Колективні щоденники війни в Dymchyk Gallery, 114 і більше днів боротьби в «Київській картинній галереї» та продовження експозиції про наші відчуття в «Мистецькому Арсеналі»: зібрали добірку виставок, які варто відвідати в липні.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

 YA Gallery та «Космос табір»

«Ампутована весна»

Відчуття втраченої весни приглушене через нову реальність: катування, масові ґвалтування, вимушене переселення. Митці рефлексують про події війни та дають на них художню відповідь, часом 18+.

Ця фотовиставка – частина днів культури творчого об’єднання незалежних митців «Мереживо». Для відвідування треба задонатити за посиланням.


Коли:

до 6 серпня

Де:

вулиця Хорива, 49-Б

Скільки:

за донат на ЗСУ та культуру

 Музей «Хата та Пріорці»

Великий космос маленької Татарки

На виставці фотоколажів Марини Боровікової обіцяють відкрити таємниці історичного київського передмістя: чим займалися татари в Києві, звідки пішли назви вулиць Татарки й інші цікавості цієї місцевості. Це одна з тих виставок, яку відкрили за кілька днів до війни та яку не всі встигли побачити.


Коли:

до 15 липня

Де:

вулиця Вишгородська, 5

Скільки:

50 гривень – дорослий і 25 гривень – пільговий

 Dymchyk Gallery та «Космос табір»

«Щоденники. Колективна виставка мистецтва воєнного часу»

Живопис, графіка, плакат і щоденники: на цій виставці зібрали роботи українських митців і мисткинь, створені після 24 лютого. Це твори, які часто змінюють форму висловлювання, притаманну їм у мирний час, і зображують події, що сталися протягом останніх місяців.

Там можна буде придбати роботи художників, щоби підтримати авторів під час війни. Значну частину коштів передадуть на потреби оборони та волонтерським об’єднанням. Зробити внесок також можна за посиланням.


Коли:

з 8 липня до 7 серпня

Де:

вулиця Ярославська, 21

Скільки:

за донат на ЗСУ та культуру

 Музей «Київська картинна галерея» та Центр сучасного мистецтва «Білий світ»

114 день

Як нескладно здогадатися з назви, цю виставку відкрили на 114 день повномасштабного вторгнення РФ. Понад сотню робіт від 40 українських митців розділили за категоріями емоцій, які зрозумілі всім українцям: тривога, зневіра, надія, розпач, а також травма, хоробрість, рутина, гумор, пам’ять і свобода. Усі ці відчуття організатори пропонують переживати разом і вживати мистецтво як ліки.


Коли:

до 17 липня

Де:

вулиця Терещенківська, 9

Скільки:

повний квиток – 100 гривень, пільговий – 50 гривень

 Музей історії України у Другій світовій війні

«Ленд-ліз. Перезавантаження»

Під час Другої світової війни президент США Франклін Рузвельт уперше ініціював ленд-ліз, а 9 травня 2022 року Джо Байден підписав новий ленд-ліз для України. Поки демократичні країни допомагають боротися з агресивною диктатурою, художники спростовують радянські міфи про ленд-ліз.

На виставці представлять фрагмент обпаленого війною прапора США, який в Ірпені знайшов американський комбатант із позивним «Рейнмен», та інші артефакти, які надали Міністерство оборони України, Національне управління архівів і документації США та Бібліотека Конгресу. Багато з цих артефактів покажуть уперше.


Коли:

з 8 липня до 31 липня

Де:

Нижня Московська брама Печерської фортеці

Скільки:

повний – 30 гривень, пільговий – 20 гривень

 Галерея «Дукат»

Матвій Вайсберг. «Дорожній щоденник»

Серія графічних творів налічує 82 аркуші. Цю серію український художник, графік і книжковий ілюстратор Матвій Вайсберг створював із березня до травня в Німеччині, де разом із родиною знайшов прихисток із початку повномасштабного вторгнення РФ.

Митець зізнається, що ніколи б не почав «Дорожній щоденник», якби не почалася війна. Малювання в цей час «стало спробою не збожеволіти», а зробити посильний внесок на допомогу Україні.


Коли:

до 20 липня

Де:

вулиця Володимирська, 5

Скільки:

вхід вільний

 Центр сучасного мистецтва «Білий світ»

Владислав Шерешевський. «Воєнний стан.»

Ця виставка – ще одна хроніка війни в зображеннях її героїв і простих українців, літніх і дітей. Затоплений крейсер «Москва» український художник Владислав Шерешевський написав за кілька днів до історичної події, а портрет прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона опублікував перед його таємним візитом до України. «Випереджуючи питання про пророчі роботи і їхній вплив на реальність, ми скажемо – так, портрет Путіна у труні Шерешевський також написав. Тож тепер очікуємо на закономірну реакцію Всесвіту», – коментують організатори виставки.


Коли:

до 23 липня

Де:

вулиця Пушкінська, 21 А

Скільки:

вхід вільний

 Музей українського народного декоративного мистецтва та Музей Революції Гідності

«Український Фенікс. Васильківська майоліка»

Кухонна шафа з керамічним півником, які залишилися висіти на стіні багатоповерхівки в Бородянці, що була зруйнована в березні російською авіабомбою, стала символом української незламності й експонатом Музею Революції Гідності.

Це тиражний виріб Васильківського майолікового заводу. Там створили ще приблизно 90 творів, які покажуть на виставці: це скульптурні композиції, розмальовані тарелі та вази.


Коли:

до 31 липня

Де:

вулиця Лаврська, 9

Скільки:

повний квиток – 60 гривень, пільговий – 30 гривень

 Музей історії Києва

«Made in Kyiv. Археологія повсякдення»

Карбовані на Русі монети та гривні, ювелірні прикраси, твори сакрального мистецтва та предмети побуту, керамічний посуд та одяг – на виставці, присвяченій середньовічному Києву, покажуть артефакти княжої доби 10–12 століть. Історичне тло оживлятимуть за допомогою 3D-технологій.


Коли:

з 8 липня до 24 серпня

Де:

вулиця Богдана Хмельницького, 7

Скільки:

повний квиток – 70 гривень, пільговий – 40 гривень

 «Мистецький Арсенал»

Виставка про наші відчуття

«Київ відчувається тепер інакше. І ті, хто вперто залишалися тут під ворожими обстрілами, і ті, хто повертаються зі свого майже біблійного «виходу», сприймають його, може, і не до кінця безпечною, але справжньою домівкою, де «ідилічна краса квітучих каштанів не означає безхмарність».

Тим часом в Одесі «відчайдухи засмагають на замінованих пляжах», а кольорові картини про рідне місто пише художник Юрій Коваленко. Люди звикають до усвідомлення, що як раніше вже не буде, «заколисують свій страх, ховаючи його глибше під оболонкою, часом удаваного, а інколи й цілком щирого оптимізму».

Це виставка про амбівалентність емоцій, багатошаровість, неостаточність і невизначеність того, що ми зараз проживаємо. Її характеризують як «доволі сумбурний проєкт», бо «відрефлексувати все, що кожний із нас пережив за перші місяці війни, поки неможливо, і, певно, ще зарано». В експозиції представлені роботи з колекції «Мистецького Арсеналу». Частина проєкту – досвід команди «Мистецького Арсеналу», зафіксований у форматі відео.


Коли:

до 21 серпня

Де:

вулиця Лаврська, 12

Скільки:

40 гривень – повний квиток, 20 гривень – пільговий


Також у The Naked Room триває виставка до завершення воєнного стану, а в Національному музеї історії України в Другій світовій війні експозиція доповнюється в реальному часі. Детальніше читайте за посиланням.