Перший трейлер сиквелу комедії «Мої думки тихі» несподівано оприлюднили 1 квітня. Продовження української комедії зберігали в таємниці, уперше його анонсували разом із трейлером.

У нових кадрах головний герой Вадим повертається до Києва та зустрічає вдома маму, роль якої грає Ірма Вітовська. The Village Україна розпитало про несподіваний анонс «Мої думки тихі 2» режисера та сценариста Антоніо Лукіча.

Перше запитання Антоніо Лукічу – після успіху «Моїх думок тихих» сиквел просто не могли не зняти? «Перша частина буквально провокувала нас на продовження цієї історії, – відповідає Лукіч. – Ми свідомо не робили кліфхенгерів, але розуміли, що історія може отримати природне продовження». Додає: «Наш фільм називали «першою смішною українською комедією», а зараз ми хочемо зняти перший хороший український сиквел».

Запитуємо, чому Лукічу було цікаво повернутися до цих персонажів. Відповідає: «Мені здалося, що я сказав не все на цю тему. Було цікаво продовжити тему з мамою й сином, було цікаво, що з ними відбувається далі». Пригадує, що ще під час промотуру першої стрічки йому ставили запитання про долю персонажів після фінальних титрів: наприклад, що сталося з героїнею Ірми Вітовської в Бельгії.

Лукіч додає, що сприймає фільми «Мої думки тихі» як особисті, а продовження частково зумовлене і його історією. «У процесі роботи над першим фільмом я подорослішав, почав намагатися жити нормальне доросле життя та брати на себе відповідальність – за свою родину, за багатьох інших людей. І зараз точно так само наш головний герой почав нормальне життя», – ділиться режисер і сценарист.

У фокусі другого фільму – продовження теми зі стосунками мами й сина. Утім, якщо в першій стрічці втручання мами в особисте життя сина обмежувалося запитаннями про секс, то тепер персонажка Ірми Вітовської буде втручатися у стосунки Вадима з коханою. «Мама не змогла відпустити сина в Канаду. Чи зможе вона відпустити його в доросле життя?», – визначає головну тему сиквела Лукіч.

Як таємно знімали сиквел

Антоніо Лукіч розповідає, що тримав у голові ідею із продовженням «Моїх думок тихих», але реалізацію цього проєкту почали лише наприкінці 2020 року. «Якось так вийшло, що ми час від часу збиралися з командою «Думок», починали про щось говорити. Але згодом з’явилися партнери, завдяки яким ці розмови вдалося зробити предметними. Знайшлися потрібні люди, які підтримали сиквел», – каже режисер про співпрацю із компанією Toy Production.

Препродакшн сиквелу почали у грудні 2020 року, знімальний період прийшовся на початок лютого. «Це якраз був період лютих холодів, знімали в жахливий мороз. Довелося зігріватися, як тільки могли», – пригадує Лукіч.

Ще одним викликом було зберегти зйомки в таємниці. Лукіч розповідає, що анонс сиквелу хотіли зробити несподіванкою, тому знімальну групу забрифували не розголошувати проєкт, а знімати його почали під кодовою назвою «Медова фортеця 2». «Тому коли на майданчики приходили актори масових сцен, вони думали, що будуть зніматися в «Медовій фортеці 2», – каже Лукіч. Уточнює, що під цією назвою знімали фільм у фільмі на історичну тематику, на якому нібито працював головний герой «Думок».

«Це київська історія»

«Сиквел комедійного фільму може бути тільки на дві теми: або про весілля, або про подорож. Ми спробували додати й те, і те», – додає Лукіч. Водночас уточнює, що сиквел буде не роуд-муві, а «київською історією»: у першій стрічці у столиці відбувалися кілька ключових сцен і фінал, а в сиквелі Київ стане основною локацією.

Показуватимуть Київ насамперед через героїню Ірми Вітовської: «У першій частині син приїздив до неї, а тут вона в гостях у сина. Вона все-таки людина із Закарпаття, тому для неї Київ і міський лад життя чужорідний. Коли ми знімали з нею сцени на Хрещатику чи «Арсенальній», вона дивилася на це все очима ужгородки, яка повернулася із заробітків у Бельгії».

Серед локацій у Києві, крім Хрещатика, використали також Голосіївський парк і Парк слави на Печерську. «У підпорядкуванні нашої знімальної групи опинився цілий парк атракціонів, тому ми веселилися, як могли», – згадує Лукіч. Додає жартома: «У нас на пів зміни ще були зйомки з конем, і тепер я розумію режисерів, яких тягне знімати епічні фільми з тисячами акторів і колісницями в кадрі».

Оскільки за сюжетом головні герої планують придбати квартиру, ще однією локацією став новий житловий комплекс під назвою «Столичний крижень». «ЖК – це ключ до естетики сучасного Києва; знайти свою коробку та побудувати там своє щастя», – коментує Лукіч.

Кого знімали

У «Мої думки тихі 2» повернеться відразу кілька акторів другого плану з оригіналу. Наприклад, у трейлері з’являються колишні попутники головного героя з подорожі Карпатами. «Найважче було вмовити повернутися Андрія Лідаговського. У певний момент я навіть подумав, що треба буде шукати когось замість Андрія – знайти худого високого чувака, який міг би зіграти настільки ж погано, як він. Але він вчасно опам’ятався», – сміється Лукіч. «З Ірмою [Вітовською] було простіше, вона розуміла цю тему й хотіла повернутися до цієї ролі», – додає режисер.

Ключова роль у сиквелі – роль дівчини головного героя Вадима. Запитуємо, чи складно було знайти акторку, яка б не загубилася на тлі Лідаговського. «На тлі Андрія дійсно легко загубитися: навіть якщо ви поряд із ним будете йти вулицею голим, усе одно всі будуть дивитися на нього – двометрову ходячу каланчу. Але мені здається, ми впоралися з цим завданням», – жартує Лукіч. Роль коханої Вадима виконала Кароліна Мруга. «Вона класна акторка, я ще попросив її трохи набрати вагу, аби їхня з Андрієм пара виглядала цікавіше», – каже режисер. Додає, що його улюблені сцени сиквелу – з невісткою та свекрухою: «Коли вони ріжуть одне одного словами, просто не шкодують одне одного».

Також в одній із ролей знялася акторка та зірка телешоу «Холостячка» Ксенія Мішина. «Ми в захваті від Ксенії, тому що ми великі фанати «Холостячки». Для мене це значно цікавіше, ніж, наприклад, футбол. Якщо перетиналися ефіри футбольних матчів і «Холостячки», я обирав «Холостячку», – каже Лукіч.

Коли може вийти фільм

Наразі творці фільму не готові назвати орієнтовну дату прем’єри. «Це фільм, який перебуває у процесі. Як ми кажемо у трейлері, він coming as soon as possible», – каже Лукіч.

У лютому група встигла провести майже 20 знімальних днів. «За трейлером можна зрозуміти, що відзняли ми вже досить багато. Але будемо дознімати, коли з’явиться можливість. Продюсери зараз над цим працюють. Думаю, цей фільм знайде свою дорогу», – додає режисер.

Що з «Люксембург, Люксембург»

Тизер фільму «Люксембург, Люксембург»

Паралельно Антоніо Лукіч продовжує роботу над іншим режисерським проєктом – фільмом «Люксембург, Люксембург». Стрічка з учасниками музичного гурту «Курган feat. Agregat» у головних ролях перебуває на етапі препродакшну, знімальний процес планують почати у травні. «Якщо «Мої думки тихі» – це історія про високу людину та маму, то «Люксембург, Люксембург» – про низьких близнюків та їхнього батька», – жартує Лукіч.