Центр сучасного мистецтва M17 покаже роботи номінантів на першу українську скульптурну премію, а Національний художній музей розповість історію створення та трансформації Великого герба України. Зібрали добірку головних мистецьких подій останнього місяця року.

Примітка: за вимогами безпеки під час карантину відвідування галерей і музеїв дозволяється лише в респіраторних масках. У галереях не можуть одночасно перебувати понад 10 відвідувачів.

Підтримай The Village!

NAMU

«Знак Соборності. Великий герб України: від Нарбута до Якутовича»


Коли: з 25 листопада до 24 січня

Де: вулиця Михайла Грушевського, 6

Скільки: 40 гривень

FACEBOOK

У Національному художньому музеї України покажуть виставку, присвячену розвитку Великого герба України.  Експозиція виставки «Знак Соборності» дасть глядачам уявлення про те, як розвивався та трансформувався художній образ державного символу за сто років. У виставкових залах музею можна побачити близько 60 експонатів, серед яких є печатка Української Держави, виготовлена за ескізом Василя Кричевського, та печатка Державного секретарства, авторства Георгія Нарбута.

Це перша виставка NAMU, яка відбудеться в онлайн-форматі: у вигляді серії відео на YouTube-каналі та стрімів. Потрапити до виставкових зал можна буде лише за попередньою реєстрацією. 

Bereznitsky Art Foundation

«Портрети, які говорять» Давида Чичкана


Коли: з 25 листопада до 24 грудня

понеділок – п’ятниця – з 12:00 до 21:00

де: Bereznitsky Art Foundation, вулиця Кожум’яцька, 22

Вхід вільний

facebook

У Bereznitsky Art Foundation можна побачити персональну виставку художника Давида Чичкана. «Портрети, які говорять» – це серія робіт, присвячена зображенню історичних осіб на грошових купюрах. Художник створив свою альтернативну версію українських гривень. На купюрах портрети відомих літераторів, доповнені цитатами з їхніх творів, які, на думку митця, найкраще передають їхні суспільну та політичну позиції.

Портрет Лесі Українки та цитати з її текстів «Хто з чого жиє» та «В катакомбах»

Мала Галерея Мистецького Арсеналу

Архів фотографа Олександра Ранчукова


Коли: з 26 листопада до 17 січня,

понеділок – п’ятниця – з 12:00 до 20:00

Де: Мала галерея Мистецького Арсеналу, вул. Лаврська, 10

Скільки: вхід вільний

Facebook

Олександр Ранчуков – український фотограф-документаліст. У 70-х–80-х роках він працював над серією знімків «Київ радянський», також ілюстрував книжки з історії архітектури. На виставці будуть показані роботи Ранчукова, створені за 40 років його практики, зокрема й артефакти та архівні світлини періоду 1980-х років – відскановані негативи, підготовлені до друку з мінімальним втручанням. 

За життя фотограф наголошував, що документальна фотографія не може вважатись мистецькою, тому що вона не є зрежисованою, штучно створеною, а є лише фіксацією реальності.

The Naked Room

«SEMI LIFE» Дениса Саліванова


Коли: з 2 грудня до 13 січня,

з 11:00 до 20:00

Де: The Naked Room, вул. Рейтарська, 21

Скільки: вхід вільний

Facebook

«SEMI LIFE» – серія робіт, яка присвячена мешканцям Львівської площі, де розташовується майстерня художника Дениса Саліванова. За допомогою живопису художник досліджує сучасну людину, занурену в нескінченний медіапростір. Його герої – офісні працівники, які видаються йому живими будь-де, але не в реальному світі. 

Без назви
Outflow

Dymchuk Gallery

«Грязне» Антон Саєнко


Коли: з 6 грудня до 31 січня,

з 11:00 до 19:00

Де: Dymchuk Gallery, вул. Ярославська, 21

Скільки: вхід вільний

Facebook

Проєкт «Грязне» – серія робіт Антона Саєнка, присвячена його роздумам про автономність мистецтва.  В основі виставки – протиставлення живопису й фотографії. З одного боку – монохромні мальовничі полотна. З іншого – такі самі монохромні фотографії краєвидів села Грязне, де художник провів дитинство. Художник змушує порівнювати документальну фіксацію та вигадану дійсність.

M17 Contemporary Art Center

Виставка робіт номінантів М17 Sculpture Prize


Коли: з 17 грудня до 21 лютого,  

з 11:00 до 21:00; понеділок – вихідний

Де: «М17», вулиця Антоновича, 104

Скільки: вхід вільний

Facebook

Центр сучасного мистецтва цьогоріч започаткував першу українську скульптурну премію – М17 Sculpture Prize. З 17 грудня у приміщенні артцентру можна побачити роботи всіх номінантів на премію. До складу журі премії входять експерти з різних країн – кураторка проєкту «Скульптурний парк Мюнстера» Маріанна Вагнер, голова кураторської програми Йоркширського скульптурного парку Хелен Фібі, незалежна кураторка та консультантка фонду Маріо Мерца Ліза Парола. Переможця, який отримає головну винагороду в розмірі 250 тисяч гривень, буде обрано за результатами виставки в лютому 2021 року.

Премія започаткована в межах М17 Sculpture Project – окремого дослідницького напряму центру, у якого на меті запропонувати бізнесам і суспільству рішення щодо покращення навколишнього простору завдяки скульптурі. Так організатори хочуть зробити місто привабливішим для туристів. 

Процес створення скульптури Анни Тарадіної