The Village Україна продовжує підбивати підсумки року. Разом з 16 експертами музичної індустрії ми обрали найкращі українські альбоми, що вийшли у 2018 році. Альбоми перелічені в довільному порядку.

Cape Cod – Echoes

apple music / google play

Ігор Панасов

головний редактор Karabas Live


Echoes – музика, в якій немає меж. Це світове мистецтво за духом, а не лише за формою. Внутрішня свобода у всьому – від саунду до вміння знайти порозуміння з різними музикантами-гостями. Саме тому в альбомі такими органічними видаються закордонні вокалісти, яких запросив Максим Сікаленко. І, що дуже важливо, це робота людини, яка є неординарною й поза межами своєї музики. Декілька інтерв’ю Максима, що вийшли з приводу прем’єри Echoes, показали слухачам, що це по-справжньому цікава особистість. І те, що альбом підкреслює проблему інформаційного шуму, один із проявів цього.


Cape Cod - I Don't Wanna Know (feat. Mickey Shiloh)

ONUKA – MOZAЇKA

apple music / google play

Філ Пухарєв

редактор Karabas Live


Другий альбом електронного проекту Нати Жижченко. Її тексти набули злободенності, а звучання – об’єму, завдяки участі в записі Національного академічного оркестру народних інструментів (НАОНІ).


ONUKA - STRUM

Latexfauna –  Ajahuaska

apple music / google play

Влад Фісун

діджей


Радше це найкращий альбом 2017 року для мене, оскільки я на власні очі бачив сходження цих прекрасних юнаків минулого сезону. Але з огляду на те, що тепер Ajahuaska грає, наприклад, з вуличних спікерів у Запоріжжі, їхня музика актуальна, вчасна і може бути.


LATEXFAUNA LIME

«Мало» – «Як є»

apple music / google play

Яків Матвійчук

засновник ZaxidFest


Це український Боб Ділан. Такої української лірики і в такому форматі ще ніхто не виконував. «Мало» – співак-пісенник, нетипова лірика, переважно дуже особиста, інтимна. Мелодика у зв’язці з текстами про кохання – такі незвичні українським артистам до цього альбому.


Мало - Її Осло Манило

«Вагоновожатые» – «Референс»

apple music / google play

Сергій Кейн

головний редактор Comma


На концертах «Вагоновожатых» недарма можна побачити стільки креативних рекламістів і редакторів медіа – мені здається, що люди, заточені розбирати контексти і формувати актуальні меседжі, вбачають у гурті рідну стихію у всій її захопливій творчій бурхливості.

Поетичні шаради Антона Слєпакова, покладені на сміливі електронні аранжування і потужний біт Валентина Панюти та Стаса Іващенка – впізнаваний стиль тріо в новому альбомі як ніколи, відточений, гострий, злободенний. «Вагоновожатые» створюють об’ємний, вишуканий і дуже особистий коментар до подій навколо. Це мистецька акція протесту тут і зараз, у вашому плеєрі.


вагоновожатые - Человеческие слабости

YUKO – Dura?

apple music / google play

Саша Варениця

засновник музичної агенції «Много Воды»


Піар-менеджеру в музичній індустрії важливо уважно стежити за попитом аудиторії та розуміти, чого вона сьогодні хоче. Висновок простий: в українських слухачів сверблять зуби до шматка м’яса з кров’ю. Занадто багато накопиченої енергії, яка прагне вийти. Усім хочеться тру рейву. Злісно, сиро, потужно, імпульсивно. Задовольнити цей попит здатний дует YUKO. Стас Корольов – майстер слему зі стажем. Трощить барабани, рве струни на бас-гітарі, ґвалтує синтезатори. Мені сподобалося те, як вони подали свій другий альбом. Можливо, дослухалися моєї поради влітку. Ми якось розмовляли на березі Дніпра. Жодної тобі промомішури з тизерами до пілотного синглу. На тобі в лоб новий альбом і роби з цим, що хочеш. Тим часом альбом мало того, що сповнений костоламних рейв-бойовиків, ще й естетично вивірений. Оптимальний баланс буяння, виразних меседжів та музичної еклектики. До хардкору, індітроніку або електро цього разу додаються милі пустощі, які можуть звести з розуму чуйних хіпстерів. Чого вартий один лише реверанс на адресу PC Music і треку Pju Pju. Редактори Dummy були б у захваті.


