелуи», за словами самої «Луни», «знахідка для любителів посумувати». Перша частина композиції запозичена з вірша Роберта Бернса у перекладі Самуїла Маршака, а друга написана у співавторстві із приятелем виконавиці. Кліп знятий на Личаківському цвинтарі у Львові, а також у квартирі бабусі артистки. Режисерка відео – Аліна Гонтар.

ONUKA – Strum

Кліп Strum знімали на сміттєзвалищі біля Києва – у Підгірцях. Цим відео команда співачки хоче привернути увагу до забруднення довкілля побутовим сміттям і закликати людей до сортування відходів. Режисером відео став Алан Бадоєв.

«Океан Ельзи» – «В небо жене»

Гурт «Океан Ельзи» випустив кліп на трек «В небо жене», у якому метафорично показав історію двох закоханих. Режисеркою відео стала Анна Бурячкова, авторка попереднього кліпу музикантів на сингл «Без тебе».

The Hardkiss – «Мелодія»

У новому відео на пісню «Мелодія» історія відбувається на Землі у 50-х роках та в космосі. Сюжет розповідає про кохання двох астронавтів, від якого вибухає усе навколо, розповідають у The Hardkiss. Режисером кліпу виступив креативний і музичний продюсер гурту Валерій Бебко.

Джамала – «Крила»

Джамала показала кліп на пісню «Крила», зйомки якого відбувалися у Києві. Серед локацій відео – завод «Кузня на Рибальському», Національний художній музей України, Палац культури імені Корольова та Дарниця. Режисерка – Анна Копилова.

«Бумбокс» та O.Torvald – «Вечiр в Рiо»

«Бумбокс» та O.Torvald презентували кліп на спільну пісню «Вечiр в Рiо». Зйомки відбувалися впродовж двох ночей на 29-му кілометрі траси Київ-Чоп. Cлова пісні написав Андрій Хливнюк, над музикою працювали музиканти O.Torvald. Режисером відео став молодий український кліпмейкер Нікіта Квасніков.

Fontaliza – «Повільний рок-н-рол»

Кліп на пісню «Повільний рок-н-рол» зняли у вигляді театральної постановки двома безперервними кадрами. У ньому взяли участь професійні актори, які репетирували перед фінальним варіантом півтора місяця.

«Лінія Маннергейма» та Саша Кольцова – «Колискова»

Гурт письменника Сергія Жадана «Лінія Маннергейма», Саша Кольцова та благодійний фонд «Повернись живим» презентували кліп на пісню «Колискова». Відео розповідає історії трьох жінок, які чекають своїх чоловіків з війни.

Слова до пісні написав Сергій Жадан, а виконали її музиканти гурту «Лінія Маннергейма» та Саша Кольцова. Композиція стала мелодією благодійного додатку Wake App in Peace – будильника, який за кожне натискання «паузи» збирає гроші на допомогу армії.

Pianoбой – «Все Що Тебе Не Вбиває»

Відео на пісню «Все Що Тебе Не Вбиває» порушує тему булінгу серед підлітків. За словами Діми Шурова, кліп присвячується «не таким, як усі». Ролик знімав Гео Лерос – куратор проекту Art United Us, у рамках якого вуличні художники світу створюють мурали в Києві.

«Друга Ріка» – «Секрет»

Кліп на пісню «Секрет» від «Другої Ріки» знімали на березі Чорного моря. Фронтмен гурту Валерій Харчишин каже, що цей текст – особиста історія. Режисерка відео – Анна Бурячкова.

KAZKА – «Плакала»

Кліп на пісню «Плакала» показує українських дівчат, він «ода нашим жінкам та подяка за натхнення, любов і силу», за словами солістки KAZKА Олександри Зарицької. Режисеркою стала Катя Царик. Пісня вперше серед українських треків увійшла до топ-10 чарту Shazam, стала найпопулярнішим музичним відео на українському YouTube.

Сергій Бабкін – «Дихай повільно»

Кліп на пісню «Дихай повільно», за словами Сергія Бабкіна, про те, щоб «помічати, що навколо нас, і бути присутнім тут і зараз». Зйомки тривали 20 годин, у них брали участь команди альпіністів та піротехніків. Режисером виступив Ярослав Коротков.

Cepasa – Waves

Український електронний музикант Cepasa показав кліп Waves. Виконавець зауважує, що ролик психологічний і за настроєм нагадує поїздки на Казантип. «У цьому музичному відео живуть фактурні персонажі, і всі вони перебувають у дорозі. Водночас шлях у кожного свій, як і в нас усіх», – каже режисерка Настасья Мілевська.

YUKO – Dura?

Гурт YUKO представив кліп Dura?, в якому вони об’єднали два перших треки з однойменного альбому. Зйомки кліпу проходили на Арт-заводі Платформа в Києві. Режисером кліпу став Влад Байдун.

«Пошлая Молли» – «Типичная вечеринка с бассейном»

Харківський поп-панк-гурт показав кліп на трек «Типичная вечеринка с бассейном», сюжет якого повністю збігається з текстом пісні. Режисеркою кліпу стала Люба Чиркова із творчого об’єднання Indigo Flow.

Panivalkova – «Суперхіт»

Гурт Panivalkova випустив кліп на пісню «Суперхіт», записаний спільно із саундпродюсером Morphom. Музиканти розповідають, що «візуально – це чотири племені, чотири кольори, чотири геометричні форми, чотири ритми і темпераменти, об’єднані музикою».

Freel – Intro

Український хіп-хоп-виконавець Freel випустив «злий і агресивний» кліп на пісню Intro. Режисером відеороботи став Богдан Якименко. «Ми хотіли зняти крутий реперський стрит-кліп: з баскетболом, тверком, всякими нунчаками і скейтами», – розповів Freel.

Alina Pash – Bitanga

Bitanga підірвала український сегмент YouTube завдяки автентичному закарпатському підходу до хіп-хопу. Режисер кліпу – Геннадій Трунов, відомий за співпрацею з Іваном Дорном.