«Дім дракона» – це перший спіноф «Гри престолів», фінальний епізод першого сезону серіалу вийде 24 жовтня. Раніше ми розповідали, як можна легально переглянути серіал в Україні, а тепер описуємо, що відбувається із серіалами HBO в Україні. Якщо коротко: поки серіали будуть доступні в українському сервісі Megogo до кінця року. 

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Що таке «Дім дракона»?

«Дім дракона» – це приквел «Гри престолів», події якого відбуваються за 200 років до оригінального серіалу. Нова адаптація «Пісні льоду й полум’я» Джорджа Мартіна використовує як першоджерело роман «Полум’я і кров», присвячений Дому Таргарієнів.

Трейлер серіалу «Дім дракона»

«Дім дракона» – один з останніх великих серіалів каналу HBO та сервісу HBO Max, прем’єру яких можна буде легально переглянути в Україні паралельно з рештою світу. Угода щодо доступності контенту HBO в Україні чинна до 31 грудня 2022 року, підтвердили The Village Україна в українському сервісі Megogo.


Чому?

Американський кабельний канал HBO та стримінговий сервіс HBO Max офіційно не працюють в Україні, тому українські OTT-сервіси співпрацюють із ліцензіатами, які мають права на їхній контент. У Росії HBO працює із сервісом Amediateka. Уже через нього контент HBO та HBO Max отримує український дистриб’ютор, яким із квітня 2021 року став сервіс Oll.TV, що входив до медіахолдингу Ріната Ахметова «Медіа Група Україна». Ексклюзивні права на пакет Oll.TV зберігав до листопада 2021 року, коли «МГУ» передала ще одному українському сервісу Megogo. [22 липня 2022 року Oll.TV припинив роботу: сервіс перестали оновлювати після того, як Рінат Ахметов ухвалив рішення про вихід із медіабізнесу та передав ліцензії на канали та видання «Медіа Групи Україна».]

Після початку повномасштабного вторгнення РФ до України материнська компанія HBO WarnerMedia заявила про «призупинення операцій» у Росії, а в російських сервісах припинили з’являтися нові епізоди головних серіалів на зразок «Баррі», «Наш прапор означає смерть» і «Ми володіємо цим містом». Утім, наприкінці червня російський сервіс повідомив про повернення ексклюзивного контенту, включно з цими серіалами, а також анонсував прем’єру «Дому дракона» в серпні. Після відновлення нових серіалів HBO в Amediateka вони почали з’являтися і в Україні на платформі Megogo.

Утім, за інформацією The Village Україна, відновлення співпраці з Amediateka було тимчасовим заходом із боку HBO: улітку російський сервіс досягнув згоди з американським правовласником щодо відпрацювання дійсного контракту, термін якого збігав у кінці 2022 року. Відповідно, таку ж тривалість має і контракт Amediateka з «Медіа Група Україна». 


Як це вплине на контент HBO на Megogo

Наразі про продовження контракту між HBO та Amediateka не відомо. Утім, український сервіс Megogo стверджує, що не планує продовжувати співпрацю з каналом через посередників. 

Ми запитали, чи означає це, що після 31 грудня в Україні не буде доступний контент HBO. «Компанія Megogo не співпрацює з країною-агресором РФ. Американський контент від правовласника HBO ми отримуємо через українського дистриб‘ютора «МГУ», і цей контракт діятиме до кінця 2022 року. Надалі ми будемо показувати контент HBO лише в тому випадку, якщо контрагентом буде не російська компанія», – відповіли в Megogo на запит The Village Україна.

Чи можуть серіали HBO та HBO Max з’явитися в Україні легально після цього? Для цього буде потрібно укласти контакт напряму, кажуть у Megogo. «Ми неодноразово зверталися до HBO стосовно прямого контракту. Ми також заявили про бажання взяти участь у тендері на цей контент і чекаємо від правовласника на офіційне запрошення. Сподіваємося, що згодом зможемо співпрацювати з HBO напряму. І подамо приклад й іншим міжнародним правовласникам, що український ринок – перспективний і важливий», – відповідають у сервісі.

Обкладинка: HBO