The Village Україна продовжує підбивати підсумки року. Разом з 15 експертами музичної індустрії ми вибрали найкращі світові альбоми, які вийшли у 2017 році.

Kendrick Lamar – DAMN.

apple music / google play

Макс Сікаленко

Cape Cod


Якщо коротко, то мені дуже подобаються релізи, які розповідають історії. І можуть зафіксувати час, у якому були створені. А якщо все це підкріплено текстовою складовою, яка неймовірно захоплива й тонка, – тоді перед нами постає шедевр. Саме таким шедевром і є DAMN.


Сергій Кейн

головний редактор Comma

Його попередня платівка To Pimp a Butterfly – злободенна подорож безмежними можливостями джазу та хіп-хопу – могла б стати вершиною амбіцій репера. Та потім з'явився цей альбом – погляд у дзеркало, на власне життя, гріхи, принципи, а заразом на трампівську Америку. Сповнений гострих рядків та захопливих музичних нюансів, DAMN. є актуальним зараз та, гадаю, зможе лишитися таким і через 30 років.


Kendrick Lamar - DNA.

LCD Soundsystem – American Dream

apple music / google play

Сергій Вовк

організатор V Events з артистами лейблу DFA Records


Легендарний нью-йоркський гурт після розпаду, випускає новий, четвертий у своїй дискографії, альбом. Фанати щасливі і танцюють під улюблений трек в стилі dance punk, а всі музичні ЗМІ ставлять його у свої підсумкові списки. Ідеальна музика для вечірок з друзями, походу в барбершоп, розлучення з дівчиною, посиденьок у барі чи навіть для розмірковувань про життя, планету та свою «американську мрію».


LCD Soundsystem - tonite

Mount Kimbie – Love What Survives

apple music / google play

Ніл Тарасов

учасник Hidden Element


Мені цікаво спостерігати за еволюцією цього дуету. Майже десять років тому вони починали з дивної електроніки, яку тоді було прийнято називати терміном «пост-дабстеп», і видавалися на нішевому лейблі Hotflush. Але до своєї третьої повноформатної платівки Mount Kimbie, здається, повністю розправили плечі і навіть забрели на неочікувані території рок-музики. Я дуже ціную їхню здібність створювати широкоформатну музику, зберігаючи при цьому своє обличчя. Мені дуже цікаво, куди їх занесе в майбутньому.


Mount Kimbie - Blue Train Lines (feat. King Krule)


Benjamin Clementine – I Tell A Fly

apple music / google play

Філ Пухарєв

редактор Karabas Live


Неймовірно, але Бенджаміну Клементайну вдалося оминути синдром «другого альбому». Якщо чесно, від нового релізу володаря британської премії Mercury Prize-2015 за студійник «At Least For Now» я чекав ще однієї сповіді під клавішні. Вийшла ж масштабна концептуальна робота про муху, яка літає світом і розповідає про все, що бачить на власні очі: «Брексіт», вибори в США, бої за Алеппо в Сирії, проблеми біженців і т. д. Якщо згадати ще й про театральну постановку, з якою музикант презентує «I Tell A Fly» на живих концертах – отримаємо арт-рок, який за силою висловлювання можна ставити в один ряд із альбомом «Night At The Opera» Queen. Перенасиченій хіп-хоповим хайпом сучасній поп-музиці таких релізів дуже не вистачає.


Benjamin Clementine - Phantom Of Aleppoville

Arcade Fire – Everything Now

apple music / google play

Саша Філоненко

композитор, саунд-продюсер, завновник Handbag House Sound Production


Зовсім дивовижний для нашого часу зразок великої форми. Це не просто 13 треків в одному напрямку й естетиці, а цілісна композиція. Вчуся такого. Ну і там, продакшн-х*уякшн, це все зрозуміло. Настрій ще й прям мій. Піду ще раз послухаю.


Arcade Fire - Everything Now (Official Video)

Lorde – Melodrama

apple music / google play

Олексій Бондаренко

головний редактор LiRoom


Я стежу за Lorde з моменту виходу першого треку, і весь цей час усі побоювалися, що вона стане «артистом однієї пісні». Але вона не тільки видала вже другий потужний альбом, а й потроху змінює індустрію своїм незвичним образом. Цього року я побачив Lorde наживо і впевнився, що нові пісні дуже круто звучать як у колонках, так і на фестивалі.


Lorde - Perfect Places

The xx – I See You

apple music / google play

Ростислав Думіч

головний редактор Umbar


Надзвичайне поєднання двох спокійних і водночас хвилюючих тембрів голосу Ромі та Олівера створює гармонійну атмосферу в новому альбомі The XX – I see you. Порівняно з попередніми роботами колективу, платівка вирізняється більш динамічними бітами, а також вдалими вкрапленнями духових інструментів. Кожен трек альбому сприймається як окрема захоплива історія про людські взаємини. Усі 12 композицій слухаються на одному диханні. Особлива увага до пісень «Dangerous», «I Dare You», «A Violent Noise».


The xx - I Dare You

Moses Sumney – Aromanticism

apple music / google play

Сергій Кейн

головний редактор Comma


Найцікавіший дебют року. Заворожливий фальцет, аскетичні, але пристрасні аранжування, дослідження сексуальності й асексуальності – усе це переплітається і демонструє слухачу сильний творчий характер Мозеса.


Moses Sumney - Lonely World


Також експерти називали:

Various ‎– Haute Musique II Nova

Benjamin Biolay – Volver

Black Grape – Pop Voodoo

Converge – The Dusk in Us

Brand New – Science Fiction

Harry Styles – Harry Styles

Drake – More Life

Eminem – Revival

Portugal.The Man – Woodstock

Thundercat – DrunkGrizzly Bear – Painted Ruins

Morrissey – Low in High School

Stereophonics – Scream Above the Sounds

Everything Everything – A Fever Dream

King Gizzard and the Lizard Wizzard – Flying Microtonal Banana

Paula and Karol – Our Town

King Krule – The Ooz

Clocolan – Nothing Left To Abandon

Jacques Greene – Feel Infinite

Mura Masa – Mura Masa

Jose James – Love in a Time of Madness

Elliot Moss – Boomerang

Sylvan Esso – What NowCécile McLorin Salvant – Dreams and Daggers

Queens Of The Stone Age – Villains

Tyler The Creator – Flower Boy

Shortparis – Пасха


Обкладинка: Kendrick Lamar – DAMN.