Олег Голосій – представник «української нової хвилі» 80-90-х років, учасник сквоту «Паризька комуна». За 27 років життя художник створив понад 300 живописних полотен. Його вважають однією з найважливіших фігур для становлення новітнього українського мистецтва.

Роботи Голосія майже відсутні в музеях та галереях України. Тому галерея The Naked Room, Мистецький Арсенал та NAMU об’єдналися у спільному проєкті, щоб показати полотна з приватних українських колекцій та родинної збірки художника.

У травні роботи Голосія показували в The Naked Room, до серпня триватиме виставка у Мистецькому Арсеналі, а у вересні полотна Голосія можна буде побачити в NAMU.

The Village Україна розпитали експерток, хто такий Олег Голосій, чому йому присвятили три виставки і чим вони відрізняються.

Що треба знати про Олега Голосія?


Катерина Тихоненко

координаторка виставки «Олег Голосій. Живопис нон-стоп» у Мистецькому Арсеналі

Олег Голосій – визначна фігура в українському мистецтві початку 90-х і взагалі одна з найважливіших фігур для становлення новітнього українського мистецтва. Він був учасником сквоту «Паризька комуна», часто виставлявся у Києві та Москві, також був резидентом у Мюнхені.

Голосій дуже швидко та експресивно працював, міг створити великі полотна розміром 2х3 метри, його творчість овіяна ореолом романтизму. Художник часто зображував тварин – слонів, зайців і вигаданих персонажів.


Оксана Баршина

завідувачка відділу мистецтва ХХ –початку ХХI століття в NAMU

Художник є символом і героєм свого покоління – «української нової хвилі», яке постало у перехідний час наприкінці 80-х – початку 90-х років. Можна сказати, що його смерть є завершенням першого етапу формування сучасного мистецтва в незалежній Україні.

Це абсолютно чистий живописець, який зумів у живописі висловити всі особливості й тенденції постмодерністського мистецтва. І в цьому сила Голосія. Сама невловимість його творчої манери, його дивні образи – захопливі та водночас примарні.

Назва виставки [у Мистецькому Арсеналі] «Нон-стоп» – не тільки про те, як працював Голосій – а він справді працював без упину. Друзі та колеги художника розповідали, що він за ніч міг намалювати одну, а то й дві картини. «Нон-стоп» ще й говорить живопис Голосія – живий та активний у відтворенні образів.


«Верста», 1993. Полотно, олія

Чому в київських музеях аж три виставки присвячено Олегові Голосію? 

Роботи Олега Голосія практично відсутні в українських музеях. Тому The Naked Room, Мистецький Арсенал і NAMU об’єдналися у спільному проєкті, щоб підкреслити значущість Голосія як одного з найважливіших українських художників другої половини ХХ століття.

Проєкт складається з трьох частин. Першу виставку – «Хлопець і комета» – можна було побачити в травні у The Naked Room. Спільно з братом митця Денисом Голосієм галерея заснувала Artist Estate («маєток художника»). Виставка охоплювала живописні полотна митця та щоденники, ескізи, особисті фотографії із сімейної збірки.

Другий проєкт – експозиція «Олег Голосій. Живопис нон-стоп» у Мистецькому арсеналі, триватиме до 11 серпня. «На виставці будуть роботи з українських приватних колекцій та музеїв. Для проєкту було зібрано понад 60 живописних і 70 графічних робіт художника. Це велика ретроспективна виставка, яка показує творчість Олега Голосія у повному масштабі. На ній можна простежити творчий розвиток, проаналізувати живописний метод Голосія. Ми показуємо яскраву добірку робіт, які фокусуються на образах, з якими працював художник», – розповідає координаторка виставки Катерина Тихоненко.

«Очі», 1992 рік. Полотно, олія

Це буде друга масштабна виставка Олега Голосія, яка охоплює всі періоди його творчості, зазначає Оксана Баршина. «Перша [така виставка] відбулася у NAMU у 2003 році – вже тоді вона вказала, наскільки масштабний художник перед нами і як за 10 років після його загибелі у 1993 році його мистецтво не втрачає своєї актуальності та сили».

Підсумком проєкту стане камерна виставка «Олег Голосій. Художник у музеї» у NAMU, яка відбудеться у вересні 2019 року. Вона буде присвячена розмовам про те, як ми працюємо зі спадщиною Голосія. «Річ у тому, що Олег Голосій майже не музеєфікований. А NAMU має намір купити твори Голосія, які ще залишилися в його родини у Дніпрі», – розповідає Оксана Баршина. Окрім експозиції робіт із родини художника, у музеї відбудеться круглий стіл із питань проблематики колекціонування сучасного українського мистецтва.