YUKO - DURA

Cepasa – Dark Beauty

apple music / google play

Ніл Тарасов

учасник гурту Hidden Element, ведучий «Радіо Аристократи»


За останні два роки, з моменту виходу минулого альбому Noises, Паша став батьком і у новій платівці взявся уже з новим натхненням відточувати свої навички комбінування музичних фактур. Для будь-якого артиста дуже важливо знайти свій саунд, впізнавану фішку, і Cepasa нею, безумовно, володіє. Альбом Dark Beauty продовжує настрої, задані раніше, хоч цього разу звучить дещо темніше, але так само красиво. Улюблений трек – Rain.


CEPASA - Waves

Vivienne Mort – «Досвід»

apple music / google play

Катерина Ятель

випускова редакторка LiRoom


Після першого ж прослуховування я зрозуміла, що «Досвід» стане альбомом року. Причин для цього кілька. По-перше, це багатогранна музична палітра з хитросплетінням фортепіанних партій та духових інструментів, яка цілком могла б існувати й без текстів. По-друге, Дана Заюшкіна – одна з небагатьох українських сонграйтерок, яка вміє складати у своїх релізах цілісні історії, одночасно глибоко особисті й універсальні. По-третє, язик не повернеться сказати, що це чергові пісні про любов, а не самодостатня поезія. Вони просякнуті метафорами та посиланнями на міфологію та біблійні тексти. «Досвід» – це робота, яку хочеться переслуховувати раз у раз, розшифровуючи приховані меседжі та, хочеш цього чи ні, екстраполювати на власний досвід.


Vivienne Mort - Думаю про тебе

Aero Benin – Aero Benin

apple music / google play

Андрій Баштовий

головний редактор The Village Україна


Дебютний альбом Aero Benin – найбільш очікуваний український реліз цього року для мене. Максимально атмосферний психоделічний поп-проект київського продюсера Саші Філоненка: Ghosts Аre Оut запам’ятовуєш одразу, радієш, впізнаючи у вокальних партіях Sophie Villy, танцюєш на кухні під The One.

Я все ще не встиг остаточно попрощатися з треками Сашиного проекту Tape Flakes у своєму плейлисті («Пум-пум-пум…» – самі знаєте), як довелося звільняти місце під розмірено ритмічні «бенінські авіалінії».

Але на цьому зупинитися теж не вдалося – Філоненко одразу ж стартував з електронним проектом Monoconda: ідеально для далеких подорожей на авто, чудова презентація проекту на головній сцені Brave! Factory Festival.


Jonathan Livingston – «Під зеленими осокорами»

apple music / google play

Анастасія Осипенко

солістка гурту «НастяЗникає»


Jonathan Livingston зацікавили ще «Колисковою», але складно було уявити, що всі наступні їхні пісні будуть теж такими собі колисковими. Це щемка музика, в якій не проглядається якоїсь особливої претензійності, що дуже дивно, як для проекту Masterskaya. Мені імпонують вокал та аранжувальні рішення, а весь міні-альбом сприймаю як 10 хвилин музики-напівсну.


Postman – Everything is New

apple music / google play

Мітя Кулібаба

представник концертного агентства Pop Corn


Postman – прекрасний приклад того, як артист може реалізувати себе в кількох іпостасях. Почтар грає інді-рок в 5 Vymir, але водночас робить душевний і життєвий міський фолк у своєму сайд-проекті. Його бачення жанру в Postman дуже цінне. Він розповідає історії, які відбувалися з кожним, приємним, проникливим голосом з відмінним акцентом, який є не в кожного українського музиканта. Це одна з причин, чому він став популярним за кордоном. Решту ж можете дізнатися, коли послухаєте його пісні.


Postman - Like a Child

Названі експертами альбоми, які не увійшли в топ:

Kazka – «Karma»

Jamala – «Крила»

Egor Grushin – Ritorno

Heinali – Iridescent

Stoned Jesus – Pilgrims

Polygrim – Expect Subtle Miracles When Using A Time Bending Machine

«ЛУНА» – «Заколдованные сны»

«Балдьож» – «Красивый букет»

«Зэ Джозерс» – «Сложные машинные биты»

Ingret – «Не спи»

soda 9000 – «Скажи ей пусть послушает»

«Кашляючий Ед» – «Переклад»

Bluebreaker – Palais Ideal

Kurs Valut – Veselo

«Курган і Агрегат» – «С.Ш.Р.»

The Unsleeping – Deviatve

ATOMIC SIMAO - Levitation Loom Four

Voin Oruwu – Big Space Adventure

Vakula – Metaphors